De heffingen heten ook wel rechten, tarieven of leges. De gemeente mag niet meer heffen dan de begrote kosten die gedekt worden met de heffing. Het geld dat u betaalt voor deze heffingen gebruikt de gemeente dus direct om de kosten te dekken. Voorbeelden van heffingen zijn de rioolheffing en de afvalstoffenheffing.
Gemeentelijke belastingen
Belastingen zijn een belangrijke inkomstenbron voor de gemeente. Met die inkomsten investeert de gemeente in projecten en voorzieningen in de stad. Er zijn verschillende soorten belastingen. Zo zijn er algemene belastingen, die iedereen betaalt die in de gemeente woont of gevestigd is.
Delen door aantal bewoners. Voor u betekent dit dat u verantwoordelijk bent voor het voldoen van de hele aanslag. Als u huisgenoten heeft, is het uiteraard redelijk dat zij als medegebruiker(s) op hetzelfde adres meebetalen aan de aanslagen.
De verschillen worden vooral bepaald door de OZB. De opbrengst van deze belastingen bedraagt voor de grote gemeenten gemiddeld 260 euro per inwoner, voor de middengroep is dat 196 euro per inwoner en voor de kleine gemeenten 186 euro per inwoner.
Atlas van de lokale lasten 2019
Een meerpersoonshuishouden met een koopwoning betaalt gemiddeld 1.264 euro aan gemeente (740 euro), provincie (185 euro) en waterschap (339 euro). De duurste plek om te wonen is Bloemendaal (2.051 euro); de goedkoopste Gilze en Rijen (995 euro).
Belastingen: bijvoorbeeld onroerende zaakbelasting (OZB), toeristenbelasting, forensenbelasting en parkeerbelasting. De opbrengst daarvan gaat naar de gemeente. De gemeente bepaalt zelf waarvoor ze de opbrengst gebruikt. Heffingen: dit zijn rechten, tarieven en leges.
Wie krijgt de gecombineerde aanslag? Belastingen wijst voor elke woning en elk bedrijfspand één eigenaar en één gebruiker (bewoner/huurder) aan die de gecombineerde aanslag ontvangt. Dit gebeurt aan de hand van het Kadaster, Basisregistratie Personen (BRP), KvK en opgevraagde huurinformatie bij de eigenaar.
Gemeenten moeten de reinigingsheffingen verhogen omdat de kosten stijgen. Dat laatste komt volgens de statistici vanwege 'de toenemende inzamelings- en verwerkingskosten van het afval en door afnemende opbrengsten van afvalstromen, als glas, plastic en papier'.
De heffingen heten ook wel rechten, tarieven of leges. De gemeente mag niet meer heffen dan de begrote kosten die gedekt worden met de heffing. Het geld dat u betaalt voor deze heffingen gebruikt de gemeente dus direct om de kosten te dekken. Voorbeelden van heffingen zijn de rioolheffing en de afvalstoffenheffing.
De duurste plek om te wonen is Bloemendaal (2.051 euro); de goedkoopste Gilze en Rijen (995 euro).
U kunt uw aanslag automatisch betalen in 12 maandelijkse termijnen. Het bedrag wordt dan iedere maand rond de 28e van uw rekening afgeschreven.
Als huurder van een zelfstandige wooneenheid ben je gebruiker van de woning. Dit betekent dat je bepaalde belastingen, zoals afvalstoffenheffing en rioolheffing, zelf betaalt. Andere belastingen, zoals de OZB, betaalt de verhuurder. Sinds 2006 mag een verhuurder deze kosten ook niet meer doorberekenen aan een huurder.
Er zijn in België drie gemeenten waarin de gemeentebelasting 0% bedraagt, nl. Knokke-Heist, Koksijde en De Panne. U mag echter niet enkel kijken naar de aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting.
Uit de wet voortvloeiende belastingen zijn geen giften. Dat stelt het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in een arrest op een 'poging' door een belastingplichtige om o.a. gemeentelijke belastingen als aftrekpost op te voeren.
De watersysteemheffing ingezetenen is een vast bedrag per huishouden per jaar. Als u gaat samenwonen, verandert er dus niets voor de watersysteemheffing. De zuiveringsheffing kan wel veranderen als u gaat samenwonen.
Nee, rioolheffing is een heffing van je gemeente voor gebruik en onderhoud van het riool. Waterschapsbelasting is een heffing van het waterschap voor onderhoud van dijken e.d.
De gebruiker van een woning (huurder of eigenaar) betaalt zuiveringsheffing en watersysteemheffing ingezetenen. Eigenaren van een woning (of een ander gebouw) betalen watersysteemheffing gebouwd. Grondeigenaren betalen watersysteemheffing ongebouwd.
Wie betaalt de rioolheffing? De rioolheffing wordt voldaan door zakelijk gerechtigden (doorgaans eigenaren) of gebruikers van huizen en (bedrijfs)gebouwen die belangen kunnen hebben bij de zorgplicht. Dit is afhankelijk van wat de gemeente in haar verordening op de rioolheffing vastlegt.
Het gaat om de: Zeven gemeenten: Zwolle, Bunschoten, Leusden, Nijkerk, Dronten, Dalfsen en Ommen; Vijf waterschappen: Drents Overijsselse Delta, Rijn en IJssel, Vechtstromen, Vallei en Veluwe en Zuiderzeeland.
Voor de afvalstoffenheffing kunt u kwijtschelding aanvragen. Kijk voor de voorwaarden en het indienen van de aanvraag bij Kwijtschelding aanvragen voor gemeentelijke belastingen en waterschapsbelastingen. Kijk op Mijn Belastingen voor een actueel overzicht van uw belastingzaken.
Betaalt de huurder of verhuurder afvalstoffenheffing? De bewoner van een woning krijgt de aanslag voor de afvalstoffenheffing. In het geval van een huurwoning met een eigen voordeur, is dit de huurder zelf. Huur je echter maar een gedeelte van een woning, dan gaat de aanslag naar de verhuurder.
Voor de afvalstoffenheffing gelden vaste tarieven. Alleen het aantal personen dat op uw adres staat ingeschreven bepaalt hoeveel u moet betalen. Het maakt dus niet uit of u veel, weinig of zelfs helemaal geen afval aan de straat zet. Voor de afvalstoffenheffing ontvangt u een belastingaanslag.
Alle huishoudens moeten afvalstoffenheffing betalen. Met deze inkomsten kan de gemeente uw huisvuil ophalen, afvoeren en verwerken. Het maakt niet uit of u daadwerkelijk gebruik maakt van deze dienst; u bent afvalstoffenheffing verschuldigd vanaf het moment dat u een woning in gebruik neemt.
Als de WOZ-waarde van je eigen woning bijvoorbeeld 300.000 euro is, dan betaal je aan OZB dus bij deze gemeentelijke tarieven het volgende eigenarendeel: (300.000 / 100) x 0,1280 = 384 euro per jaar.