Laat het niet bij een loshangend gloeilamp. Hang bijvoorbeeld een mooie industriële lamp of een sfeervolle Marokkaanse hanglamp op.Of verwerk strakke spotjes in het plafond. Je zult zien dat dit zéker een positief effect heeft op je gehele toilet.
Voor een moderne wc-ruimte raden wij aan om inbouwspots of plafondlampen te gebruiken. Bedenk voor het kiezen van een plafondlamp welke hoogte geschikt is om aan het plafond te monteren. Als je bijvoorbeeld kiest voor een wc hanglamp, raden wij aan dit te gebruiken in een ruime wc-ruimte.
Badkamer: 300-500 lx voor spiegelverlichting en 200 lx voor algemene verlichting. Toilet: 100 lx.
LED inbouwspots zijn voor de meeste toiletten geschikt, dit komt doordat Letsleds een groot aanbod heeft. Tevens zijn de meeste inbouwspots kantelbaar, dus in een schuin plafond is een LED inbouwspot kantelbaar ook geen probleem!
Toiletten in woningen, maar ook bedrijven en horecagelegenheden, kunnen het best verlicht worden met de kleurtemperatuur zeer warm wit (2700K) of warm wit (3000K). Dit geldt ook voor de algemene verlichting in badkamers.
5500 Kelvin: Standaard daglicht wit, zoals een heldere lucht. 4800 Kelvin: Daglicht met direct zonlicht. 4000 Kelvin: Wit met een warme gloed, zoals het licht van TL buizen. 3000 Kelvin: Warmwit zoals het licht van halogeenlampen.
Spots boven spiegel in toiletruimte
Mocht zich in het toilet een spiegel bevinden adviseren wij om hier geen spotje boven te plaatsen. Als er genoeg ruimte kunt u er het beste voor kiezen om wandlampen met wit melk glas naast de spiegel te plaatsen.
Hou rekening bij de bepaling van het aantal lumen dat hoe minder lumen u voorziet, hoe warmer de sfeer. In het algemeen komt het hierop neer: voorzie 300 à 400 lumen per m2 voor een warme sfeer en reken op 500 à 800 lumen per vierkante meter voor voldoende verlichting.
In de badkamer heb je zo veel mogelijk helder licht nodig. Bijvoorbeeld om je tanden te poetsen of make-up aan te brengen. Voor de badkamer raden we je LED verlichting met 1000 tot 3000 Lumen aan. Dit kan vanuit één of meerdere lichtbronnen.
Om optimaal gebruik te maken van de roterende functies van inbouw of opbouwspots is het belangrijk dat de spotjes ca. 50 cm van de muur worden geplaatst. Zo benut je optimaal de mogelijkheid om de lichtbron te draaien en te kantelen en zitten de lichtbundels niet te dicht tegen de wanden.
Over het algemeen rekent men voor afzonderlijke inbouwspots op een afstand tussen de 80 en 150 cm. Ga zelf aan de slag met het monteren van je inbouwspots en zorg voor goede basisverlichting in huis!
Voor afzonderlijke inbouwspots wordt vaak een onderlinge afstand genomen tussen de 80 en 150 centimeter. Wanneer je voor inbouwverlichting (met name halogeen inbouwspots) kiest is het belangrijk om rekening te houden met de warmte-ontwikkeling van het plafond. Dat komt omdat halogeenspots veel energie verliezen.
Tegenwoordig wordt er op basis van de lichtbehoefte gewerkt. Men plaatst licht waar het nodig is. Neem bijvoorbeeld de keuken: in plaats van het volledige plafond met inbouwspots vol te hangen, plaatst men enkel spots boven het kookeiland en aan de keukenkasten.
Het kiezen voor een fellere lamp is belangrijk bij inspanningen, zodat je ogen minder snel vermoeid raken. Door te kiezen voor functionele verlichting met dimmer kun je zelf de intensiteit van het licht bepalen. Denk aan bureaulampen of tafellampen, die je gebruikt bij de werktafel of naast de bank als leeslampje.
De temperatuur van licht dat binnenshuis gebruikt wordt, kan verschillen van 2000K tot ongeveer 6500K. Hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe kouder het licht. Bij 1200K spreken we dus van warm licht, dit is de kleurtemperatuur van een kaars. Bij 5600K spreken we van koud licht.
De meest voorkomende lichtkleur is 2700K, wat vergelijkbaar is met de oude halogeen verlichting en gloeilampen. Als er bij een LED lamp “warm wit” staat, dan is dat bijna altijd 2700K. Warm wit licht (neigt naar geel) is zeer geschikt voor leefruimtes waarin sfeer een belangrijke rol speelt.
Daglicht. Daglicht is het meest prettige licht om bij te lezen. Binnenshuis is dit soms niet voldoende en wilt u misschien graag een lamp of leeslamp gebruiken. Er zijn veel verschillende lampen te krijgen, toch is niet iedere lamp geschikt om bij te lezen of te handwerken.
Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer (roder) de kleur van het licht. Anderzijds geldt; hoe hoger het aantal Kelvin, hoe koeler (blauwer) de lichtkleur.
Koud wit licht of daglicht wit heeft een Kelvin waarde van 6400. Deze kleurtemperatuur wordt gebruikt in ruimtes waar opperste concentratie belangrijk is en/of in ruimtes waar prestaties verbeterd moeten worden. Kortom, ruimtes waar specifieke activiteiten plaatsvinden waar de lichtkleur van wezenlijk belang is.