Sushi Bowls: Hij is lekker gevuld met gezonde groene groente zoals, komkommer, avocado, sojabonen en zeewier en staat garant voor de nodige extra vitamientjes.
Als je ervoor kiest een complete sushi maaltijd te eten, voor bijvoorbeeld het avondeten en je bent met een grote groep, reken dan tussen de 12 en 18 stukjes per persoon. Tijdens de lunch mag er dus een lager aantal van 8 – 12 sushistukjes aangehouden worden.
Houd daarom de volgorde van licht naar zwaar aan. Start je sushi-marathon met lichte vis, zoals witvis. Ga daarna voor zwaardere toppings, zoals zalm. En eindig met maki rolls of met een zoetere sushivorm, zoals een tamago nigiri (gefrituurde ei).
Voor lauwe sushi geldt de regel dat je het binnen 4 uur op moet eten. Hierna is het verstandig om de sushi weg te gooien. Kijk, ruik en proef wel voordat je sushi weggooit om voedselverspilling te beperken. Voor sushi in de koelkast geldt een vuistregel van 24 uur.
Om de belangrijkste vraag maar direct te beantwoorden: sushi kun je zowel met stokjes als met je handen eten. In Japan is het zelfs heel normaal om de sushi te dippen in sojasaus of wasabi en deze vervolgens in een keer in de mond te stoppen. En dat gebeurt dus gewoon met de handen.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
De gegarandeerde versheid van de ingrediënten waarmee wordt gewerkt, maakt dat sushi van SushiPoint een overheerlijke smaaksensatie veroorzaakt. Daarbij gaat SushiPoint voor een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.
Er zijn in Japan meer sushirestaurants dan enig ander soort restaurant, hoewel traditionele sushiwinkels steeds zeldzamer worden. Men serveert sushi als hoofdgerecht of als voorlaatste gerecht in een Japanse maaltijd, voor het dessert.
Dit is de grootste misvatting en voor eens en altijd helpen we deze fabel de wereld uit. Is je sushi rijst koud? Slecht teken, dat betekent dat de rijst niet vers is gemaakt en tussentijds is gekoeld. Sushi rijst eet je op kamertemperatuur.
Traditioneel wordt sushi gegeten met de handen, dat is dus de manier die de etiquette in Japan voorschrijft. In restaurants waar een handdoekje op tafel ligt wordt dat zelfs van je verwacht. Is sushi met stokjes eten dan verkeerd? Nee hoor, dat wordt in de meeste restaurants gewoon gedaan.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Om de belangrijkste vraag maar direct te beantwoorden: sushi kun je zowel met stokjes als met je handen eten. In Japan is het zelfs heel normaal om de sushi te dippen in sojasaus of wasabi en deze vervolgens in een keer in de mond te stoppen. En dat gebeurt dus gewoon met de handen.
Voor sushi in de koelkast geldt een vuistregel van 24 uur. Ook binnen deze 24 uur moet gekeken worden naar de kwaliteit van de overgebleven sushi, vooral bij stukjes sushi met vis of zeevruchten.
De smaak- en textuur van de sushi blijft namelijk tot 24 uur behouden. Indien je sushi met zeevruchten hebt besteld, moet je de houdbaarheid verkorten naar maximaal 15 uur in de koelkast. Ruik altijd even aan de sushi; eet ze niet op als de vis slijmerig is of niet meer fris ruikt!
Gari is niet alleen erg smakelijk (en gezond!), het heeft bij de sushi ook een belangrijke functie. De gari neutraliseert namelijk je smaakpapillen! Je eet het daarom tussen de sushigerechten door, om zo alles te neutraliseren en ervoor te zorgen dat je smaak niet beïnvloed wordt door het vorige gerecht.
Ingelegde gember roze ShinShin 50gr
De ingemaakte gember (Gari of Amazu Shoga) wordt geserveerd bij de sushi en wordt gegeten tussen de verschillende sushi hapjes om de smaak te neutraliseren.
Wat maakt het zo lekker? Sushi zou de zogenaamde vijfde smaak bevatten – naast zout, zoet, zuur en bitter. Deze vijfde smaak, of umami, vinden we ook in asperge, tomaat, sommige vleessoorten en zeewier.
De ingrediënten voor sushi zijn; kort korrelig zout, zoutazijn, suiker, zoete rijstwijn, gedroogd zeewier (nori vellen), wasabi pasta, sojasaus, ingelegde gember, sesamzaad en topping naar keuze dus bijvoorbeeld verse vis, groente, ei of vlees.
Toch weet het panel een winnaar aan te wijzen. De enige die een voldoende scoort is de verse sushi van Albert Heijn (Sushi Daily), met een gemiddelde score van een 6,9.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
De meeste sushi-liefhebbers willen het liefst de hele dag door sushi eten. Dankzij de Amerikaanse bakker Mr.Holmes kun je nu ook sushi als ontbijt eten, hij bedacht de croissushi: een combinatie van een croissant en sushi. In San Francisco is het een groot succes.