Bij een luchttemperatuur van 0 ºC of lager adviseren wij niet te metselen. Uitharding van de mortel komt onder het vriespunt niet tot nauwelijks tot stand wat hechtingsproblemen kan veroorzaken.
Werk niet op bevroren, ontdooiende ondergronden of bij risico op vorst binnen de 24 uur. Metsel niet bij een luchttemperatuur van 0°C of lager. Waarom niet? De mortel hardt dan niet of nauwelijks uit, wat hechtingsproblemen kan veroorzaken.
Verwerken bij de juiste temperatuur
Het is belangrijk dat de verse mortel een temperatuur heeft van boven de 3°C. De aanmaak met water van de juiste temperatuur is de basis. Zo werk je met verwarmde specie (≥5°C). Daarnaast kun je de werkplek verwarmen en/of de stenen (±10°C).
De chemische reactie van cement met water staat nagenoeg stil bij temperaturen onder 5 ˚C, het gevolg hiervan is dat er nagenoeg geen sterkteontwikkeling plaatsvindt. Bevriezing kan vervolgens tot vorstschade leiden.
'Voorkom het optreden van uitslag, cementsluier en hechtingsverlies door het verse metselwerk minimaal 48 uur en bij voorkeur nog langer afdoende te beschermen tegen uitdroging en inwatering. Voorkom tevens het nat worden van isolatiemateriaal tijdens en na de uitvoering.
Het gebruik van te droge of te natte stenen kan een slechte verwerk- baarheid en/of tot een slechte hechting van de metselmortel leiden.
De regel is: nooit meer dan 2 koppen of 4 strekken naast elkaar metselen. Bovendien mogen de onvermijdelijke trapjes – 'vallende tanden' in vakjargon – maximaal over 5 tot 6 lagen zichtbaar zijn. Gebruik tenslotte geen stukken baksteen, waarvan de hoogte groter is dan de breedte.
Werken met stortklaar beton in de winter is geen evidentie. Zodra het minder dan 5°C is, moet je voorzorgsmaatregelen treffen. Bij lagere temperaturen wordt het immers moeilijker om stortklaar beton te plaatsen en te verwerken. Bij vriestemperaturen kunnen er zelfs vorstschade en scheuren ontstaan bij jong beton.
Als binnen 24 uur na het aanbrengen van de voegmortel kans op bevriezing bestaat en/of de temperatuur ligt onder de 0 °C, mag er niet worden gevoegd. Voegmortel verwerken tot een omgevingstemperatuur van 0 °C, waarbij de morteltemperatuur ≥ 5 °C moet zijn.
De droogtijd van bijvoorbeeld een zandcementvloer is circa 1 centimeter per week. Dus wanneer de dikte van uw vloer 6 of 7 cm is, is de droogtijd doorgaans 6 tot 7 weken. Dit is echter niet altijd het geval omdat de juiste temperatuur en relatieve luchtvochtigheid ook van belang zijn.
Als uw muur gereed is, moet het metselwerk nog twee weken drogen en uitharden.
Bakstenen en mortel zijn niet 100% waterdicht. Zelfs moderne woningen die zijn gebouwd met spouwmuren en grotendeels ondoordringbare materialen kunnen nog steeds last hebben van binnendringend vocht (water dat van buiten komt). Overtollig vocht in baksteen en metselwerk kan leiden tot interne schade en zwarte schimmel.
Als een metselaar goed door kan werken kan een metselaar ongeveer 1000 stenen per dag wegleggen. Een metselaar zal niet hoger dan één meter per dag metselen, omdat anders de kans bestaat dat de muur instabiel wordt. Dit komt doordat de specie dan nog niet voldoende uitgehard is.
Voorkomen van uitbloeiingen, uitlogingen en cementsluiers
Dek op het einde van de werkdag het verse metselwerk af met een laag plastic. U wilt immers vermijden dat het metselwerk verzadigd raakt door regen, want dat betekent een hoger risico op uitlogingen, cementsluiers en uitbloeiingen.
Bij strenge vorst bevriest de bovenste laag van de grond tot zo'n 15 cm diep. Kabels en leidingen liggen tussen de 30 cm en 1 meter diep, maar dit kan door grondzakking, ophoging enzovoort behoorlijk afwijken. Om de leidingen vorstvrij te houden tijdens de vorstdagen, is een diepte van 60 cm aanbevolen.
Voegmortel bestaat uit een mengsel van cement, kalk en zand waaraan water wordt toegevoegd. De samenstelling is vooral afhankelijk van de gewenste kleur. Deze wordt gebruikt voor het voegen van onder andere gevelstenen, bakstenen, metselstenen, muren, scheidingswanden en kolommen.
Bij een nieuwe muur is het verstandig om minimaal 2 weken na het metselen van de muur te wachten met voegen. Hiermee voorkomt u krimp- en zetscheuren of witte aanslag. Het kan ook zijn dat u een bestaande muur opnieuw wilt voegen. Dan kunt u beginnen zodra de oude voeg is verwijderd.
Je kan blijven metselen, voegen en doorstrijken tot een minimum temperatuur van 5 °C. We raden het af om bij temperaturen onder de 5 °C door te gaan met deze werkzaamheden, omdat temperaturen < 5 °C de verharding van de mortel ernstig kunnen vertragen.
Voor het voegen moeten de tegels goed schoongemaakt worden van stof en vuil. Zorg ervoor dat je de hoeken van de tegels niet beschadigt. Het minimale interval tussen betegelen en voegen is 24 uur.In vochtige ruimtes is het raadzaam tot 48 uur te wachten tot de lijm volledig is uitgehard.
Betonstorten ook in de winter mogelijk
Toch is het storten van beton zelfs als het vriest mogelijk, mits je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Denk aan het isoleren van de bekisting of het toepassen van verwarmd beton.
De prijs van beton laten storten per m³ hangt af van een aantal factoren. Je hebt in elk geval te maken met de prijs van het beton zelf (1 m³ standaard beton bij je thuis bezorgd met de betonwagen kost gemiddeld tussen de € 95,00 en € 145,00 inclusief BTW. Deze kosten zijn zonder de bouwvakkers om te storten.
Alhoewel er niet een bepaalde tijd gesteld kan worden, omdat deze volledig afhankelijk is van diverse factoren, kan globaal gesteld worden dat beton optimaal gedroogd is na 28 dagen. Na 2 dagen is beton echter al beloopbaar, maar nog niet maximaal te belasten.
Inhuren van een metselaar
Een metselaar metselt gemiddeld tussen de 500 en de 1000 stenen per dag dus uw muur zal er sneller staan dan u denkt.
De prijzen van het metselen van muren worden meestal per m2 berekend. Zo rekenen de meeste metselaars vaak per 1000 stenen een gemiddelde prijs van 300 euro, exclusief het aanbrengen van de voegen, inclusief het cement.