De woningcontroleur controleert de woning op de kwaliteitseisen en doet dit aan de hand van het technisch verslag. Het technisch verslag is een controlelijst die woningcontroleurs van de gemeente en van Wonen-Vlaanderen gebruiken bij het onderzoeken van uw woning.
Tijdens een controle ter plaatse beoordeelt een woningcontroleur de kwaliteit van het gebouw waarin de zelfstandige woning of kamer zich bevindt, en van de zelfstandige woning of kamer zelf. Dit onderzoek noemt men 'het conformiteitsonderzoek'.
Hoeveel kost een conformiteitsattest? De gemeente mag voor de behandeling van een aanvraag van een conformiteitsattest een vergoeding vragen. 90 euro voor een zelfstandige woning; 90 euro voor een kamerwoning, verhoogd met 15 euro per kamer, met een maximum van 1.775 euro per gebouw.
Het conformiteitsattest is geen verhuurvergunning, maar een officieel document waaruit blijkt dat de woning voldoet aan de woningkwaliteitsnormen. Het is dus niet verplicht bij het verhuren van een woning, tenzij de gemeente het via een gemeentelijk reglement wel verplicht.
De woningkwaliteitsnormen zijn kwaliteitseisen waaraan iedere woning, zowel zelfstandige (zoals een appartement, …) als niet-zelfstandige woningen (kamers), in Vlaanderen moeten voldoen. Deze normen gaan over veiligheid, woningkwaliteit en gezondheid.
Bij een conformiteitsonderzoek wordt gekeken of een minimum aan comfort aanwezig is, zoals stromend water, een goed werkend toilet en een badkamer met bad of douche, die aangesloten zijn op een afvoerkanaal dat geen geurhinder veroorzaakt. Daarnaast moet in kookgelegenheid en drinkbaar water voorzien zijn.
Gezinnen met een heel laag inkomen die al 4 jaar of langer wachten op een sociale woning en een private huurwoning huren met een huurcontract, kunnen in aanmerking komen voor een maandelijkse huurpremie.
Bij een klassieke verkoop van een woning blijft alles wat roerend is eigendom van de verkoper en moet dit uit het huis verwijderd zijn wanneer de koper formeel in het bezit komt van de woning, behoudens wanneer er tussen de partijen andere afspraken zijn gemaakt.
De meldingsplicht van de verkoper houdt in dat hij of zij gebreken die bij hem bekend zijn, direct moet melden aan de koper. Dit geldt ook voor gebreken die niet duidelijk zichtbaar zijn voor de koper. Ook moet de verkoper de rechten van anderen op zijn perceel melden aan de koper.
Dat de koper de notaris betaalt, betekent niet dat je als verkoper helemaal geen notariskosten hebt. De koper betaalt de kosten die nodig zijn om eigenaar van de woning te worden, zoals de overdrachtsbelasting en de notaris- en Kadasterkosten voor het opmaken van de akten.
Recent werden gemeentelijke verordeningen tot het invoeren van een verplicht conformiteitsattest goedgekeurd in Zottegem en Zwalm. De verplichting zal er vanaf 1 januari 2022 gefaseerd worden ingevoerd rekening houdend met het kadastraal bouwjaar van de woning.
De gemeente mag voor de behandeling van een aanvraag van een conformiteitsattest een vergoeding vragen. 90 euro voor een zelfstandige woning; 90 euro voor een kamerwoning, verhoogd met 15 euro per kamer, met een maximum van 1.775 euro per gebouw.
Conformiteitsattesten zijn in principe 10 jaar geldig, ook als de woning ondertussen van eigenaar verandert.
Als de burgemeester heeft geoordeeld dat de woning niet meer kan worden bewoond, moet de bewoner de woning verlaten en (eventueel tijdelijk) verhuizen naar een andere woning: Bij een eventuele herhuisvesting van de huurder kan de verhuurder opdraaien voor de kosten.
Als je een woning huurt die niet voldoet aan de vereisten en de eigenaar niet (spoedig) het nodige doet om de gebreken weg te werken, kan je een woningonderzoek (= conformiteitsonderzoek) aanvragen.
Kan je als huurder een conformiteitsattest (CA) aanvragen? Als huurder is het niet mogelijk om een conformiteitsattest aan te vragen.
Als verkoper blijf je aansprakelijk voor gebreken gedurende twee jaar nadat de koper het gebrek heeft gemeld, of redelijkerwijs had kunnen melden. De koper kan die termijn steeds verlengen door de verkoper eraan te herinneren dat hij hem aansprakelijk houdt voor het gebrek.
Bij het verkopen van een woning moet de verkoper alle gebreken melden aan de koper. Dit heet de 'mededelingsplicht'. Doet hij dat niet, terwijl hij wel weet van het gebrek? Dan moet de verkoper de kosten van de reparatie betalen.
U moet verborgen gebreken in huis binnen een redelijke termijn aankaarten bij de verkoper van de woning. Deze redelijke termijn wordt gezien als maximaal twee maanden na het ontdekken van het gebrek.
U krijgt als bewoner een levenslang woonrecht, ongeacht hoe oud u wordt en u betaalt nooit huur. Als de verkoopovereenkomst op twee namen wordt afgesloten, dan ontvangen beide bewoners een levenslang woonrecht. Dit betekent dat als een van de twee overlijdt, de ander kan blijven wonen.
Notaris en vastgoedmakelaar
Je krijgt dan geen uitgebreid verslag. Wil je dat wel, dan hangt hier een prijskaartje aan vast. Hoeveel dat precies is, is afhankelijk van de waarde van het huis en de complexiteit van het dossier. Gemiddeld ligt de vanafprijs voor een schattingsverslag rond 250 euro exclusief btw.
Kortom: ja, het is financieel een gunstige tijd om uw huis te verkopen, maar u behaalt alleen een financieel voordeel als uw toekomstige woning gunstig geprijsd is en/of de maandelijkse lasten van uw toekomstige woning gunstiger zijn.
Je mag één keer een woning weigeren. Weiger je ook een tweede keer? Dan schrappen we je aanvraag. Als je dan nog bij WoninGent wil huren, dan moet je je opnieuw inschrijven.
Uw huur mag in 2022 maximaal € 763,47 zijn. In 2021 was dit € 752,33. Maar of en hoeveel huurtoeslag u krijgt, hangt ook af van uw leeftijd, woonsituatie en inkomen.