De bekendste room is misschien wel slagroom. Een andere naam daarvoor is volle room. Het heeft een hoog vetpercentage, meestal 35 procent.
Volle room of slagroom
Deze crème bevat ten minste 35% vet en is het product dat overblijft na het centrifugeren van melk. Deze room kan goed worden opgeklopt, vandaar dat we hem ook wel slagroom noemen. Een vuistregel: hoe hoger het vetgehalte, hoe beter je de room kan opkloppen en hoe langer die stijf blijft.
Volle room bevat 35 procent vet en is het pure product dat overblijft bij het centrifugeren van melk. Als je volle room opklopt, krijg je slagroom door het hoge vetgehalte. Als je 'm niet opklopt, gebruik je het in sauzen, soepen, toetjes en quiche. Handig om hier altijd een pakje van in de voorraadkast te hebben.
{ "value": "Volvette slagroom is een frisse manier om je taart af te maken. Zorg ervoor dat de room goed wordt opgeklopt en in de koelkast wordt gezet totdat je de taart gaat serveren.
Heavy cream
Het is lichter dan de double cream, maar in de meeste gevallen vetter dan de Nederlandse slagroom van 35%. Heavy cream kent een vetpercentage van tussen de 36% en 40%. Hierdoor komt deze een stuk dichterbij de Nederlandse slagroom en kun je heavy cream in principe altijd vervangen door slagroom.
Clotted cream is een ontzettend dikke room met een vetpercentage van zo'n 64%. Double cream is een vette slagroom met een vetpercentage van 48% die veel in Engeland gebruikt wordt.
Ongeklopte slagroom om dingen romig te maken, zoals soep of quiche, kun je vervangen door andere soorten room. Die kookroom die je nog altijd in de kast hebt staan, werkt bijvoorbeeld prima. In quiches kun je slagroom ook vervangen door een scheutje volle melk.
Mascarpone. Eigenlijk geen room, maar toch even het benoemen waard. Mascarpone is een Italiaanse kaas die gemaakt is van room. Het lijkt qua consistentie op cream cheese, maar je kunt het dus prima gebruiken om een dikkere slagroom mee te maken.
De beste room voor een perfecte en stevige slagroom
Zorg dat je een slagroom gebruikt met een hoog vetpercentage. Het beste is slagroom met een hoog vetpercentage (35-40%). In de supermarkt kun je vaak tot 35% kopen, bij de groothandel en bij boerderijwinkels vind je soms slagroom met een vetpercentage van 40%.
Slagroom is ook vetter dan zure room, en staat daarmee ongeveer gelijk aan het vetgehalte van crème fraîche. Bij die 2 zit het verschil in de smaak. Crème fraîche is iets frisser en zuurder dan slagroom, maar je kunt het op dezelfde manier gebruiken.
Als alternatief voor slagroom
Een wafel met een flinke toef slagroom erop? Griekse yoghurt is even lekker! Bovendien voegt het een frisse toets toe aan je dessert.
Sla jij de slagroom van koemelk liever over? Nou, kokosslagroom is een superfijn vegan alternatief voor gewone slagroom. Met een blikje van deze pure kokosroom klop je in 2 minuten een lekkere bulk met luchtige slagroom die stevig genoeg is voor een lekkere toef.
Standaard crème fraîche heeft een vetpercentage van 35 procent en is geschikt voor koude en warme bereidingen (dit wordt meestal in professionele keukens gebruikt). Er is ook een demi-crème fraîche met een vetpercentage van 15 procent. Deze halfvolle crème fraîche is alleen geschikt voor koude bereidingen.
Kookroom is de minst vette room die we kennen. Het moet minstens 10 procent melkvet bevatten, anders mag het de naam kookroom niet dragen. Datzelfde geldt voor de inhoud, het mag alleen afkomstig zijn van melk.
Ongeklopte slagroom is door het lagere vetpercentage vloeibaar, maar opgeklopt is het lekker luchtig en wolkachtig van structuur. Double cream is een stuk steviger dan slagroom en zal ook als je het opklopt een veel stevigere structuur krijgen dan opgeklopte slagroom, dankzij het hoge vetpercentage.
Ongezoete slagroom in flesjes of pakjes is ook te gebruiken in soepen en sauzen. Je kunt er altijd kookroom mee vervangen, alleen wordt het resultaat dan vetter en romiger.
Slagroom houdt van koud, dus bewaar het koel en zorg ook dat je kom en gardes koud zijn. Kies een slagroom met een hoog vetpercentage (minstens 35%), voeg niet teveel suiker toe en klop het rustig op. We hebben vaak de neiging om de mixer op vol vermogen aan te slingeren en de boel zo snel mogelijk stijf te kloppen.
Slagroom wordt sneller stijf als je van tevoren een snufje zout toevoegt. Als je de suiker en het vanille-extract pas halverwege het kloppen van de slagroom toevoegt, zal de slagroom stijver worden. De suiker aan het begin toevoegen zorgt voor een slapper resultaat. De slagroom en de kom moeten zo koud mogelijk zijn.
Slagroom kloppen
Geen handmixer bij de hand? Gebruik een staafmixer. Binnen 1 à 2 minuten heb je slagroom opgeklopt. Gebruik hiervoor wel een hoge (maat)beker om spetters te voorkomen.
MonChou is een heerlijke verse roomkaas, vooral bekend van de MonChoutaart. Heerlijk romig, gemaakt van weidemelk en vegetarisch!
Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%. Maar dat is nog redelijk calorierijk. Je kunt er ook voor kiezen af en toe de extra room achterwege te laten.
De structuur van de slagroom verandert door het bevriezen en je kunt deze slagroom daardoor niet meer opkloppen. De slagroom is wel geschikt om in soep of ijs te verwerken. Geklopte slagroom kun je in toeven invriezen, maar versgeklopt blijft toch echt het allerlekkerst.
Vervang slagroom, zure room en crème fraîche door yoghurt of kwark of een andere roomvervanger, geschikt voor koken of verrijken of opkloppen: zie het kader hieronder.
Slagroom klop je best in een inox kom.Deze zet je samen met de garde van je keukenmachine of mixer een half uur op voorhand in de koelkast of liefst in de diepvries als je daar plaats hebt. Je pak slagroom zelf bewaar je onder in de koelkast net boven de groente lade, daar is het koudste punt in de koelkast.
Een fris alternatief voor room is yoghurt. Dit product kun je goed gebruiken in sauzen en dressings. Houd er wel rekening mee dat je yoghurt niet te hoog mag verhitten omdat het een gefermenteerd product is. Kook het daarom niet mee, maar voeg het pas aan het einde aan je gerecht toe zodat de saus niet kan schiften.