Ook het avondeten vindt bij Italianen later plaats dan bij ons. Vaak werken ze tot 19:00 of later en ze gaan dan ook pas na 20:00 uur eten. Na een klein ontbijt en een lichte lunch, is het tijd om 's avonds echt uitgebreid te dineren. Dat begint met een aperitiefje (prosecco, aperol, campari, …)
Eetgewoonten. De Sicilianen eten zowel tussen de middag als 's avonds later dan u waarschijnlijk gewend bent. In de avond gaat men zelden voor 20.30 aan tafel. In toeristische gebieden kunt u meestal eerder aanschuiven en ook wordt tegenwoordig niet meer verwacht dat u een volledig menu bestelt.
Het is in Sicilië geen enkel probleem om het gebruik van plastic waterflesjes te voorkomen. Het kraanwater is drinkbaar en in dorpen en steden vind je talloze kraantjes en fonteinen waar mensen een flesje kunnen bijvullen.
Sicilië is geen bijzonder dure bestemming, de gemiddelde prijzen liggen er zo'n 10 procent lager dan in Nederland.
Een stukje vlees of vis kost iets meer, namelijk €14 à €17, en een lekker dessert kost je €5 of minder.Een wijntje kost je tussen €3 en €5. Vergeet niet dat er in restaurants ook een coperto wordt gevraagd. Een soort van (verplichte) fooi tussen €2 en €3 per persoon.
In het restaurant
Als de rekening van een restaurant bijvoorbeeld 46 euro is, is het gebruikelijk om 50 euro achter te laten zonder om wisselgeld te vragen. Bij een rekening van 100 euro is het echter eerlijker om 10 euro fooi te geven, dat is 10%.
Het is gebruikelijk om een fooi te geven in hotels, restaurants, bars en aan taxichauffeurs. Italianen geven over het algemeen 5% fooi met afronding naar boven.
Ontdekken aan de oostkust
Wat ík persoonlijk het mooiste deel van Sicilië vind, is het het oosten. Door het romantische Taormina, de kleinere plaatsjes met hun kronkelende straatjes, het magische Isola Bella, de Etna en de mooie verscholen strandjes.
De prijzen op Sicilië liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -13%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (27% goedkoper), levensmiddelen (1% duurder), geïmporteerd bier in horeca (7% goedkoper), sigaretten (17% goedkoper) en openbaar vervoer (56% goedkoper).
Palermo, Catania en Messina zijn op sommige plekken zeer onveilig, maar dat heeft met Mafiosi nauwelijks wat te maken; meer met de helaas inmiddels alledaagse criminaliteit in grote steden. De sfeer kan in sommige kleinere steden wel enigszins beklemmend overkomen maar niet bedreigend.
Op Sicilië wordt naast het Italiaans ook Siciliaans gesproken, dat nauw verwant is aan het dialect van Calabrië. Het Siciliaans wordt als afzonderlijke taal beschouwd. Sicilië bestaat uit negen provincies. De provincies Agrigento, Caltanissetta, Catania, Enna, Messina, Palermo, Ragusa, Syracuse, Trapani.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je uitsluitend met andere toeristen, wat toch een beetje aan charme inboet.
Tijdens lunchtijd zijn ze meestal tussen 14:00 en 16:30 uur open en 's avonds van 21:00 uur tot middernacht. Echter zie je steeds in grote steden zoals Barcelona dat er restaurants met een non-stop open keuken werken waar je ook op Europese tijdstippen kunt eten.
In Italië zijn goede tafelmanieren van groot belang. Een aantal zaken die je in gedachten moet houden: Veeg je mond nooit af met je servet, dat wordt als zeer onbeleefd beschouwd. Leg je handen niet op tafel tijdens het eten, maar houd ze op schoot.
De temperatuur op Sicilie
Aan de oostkust, waar ook de plaatsen Taormina, Catania en Messina liggen, is de gemiddelde jaartemperatuur hoger dan aan de noord- en zuidwestkust.
Veel ervaren reizigers adviseren om Sicilië met de auto te verkennen. Het openbaar vervoer in dit deel van Italië is inderdaad niet goed ontwikkeld. Maar toch, zelfs toeristen die niet de mogelijkheid hebben om een auto te huren, kunnen heel goed rond het grootste deel van Sicilië rijden, gebruikmakend van de treinen.
Het herbergt enorm veel geschiedenis (in de hoofdstad Palermo, maar ook zeker in Val di Noto), je vindt er prachtige stranden en een groene natuur. Maar waar de meeste mensen Sicilië van kennen is toch van vulkaan Etna. Het is – met een hoogte van ruim 3.300 meter – de hoogste actieve vulkaan van Europa.
De brioche con gelato is al jarenlang een standaard ontbijtje voor de Sicilianen. Of je voorkeur nu uitgaat naar pistache ijs, chocolade ijs of citroen ijs, maakt niet uit.
Het is een gewoonte die z'n oorsprong vindt in de middeleeuwen, toen je nog je eigen eten meebracht naar de herberg, maar wel betaalde voor brood en en het gebruik van bestek. 'Pane e coperto' heeft deze combinatie dan ook in het Italiaans.
Dit land is een paradijs voor foodies. Hoewel de prijzen variëren afhankelijk van het type restaurant, kan een typische maaltijd voor één persoon tussen de €30 en €40 kosten. Dit is inclusief een voorgerecht, hoofdgerecht en drankje.
De term coperto is een verzamelnaam voor alles wat bij het nuttigen van een maaltijd in een restaurant komt kijken: het tafellinnen, de servetten, het bestek, de glazen etc. Het gebruik om een bescheiden bedrag aan te rekenen voor dit alles gaat terug tot de middeleeuwen.