Bevriezen met vloeibare stikstof: Ouderdomswratten kunnen ook worden bevroren: dit gebeurt vaak met een wattenstaaf die gedoopt wordt in de vloeibare stikstof en dan op de ouderdomswrat wordt gedrukt. Het geeft een brandend, prikkend gevoel. De wrat bevriest en verdwijnt daarna.
Het wordt afgeraden om de wratten zelf af te krabben, dit is niet zo eenvoudig als het lijkt, en er kunnen wondjes ontstaan die gaan infecteren. Laat de ouderdomswrat zitten en indien u er van af wilt, kunt u deze beter door uw arts laten verwijderen.
Als ze niet hinderlijk zijn moeten ze niet behandeld worden, want ze verdwijnen meestal vanzelf omdat we antistoffen maken tegen het virus. Na twee jaar zijn de meeste wratten weg.
In het begin zijn het meestal geelachtige vlekjes of verhevenheden, maar met de tijd worden ze geel-bruin, bruin tot zwart; ze bereiken soms een grootte van 2-3 cm. Met het ouder worden worden ze ook meer bloemkoolachtig, wratachtig met een ruwe oppervlak; men spreekt dan van een “rijpe ouderdomswrat”.
Wat zijn de kosten. Het verwijderen van fibromen wordt helaas niet vergoed door zorgverzekeraars. De kosten voor het verwijderen van fibromen en ouderdomswratjes beginnen bij €65. Maak een afspraak met een van onze huidtherapeuten bij jou in de buurt om te kijken wat er mogelijk is.
Een ouderdomswrat is soms heel dun en lijkt meer een bruine vlek dan een wrat. Ze kunnen enkele millimeters tot enkele centimeters groot zijn. Een ouderdomswrat is niet kwaadaardig en kan ook niet kwaadaardig worden.
Droge huid, schilfering of psoriasis: gebruik dit medicijn zolang uw klachten voortduren. Overleg met uw arts hoe lang u het medicijn moet gebruiken. Als u het te lang en te vaak gebruikt of op te grote huidoppervlakken kan te veel salicylzuur in uw lichaam komen.
Wratten hoeven alleen behandeld te worden als u er veel last van heeft. Voetwratten bijvoorbeeld kunnen pijn doen bij staan of lopen. Wratten kunt u zelf insmeren met salicylzuurzalf of laten bevriezen bij de huisarts. De behandeling van een wrat geeft vaak meer klachten dan de wrat zelf.
Ze groeien langzaam en kunnen verschijnen als solitaire gezwellen of in groepen. Het beloop van ouderdomswratten kan niet beïnvloed worden en het ontstaan van de wratten kan niet worden voorkomen.
Meestal gaan wratten op een gegeven moment vanzelf weg. Een behandeling door de dermatoloog is alleen nodig als wratten pijn doen, in de weg zitten of als ze erg lelijk zijn. Er zijn verschillende manieren om wratten weg te halen. Wat vaak gedaan wordt, is de wrat insmeren of aanstippen met salicylzuur.
Appelazijn is één van de populairste huismiddeltjes bij wratten. Het wordt op verschillende manieren gebruikt. Een veel gebruikte methode is het doordrenken van een wattenbolletje met appelazijn, het op de wrat aanbrengen en met een pleister vastmaken. Dat wordt twee keer peer dag herhaald tot de wrat loskomt.
Salicylzuur maakt de bovenste laag (hoornlaag) van de huid en de nagel zacht. Salicylzuur met sterkte 20-40% wordt gebruikt bij wratten, likdoorns, eeltknobbels en schimmelnagels. Na enkele dagen kunt u de bovenste laag afschuren of afvijlen. Na een paar weken kan de klachten verdwenen zijn.
Met azijn. Appelazijn wordt door sommige mensen gebruikt bij het verwijderen wratten. Dip een wattenstaafje in appelazijn, breng het aan op de wrat en maak het met een pleister vast. De appelazijn droogt het steelwratje in sommige gevallen uit waardoor deze er uiteindelijk vanzelf afvalt.
Wil je niet wachten tot de wrat vanzelf weggaat, dan kun je bij de huisarts terecht voor een behandeling met stikstof. Na deze behandeling, waarbij de wratten bevriezen, ontstaat vaak een blaar waardoor de wrat verdwijnt.
Soms zijn in het midden van de wrat zwarte stipjes zichtbaar. Dit zijn haarvaten die de wrat van bloed voorzien. Ze wijzen er vaak op dat de wrat op het punt staat te verdwijnen.
Het virus verspreidt zich door huid-huid contact, vooral wanneer een wrat opengekrabt is: het virus kan dan makkelijker naar buiten. Op deze manier worden anderen met het virus besmet, of worden bij de 'patiënt' zelf andere huiddelen geïnfecteerd.
Ouderdomswratten veroorzaken over het algemeen geen klachten, hoewel ze soms wel kunnen jeuken. Ze komen het vaakst voor op bepaalde delen van het lichaam, zoals de romp, armen en op het gelaat.
Ze zijn goedaardig maar kunnen soms bloeden of pijnlijk zijn, omdat ze bijvoorbeeld in de kleding blijven haken. Ze komen vaker voor bij ouderen en mensen met overgewicht. Wanneer u vanwege cosmetische redenen ouderdomswratten of fibromen wilt laten verwijderen, kunt u bij een van onze artsen terecht.
ziet eruit als een glad, glazig bolletje dat zeer traag groeit; kan variëren van bruin, roze, huidkleurig tot donkerrood; kan licht doorlopen zijn met fijne bloedvaatjes.
Zelfbehandeling met salicylzuur
De meeste wratten kunt u zelf behandelen met een vloeistof met salicylzuur. Die verweekt het bovenste laagje van de huid en werkt ontstekingsremmend. Het kan soms wel 3 maanden duren voor de wrat kleiner wordt of verdwijnt.
Bij heel uitgebreide wratten wordt soms een aantal maanden de tablet Neotigason, een afgeleide van vitamine A-zuur, voorgeschreven om de woekering van het wratweefsel tegen te gaan en zelfs te doen verdwijnen.
Lucovitaal Wrat Weg is een medisch hulpmiddel voor de behandeling van gewone wratten. Het bevat monochloorazijnzuur, een stof die een afbrekende werking heeft op de huid. De wrat zal laagje voor laagje loslaten. Monochloorazijnzuur zorgt er voor dat de cellen die het wrattenvirus bevatten verdwijnen.
In zijn natuurlijke habitat vind je Salicylzuur dus in wilgenbast, maar ook in verscheidene voedingsmiddelen waaronder paddenstoelen, blauwe bessen en amandelen. Er zit echter hooguit een milligram salicylzuur per 100g in deze voedingsmiddelen.
Onderzoek wijst uit dat salicylzuur erg geschikt is voor de huid met acne en het zelfs kan verminderen. Als je last hebt van een gevoelige huid kun je ook eens een exfoliant op basis van salicylzuur proberen.