Witte aanslag komt vaak naar voren als er te veel vocht door de bakstenen is opgenomen tijdens de bouw of opslag van de stenen. Hier ontstaat dan een sulfaatverbinding die door een chemische reactie en het vocht naar buiten worden gedreven. Als het vocht dan opdroogt, blijft de witte aanslag achter op de stenen.
Muur slaat wit uit
In de meeste gevallen betekent dit dat er teveel vocht door de bakstenen is opgenomen tijdens de bouw of opslag van de stenen. Het gaat hier dan om sulfaatverbindingen die zijn ontstaan door een chemische reactie en die door het vocht naar buiten worden gedreven.
De stelregel is: 10 delen water en 1 deel zoutzuur. Borstel met deze oplossing de muur af. Spoel na met water en laat de muur enkele weken drogen. Let goed op uw eigen veiligheid bij het verwijderen van de witte kalkaanslag!
Uitbloeiing is een witte/grauwe waas op het gevelmetselwerk. Deze waas ontstaat wanneer aanwezige stoffen in het metselwerk door contact met overmatig water – bouwvocht en regen – bij het opdrogen afgezet worden aan het oppervlak van de gevel.
Is de oorzaak van het salpeterzuur op uw muren doorslaand vocht, dan kunt u uw gevel opnieuw laten impregneren. Dit wordt ook wel hydrofuge genoemd. Door middel van het vernevelen van uw gevel met een transparant waterafstotend middel, wordt de porositeit van de muren op effectieve wijze aangepakt.
Geconcentreerd salpeterzuur is bijtend (corrosief). De belangrijkste gevaren zijn brandwonden bij contact met de huid of de ogen. Bij inslikken kunnen ernstige inwendige brandwonden optreden.
Salpeterzuur ontstaat uit een chemische reactie tussen chemicaliën die van nature in (grond)water zitten, en kaliumcarbonaat dat in het metsel- en voegwerk in uw woning aanwezig is. Wanneer dit (grond)water in contact komt met de muren van uw woning, dan kan deze reactie zorgen voor witte aanslag of waas.
Kalkuitbloei verwijderen
Witte vlekken van kalkuitbloei van je tegels verwijderen valt niet mee. De kalk zit namelijk helemaal in het materiaal. Toch zijn er middelen zoals kalkuitbloeiverwijderaar of het huis-tuin-en-keukenmiddeltje van koolzuurhoudend water en schoonmaakazijn.
Men kan dit proces versnellen door de stenen regelmatig zelf nat te maken met lauw warm water (met een tuinslang). Dit proces dient verschillende keren herhaald te worden, geleidelijk zal de uitbloeiing afnemen en zelfs verdwijnen.
Wat is witte uitbloei? Witte uitbloei is witte uitslag op muren en dit wordt veroorzaakt door vocht. In het metselwerk zitten zouten en als deze in contact komen met de buitenlucht dan gaat dit zich binden met koolstofdioxide. Vervolgens gaan de zouten zich kristalliseren tot een witte waas.
Hardnekkige witte aanslag is doorgaans wel aanleiding voor gevelreiniging. Er zijn speciale reinigingsmiddelen in de markt om uitbloei te verwijderen. Meestal kiezen wij ervoor de bakstenen heel licht te stralen.
Wat is kalkuitbloei? Aan het oppervlak van beton of metselwerk is soms een witte uitslag zichtbaar, die kalkuitslag of kalkuitbloei wordt genoemd. Deze kalk wordt gevormd bij de verhardingsreactie van cement met water. En wordt door vochttransport in de poriën naar het oppervlak gebracht.
Bij zoutuitslag op buitenmuren is het advies muren droog af te borstelen met een harde nylonborstel. Ondanks deze reiniging kan de zoutuitslag weer terugkomen, doordat neerslag zouten bij verdamping mee terug naar het steenoppervlak transporteert.
Een sopje van dikke bleek of schoonmaakazijn met water is prima bruikbaar voor minder hardnekkige aangroei. Schrob het middel met een borstel over de muur en laat het intrekken. Daarna spuit je de gevel schoon met een tuinslang of een hogedrukspuit.
Cement kan een chemische reactie vormen met water, waardoor vrije kalk wordt gevormd. De kalk kan zich afzetten op het betonoppervlak. De kalkafzetting gaat vervolgens een reactie aan met kooldioxide uit de lucht, waardoor een calciumcarbonaat ontstaat. De witte vlekken ontstaan hierdoor op uw tegels.
Zoutuitbloei op gevels is een veel voorkomend probleem. Oplosbare zouten blijven achter op het metselwerk. Water gaat door het metselwerk naar de voorkant en verdampt. De zouten worden door het watergedragen maar verdampen niet.
De uitbloei wordt in de loop van de tijd intenser en is niet of nauwelijks in water oplosbaar. De uitbloei verdwijnt daardoor niet vanzelf door weer en wind. De gebruikte term voor dit type uitbloei is 'vergipsing'.
Aanslag verwijderen zonder schrobben
Meng 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep in een emmer met 10 liter heet water. Gooi de inhoud van de emmer gelijkmatig over het hele terras en verdeel het met een harde bezem over de tegels. Laat het even inwerken en spoel de tegels af met water. De vieze aanslag is weg!
Deze zogenaamde "witte uitslag" of "kalkuitbloei" komt het meest voor bij grijs beton of betonproducten waaraan een kleurstof is toegevoegd. Kalkuitbloei is eenvoudig te verwijderen met kalkuitbloei verwijderaar. Tegels of klinkers met een deklaag, zoals bijvoorbeeld grindtegels, zijn er nauwelijks gevoelig voor.
Verwijder vlekken met schoon water en een scheutje zuurvrije allesreiniger voor beton. Hardnekkige vlekken zoals olievlekken, vetvlekken of andere diep ingetrokken vlekken, verwijdert u met een speciale pasta, zoals olie en vetoplossers of de vloeibare Lösefix. Laat nu alles goed drogen alvorens u gaat impregneren.
Het is in tegenstelling tot sommige andere nitraten, zoals bariumnitraat, niet extreem giftig of schadelijk, maar inwendig of oraal contact moet zo veel mogelijk worden vermeden.
Hygroscopische zouten of muurzouten komen van nature uit de bodem. Hygroscopisch betekent dat ze vocht aantrekken. Denk hierbij niet alleen aan grondvocht, maar ook aan omgevingsvocht. Zo kan het klimaat, zoals regen, vochtige lucht veroorzaken.
Salpeter of kortweg nitraat is een al eeuwenlang bekend conser veermiddel, standaard werd het toegepast bij het zouten en roken van vlees en vis. Van salpeter zijn twee vormen, namelijk kaliumnitraat of zwavelzure potas en natrium nitraat ofwel chilisalpeter. De laatste is voor al bekend als kunstmest.
Het woord salpeter komt van het Latijnse woord sal (zout) en het Latijnse/Griekse woord petra/πετρα (stenen/steen), omdat het zout oorspronkelijk van de stenen rondom mestvaalten geschraapt werd.