Maki is de meest bekende sushisoort. De maki wordt gemaakt van zeewier (nori), rijst en een vulling van vis, groenten of ei. Het woord maki betekent in het Japans letterlijk: gerold. Met behulp van een bamboe-mat worden de ingrediënten opgerold tot een rol sushi met een gemiddelde diameter van 3 á 4 centimeter.
Nigiri is een soort sushi dat bestaat uit een bolletje sushirijst met daarop sashimi (een plakje rauwe vis) of een andere topping. De meest voorkomende soorten nigiri zijn die met zalm sashimi of tonijn sashimi. Vaak vind je ook krabsticks, zoete omelet of paling op een nigiri.
De Maki sushi heeft ook zeerwier aan de buitenkant. De ingrediënten die voor de binnenkant worden gebruikt zijn vaak zalm, tonijn, krab, avocado, komkommer of ei. Met behulp van een bamboe-mat wordt de sushi opgerold tot een rol van ongeveer 3 tot 4 centimeter.
Maki. De meest voorkomende sushi is maki: rijst met groenten, vlees of vis opgerold in een velletje nori, oftewel zeewier. Daarin proef je bijvoorbeeld ebi (garnaal), ika (inktvis), kani (krab), sake (zalm) of unagi (paling).
De juiste volgorde van de vis
Begin bij de witte vis, vervolg met de rode vis en ga verder van de lichtere vissen naar de wat vettere vissen. Bewaarde de vis met de sterkste smaak voor het laatste en eindig met zoete ei sushi.
Nigiri zalm sushi (rijst met een stukje zalm) is met 11,7% het populairst in Nederland. Uramaki Ebi Tempura (binnenstebuiten gerolde sushi met gefrituurde garnaal) sushi volgt met 11,4% en uramaki California Roll sushi staat op de derde plek.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
De waarde van sushi Eén van de redenen waarom sushi zo duur is, is omdat het veel werk kost om te maken. De ingrediënten moeten zorgvuldig worden samengesteld en als een kunstwerk op het bord worden neergelegd. Een grote schaal sushi is niet alleen een traktatie voor je mond, maar ook voor het oog.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Sushi kan gegeten worden op verschillende momenten van de dag; tijdens de lunch, als tussendoortje of als avondeten.
Kappa maki – sushi in zijn meeste simplistische vorm die er is bestaande uit komkommer omhult met sushi rijst en een norivel.
Verse vis herken je aan de geur, een verse vis ruikt namelijk niet. Zodra een stuk vis naar vis ruikt dan is het in principe niet meer vers genoeg voor de sashimi of de sushi. Dit klinkt wellicht vreemd maar je zult het verschil merken als je vis koopt die niet naar vis ruikt.
Sashimi lijkt op het bekendere sushi, en de twee gerechten worden vaak in dezelfde restaurants geserveerd. Het belangrijkste verschil is dat sashimi alleen uit vis of schelpdieren en versiering bestaat, terwijl sushi ook andere ingrediënten bevat, zoals rijst en azijn.
De Kamikaze roll, voorzien van: een overdosis mayonaise en tempura. De Philadelphia roll: met roomkaas. Tempura of Panko rolls: dat zijn gefrituurde snacks.
De Oshinko Hosomaki sushi is een wat minder bekende soort. Deze sushi bevat natuurlijk geen vis, maar is wel gevult met Rettich. Deze langwerpige, witte wordtel geeft een pittige smaak, en is precies wat uw sushi nodig heeft.
Sushi bevat namelijk omega 3-vetzuren en eiwitten en deze helpen het lichaam om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt.
Serveer ook nog wat anders dan sushi
En zeewiersalade of een noodlesalade? Ook iets warms is heel leuk voor erbij. Gestoomde dumplings, gefrituurde garnalen of kleine loempiaatjes bijvoorbeeld. Zo zorg je voor de nodige variatie in je eten, maar wel binnen het thema!
Om de belangrijkste vraag maar direct te beantwoorden: sushi kun je zowel met stokjes als met je handen eten. In Japan is het zelfs heel normaal om de sushi te dippen in sojasaus of wasabi en deze vervolgens in een keer in de mond te stoppen. En dat gebeurt dus gewoon met de handen.
' Natuurlijk is voeding niet alleen een verhaal van calorieën, zegt Timmermans. 'We zien veel goeie dingen in sushi: vis is een bron van omega 3-vetzuren, in de rijst en groenten zitten vezels, vitaminen en mineralen. Als we dat vergelijken met een pakje friet, komt de sushi er wel beter uit.
Sushi is een goede bron van gezonde vetten (omega 3), eiwitten en andere goede voedingsstoffen en kan zodoende passen in een verantwoord dieet. Doordat veel bestanddelen van sushi een gezonde basis voor een maaltijd vormen, is het heel eenvoudig om een gezond en verantwoord sushimenu samen te stellen.
Nori. Een ander basisbestanddeel is nori (zeewier). Dit zijn de dunne zwarte/groenige velletjes die gebruikt worden om de sushi te omwikkelen. Nori wordt gemaakt van purperwier en is grote favoriet omdat het veel smaak met zich meebrengt.
Nigiri-sushi: een hoopje rijst met daar bovenop de neta. Hier zit doorgaans geen nori bij, al zit er soms een smal stripje omheen om de shari en neta bij elkaar te houden.
Wil je krokante sushi met een bite? Dit is jouw roll; Crunchy Ebi Sushi. Heerlijk hartige Tempura garnalen in combinatie met de romige, zachte avocado, de zoutige viseitjes en de frisse Japanse mayonaise….