Hoewel het niet bekend is wie de eerste koekoeksklok heeft gemaakt, is het wel bekend dat de klok oorspronkelijk uit het Zwarte Woud in Zuidwest Duitsland komt. Deze traditionele uurwerken werden toen gemaakt door houtsnijders en klokkenmakers die graag iets extra's wilden verdienen tijdens de koude wintermaanden.
De koekoeksklok: Een koekoeksklok is een klok die afkomstig is uit het Zwarte Woud. Deze klok is hier ongeveer 300 jaar geleden uitgevonden door Franz Anton Ketterer.
Een andere grote publiekstrekker in Triberg is het "Eble Uhren-Park". Het is gelegen net buiten het centrum van Triberg richting Gutach of Freilichtmuseum. De enige attractie is de grootste koekoeksklok ter wereld, zo groot als een woning. In feite is het één grote souvenirwinkel.
Zo is de goedkoopste koekoeksklok met mechanisch uurwerk al te verkrijgen voor €157,-. Rekeninghoudend met 21% btw, verbazen we ons elke keer weer hoe het mogelijk is voor de fabrikanten om producten van zulke hoge kwaliteit gemaakt door professionele vakmannen voor zo'n scherpe prijs te leveren!
Het geluid van de koekoek wordt gemaakt door de blaasbalgen & blaaspijpen in de koekoeksklok. Zodra de gewichten, die zijn verbonden met de koekoek en blaasbalgen, op de bodem hangen zal de koekoeksklok geen geluid meer maken. Het is daarom belangrijk om de gewichten op tijd op te winden zodat dit niet gebeurt!
Die De koekoeksklok werd uitgevonden door Franz Ketterer in 1737 in ons dorp Schönwald in het Schwarzwald. Tot heden herinnert het Franz Ketterer monument in Schönwald aan de uitvinder van de koekoeksklok.
Naast kalenders werden gebruikt: de waterklok, de zandloper, kaarsen of olielampen (met een aantal strepen erop) en de zonnewijzer.
Grootste koekoeksklokken ter wereld
Aan de Hauptstraße in Schonach staat de eerste grootste koekoeksklok ter wereld (50 x vergroot) en in het Eble Uhren-Park in Triberg staat de huidige grootste koekoeksklok ter wereld (60 x vergroot).
Creëer het geluid van de koekoeksklok
Het geluid van de koekoeksklok wordt gemaakt door twee blaasbalgen die ook van hout zijn gemaakt waar lucht door wordt gedrukt. De muziek wordt gemaakt door een muziekdoos die, als enige onderdeel van de koekoeksklok, niet in het Zwarte Woud wordt gemaakt.
De staartklokken maken gebruik van een ankergang.Bij een ankergang wordt de slinger afgeremd door een wieltje.Deze zorgt ervoor dat de slinger een kortere beweging maakt. Hierdoor wordt de gang van de klok rustiger en nauwkeuriger.
De uitvinding van de mechanische klok wordt toegeschreven aan de Fransman Gerbert (later paus Silvester II), die leefde rond de 10e eeuw. Tot aan de Nieuwe Tijd was een klok de meest ingewikkelde machine die men kon maken.
De B500 begint op de grens met Frankrijk bij Iffezheim, waar de Rijn de grens vormt, en eindigt op de B34 bij Waldshut, vlakbij de grens met Zwitserland. De weg verloopt via de grotere plaats Baden-Baden maar doet verder weinig grote plaatsen aan.
Natuurlijke zwemmeren in het Zwarte Woud
Wachten op de bezoeker Thermale baden, recreatiebaden, maar ook idyllische meren met uitstekende waterkwaliteit. Het grootste natuurlijke meer in het Zwarte Woud is de Titisee, die watersportliefhebbers de mogelijkheid biedt om staand te peddelen en te varen.
Vele duizenden jaren geleden bepaalde de mens de tijd op basis van de zonnestand. Maar de mensen wilde de tijd nog veel nauwkeurig weten. Er werd ijverig gewerkt aan een instrument om de tijd te bepalen en zo werd de eerste klok uitgevonden. De Chinezen vonden 5000 jaar geleden de eerst uit.
De oudste klokken in ons land dateren uit de vroege middeleeuwen. Een geschreven bron over het gieten van klokken komen we tegen in het begin van de 11de eeuw bij de Benedictijner monnik Theophilus. In zijn verhandeling over verschillende kunsten is één hoofdstuk ervan gewijd aan het gieten van klokken.
Als U het uurwerk zelf wilt smeren doe dit dan met speciale klokkenolie, er zijn maar weinig olie soorten geschikt om een uurwerk mee te smeren en vaak maakt U het probleem met verkeerde olie eerder erger dan beter. Gebruik dus speciale olie!
Als u merkt dat de klok niet het juiste uur slaat zult u de slagvolgorde moeten verschuiven t.o.v. de stand van de wijzers. Voorbeeld:Op de klok is het 7:05 uur en hij sloeg net bij 7 uur maar 5 keer. Draai de grote wijzer door naar 7:27 uur en dan weer terug naar 7:15 uur.
Opwinden van klokken
Het opwinden van een klok moet regelmatig gebeuren en het liefste op hetzelfde tijdstip. Bij een met veren aangedreven klok moet je proberen te voorkomen dat het opwinden abrupt stopt als de veer volledig is opgewonden.
De eerste klokken, die enkel in staat waren om uren aan te geven, werden in kloosters geplaatst zodat monniken op gezette tijden konden bidden. Er wordt verondersteld dat de klok in de kathedraal van Salisbury uit 1386 de oudste nog tikkende klok ter wereld is.
Zonnewijzers waren het eerste tijdmeetinstrument. De oudst bekende is van rond 1500 voor Christus. Onze tijd, de uren en minuten, werden bedacht door middeleeuwse astronomen. Zij grepen terug op de Babyloniërs, die telden in zestigtallen in de wiskunde en astronomie.
Mechanische klokken
Het oudste uurwerk dat gevonden is, stamt uit 1386, en werd gevonden in Engeland; deze hangt nu aan de Salisbury Kathedraal. Met behulp van tandwielen en gewichtjes kon men een klok met wijzers laten draaien en zo het verstrijken van de tijd laten aangeven.
Er zijn eendaagse uurwerken, waarbij na één dag de gewichten weer opgetrokken moeten worden. De gewichten wegen dan tussen de 600 en 800 gram. Er zijn ook achtdaagse uurwerken. De gewichten daarvan zijn groter en wegen soms 1600 gram of meer.
De waterklok: de oudste tijdmeter
Het oudste en simpelste gereedschap om de tijd mee te meten is de waterklok, die waarschijnlijk al in de zestiende eeuw v.Chr. door de oude Egyptenaren en de Babyloniërs werd uitgevonden.
Een klok kan zijn energie betrekken uit een mechanische of een elektrische bron. Een mechanische bron is een gewicht of veer. Een elektrische bron vormen batterijen, accu's, het lichtnet of zonnecellen. Sommige horloges gebruiken armbewegingen om een veer op te winden of een accu op te laden.