Een mottenbal is een middel tegen (kleer)motten. Het bestaat uit een balletje van een chemische verbinding die gemakkelijk verdampt, en die zeer onprettig is voor de motten. Vroeger bestonden mottenballen uit kamfer of naftaleen, maar nieuwer is het gebruik van paradichloorbenzeen.
Mottenballen gebruik je tegen kleermotten. Verspreid de mottenballen in een (niet vochtige) kledingkast. Als het goed is, houden de mottenballen de volwassen motten weg. Vervang de ballen wel eens in de drie maanden als je de klerenmot en haar familie blijvend wilt voorkomen.
Hoe kan je de geur van mottenballen verwijderen? De geur van mottenballen verdwijnt het snelst door warmte en niet door kou. Hang een winterjas dus niet een dagje buiten om te luchten. In plaats daarvan steek je het kledingstuk een poosje in een warme droogautomaat.
HGX mottenballen is dé oplossing tegen motten in huis
Larven van bepaalde motten en nachtvlinders voeden zichzelf met stoffen die in specifieke textielsoorten zitten, waardoor er gaatjes in ontstaan. De HGX mottenballen voorkomen deze aantasting en beschermen de kleding langdurig.
Haal enkele mottenballen uit het pak. Pas op dat je ze niet uit het folie haalt. Het folie is namelijk voorzien van gaatjes waar de geur doorheen komt en de balletjes geleidelijk zullen verdampen. Een gemiddelde kledingkast heeft ongeveer zes mottenballen nodig om gedurende drie maanden motten te verjagen.
Er zitten namelijk kleine gaatjes in deze folie die voor een optimale geurverspreiding zorgen. Zes mottenballen geven gedurende maximaal drie maanden bescherming tegen motten in een kleerkast van gemiddelde grootte. Leg de mottenballen verspreid in de kledingkast en houd de kast droog en zoveel mogelijk gesloten.
Mottenballen zijn kleine witte balletjes die langzaam verdampen. Mottenballen kunnen behoorlijk penetrant ruiken en zijn vaak giftig.
Een vislucht, frituur lucht of gourmet geur kan lang blijven hangen. Ook rooklucht uit huis verdrijven is lastig. Soms komt de vieze lucht gewoon van buiten. Een vieze geur in huis is wel vervelend.
Wat vaak zorgt voor een muffe lucht, is vochtigheid. Dit gebeurt wanneer men bijvoorbeeld nog vochtige kleding terug hangt of legt in de kast. Hierdoor wordt de kledingkast erg vochtig, wat zorgt voor deze lucht of geur. Zorg er daarom altijd voor dat de kleding kurkdroog is, voor je deze in de kast hangt.
Was alle kleding – Om alle larven en motten die in uw huis blijven hangen te verwijderen, doet u al uw kleding door de was op hoog temperatuur, indien mogelijk op 60 graden. Deze hoge temperatuur zullen alle motten en larven doden. Bevriezen van de besmette stof – Sommige stoffen kunnen gewoon niet worden gewassen.
Iedereen kent die penetrante geur van mottenballen wel. Het is de geur die je aan oma's kledingkast doet denken of aan je kledingstukken die uit de opslag komen. De vieze geur van mottenballen wordt veroorzaakt door het stofje waar het van gemaakt is: naftaleen, of de modernere variant para-dichloorbenzeen.
Zijn motten gevaarlijk? Volwassen motten doen niet of nauwelijks kwaad, maar het is niet raadzaam om ze in je huis te laten rondvliegen. Motten leggen namelijk eitjes in je huis, en zodra die uitkomen, komen er mottenlarfjes uit.
Motten zijn dol op ruimtes met een hoge luchtvochtigheid en warme temperatuur. Ze komen je huis vaak binnen als het nog eitjes of larven zijn, tussen bijvoorbeeld tweedehands kleding of opgezette dieren. Hieruit ontstaan al snel nieuwe motten, die direct op zoek gaan naar een partner om eitjes te leggen.
Een halfuurtje is voldoende, daarna kan je het textiel gewoon wassen in de wasmachine, zoals normaal. Iets meer omslachtig is het gebruik van een emmer met 50 % azijn en 50 % heet water om in je kleerkast te plaatsen.
De Kruidvat Mottenballen voor in de kledingkast beschermen je kleding minimaal 3 maanden tegen motten en mottenlarven. De aanbevolen dosering is 6 tabletten per 1 m3.
Hang 2 tot 5 ceder schijven vrij in de kast zodat ze niet bedekt worden. Voor lades of vakjes zijn 2 blokjes genoeg. Leg deze dan op een stukje papier om uw textiel voor de ceder olie te beschermen.
Motten leven het liefst op donkere, beschutte plekken waar ze niet gestoord worden. Daar kunnen ze veilig hun eitjes leggen en larven uit laten komen. De larven zijn de boosdoeners, dus geef motten geen kans om eitjes te leggen.
De mottenballen zouden een natuurlijk afschrikmiddel zijn omdat ze naftaline bevatten. Als knaagdieren deze stof inademen of opeten, kunnen de bloedcellen de zuurstof na een tijdje niet langer vervoeren. Misschien werkt dit middeltje voor motten, maar voor muizen en ratten werkt het NIET.
De wat kleinere soorten nachtvlinders, welke vaak larven hebben die ook voedsel of kleding van mensen eten, worden "motten" genoemd. Er zijn wereldwijd veel soorten motten, waarvan de larven kleding eten. In Nederland gaat het echter hoofdzakelijk om drie soorten: De kleermot, de pelsmot en de bruine huismot.
Het popstadium duurt 2-6 weken. De volwassen bruine huismotten leven ca. 2 weken en vliegen van juni tot augustus, al kunnen ze in verwarmde ruimten het hele jaar worden waargenomen.