Rijden met handrem. De handrem dient bij een auto als parkeerrem. Als je aan de hendel trekt, worden de wielen geblokkeerd. Je gebruikt de handrem dus niet tijdens het rijden.
Te strak aantrekken kan bijna niet, of er moet al wat stuk zijn, maar je kan hem bijna helemaal tot het einde onhoog trekken en dan nog is er normaal niets aan de hand.
Een handrem is een rem op een voertuig die met de hand wordt bediend. De handrem van een auto wordt gebruikt als parkeerrem en is dus niet geschikt om de auto mee af te remmen.
Trek de handrem allereerst extra aan zodat het mogelijke ijs in de kabel breekt. Werkt dit niet, doe dan de handrem naar beneden en rij voorzichtig voor- of achteruit. Een paar centimeter is genoeg, daarna kun je weer stoppen. Herhaal dit proces een paar keer totdat de rem weer losschiet.
handrem werkt meestal op achterwielen, meeste remkracht wordt ontwikkeld door remmen van de voorwielen.
Parkeer niet langdurig met een opgetrokken handrem
Heel wat auto's die iets ouder zijn, zijn nog uitgerust met een handmatige handrem. Parkeer je ergens voor een langere tijd, dan doe je er goed aan om die handrem niet op te trekken. Je zet de auto dan beter in eerste versnelling.
Een defect van de handremkabel merkt u het eerst door de uitval van de parkeerrem.
Waar moet je op letten? Het kan zijn dat de hendel wel gewoon werkt, maar dat de handremkabel is vastgevroren. De auto wil in dat geval alsnog niet van zijn plek wil. Ook dat euvel kun je oplossen door de motor te laten draaien.
Door het indrukken van het knopje van de handrem, trek je het armpje terug zodat de handrem omlaag kan. Als je het knopje indrukt bij het omhoog trekken van de handrem, dan is het armpje teruggetrokken en ratelt hij niet over de tandjes.
De meeste automatische auto's beschikken over een P-stand voor parkeren.
Hard remmen heeft nog al wat invloed op het onderhoud van de auto. De remblokken van de auto worden tijdens het remmen tegen de remschijven gedrukt. Elke keer slijt er een miniem laagje van af en worden ze dus steeds dunner. Als de voering de minimum dikte heeft bereikt, is het tijd ze te vervangen.
Het brengt op geen gebied schade toe aan je motor of aan je motorblok. Remmen op de motor is heel relaxt. Maar uiteraard rem je harder met je remmen dan op de motor. Maar als je remt alleen op de motor of ook op de remmen slijten je remblokken en remschijven minder snel.
Tijdens de inrijfase moet je ongeveer 30 keer afremmen. Hierbij wordt het voertuig vanaf een snelheid van ongeveer 100 km/u afgeremd tot ongeveer 50 km/u. Let op dat je hierbij gematigd remt en een maximale remtijd van 3 seconden niet overschrijdt.
Personenauto's moeten zijn voorzien van een parkeerrem die op ten minste twee wielen werkt.
Als de auto stil staat zet je de auto op de handrem door het knopje ingedrukt te houden, handrem omhoog trekken totdat je voldoende spanning voelt. Laat dan eerst het knopje los voordat je de handrem los laat. Controleer door je voetrem rustig los te laten of de auto blijft staan.
De parkeerrem wordt vaak “handrem” genoemd, omdat de hendel bij veel auto's met de hand moet worden aangetrokken.
Stap twee hellingproef (zonder handrem)
Houdt het rempedaal goed ingedrukt en zet de versnellingspook in de eerste versnelling. Laat vervolgens het koppelingspedaal opkomen tot het aangrijpingspunt. Dit is het punt waarop de koppelingsplaten elkaar raken en de auto wilt gaan rijden.
Lang parkeren: in de versnelling
Als u uw auto lange tijd niet gebruikt, parkeert u de auto door hem in de eerste versnelling te zetten. Hierdoor is de auto niet gemakkelijk in beweging te krijgen. Wordt de handrem wel gebruikt tijdens langdurig parkeren, dan loopt u kans dat de handrem vastroest.
De wielen staan vast en de auto zal dus niet meer kunnen rollen. Als jij dus een consequente handrem gebruiker bent moeten de alarmbellen gaan rinkelen als de temperatuur onder de 0 graden duikelt.
Los de hendel van handrem en zet de auto in de eerste versnelling. De volgende dag is de handrem dan vaak vanzelf ontdooid.
Wat kun je doen? Spuit het slot in met slotontdooier en laat dit even inwerken. Heb je geen slotontdooier bij de hand, warm dan een kruik op en houdt deze tegen het slot aan. Eventueel kun je ook de contactsleutel zelf kort verwarmen met een aansteker.
Zoals alle auto onderdelen van en rondom de motor kan ook de handrem problemen gaan geven. Als een handrem kabel aan vervanging toe is hebben we het al snel over vrij oude auto's. Na een lange periode wordt de kabel door gebruik en weersbeïnvloede steeds slechter en zal de kabel steeds onbetrouwbaarder worden.
Voor het vervangen van een remklauw (voor) moeten eigenaren uitgaan van ongeveer 300 tot 450 euro voor een compacte auto. In de Golfklasse liggen de prijzen iets hoger., het wisselen van een voorste remklauw kost dan tussen de 300 en 550 euro.
Nadat je het rempedaal ingedrukt hebt gehouden met de rechtervoet, laat je de koppeling een beetje los met de linkervoet, en laat je vervolgens het rempedaal los om gas te geven. Zodra je voelt dat de auto begint te bewegen, laat je de handrem los.