De beste manier om deze vloer te onderhouden is te stofzuigen met een zachte borstel. Wij adviseren tevens eenmaal per week moppen met water en een reinigingsmiddel dat niet al te chloorhoudend is. Droge reiniging van de gietvloer kan het best worden gedaan met een microvezeldoek.
Geen schoonmaakmiddel: wanneer er vlekken op uw gietvloer zitten, dan gebruikt u enkel koud water om dit schoon te maken. Het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen zorgt ervoor dat uw vloer beschadigt.
Voor een schone en frisse gietvloer, is het aan te raden stof, zand en vuil regelmatig te verwijderen met een stofwisser, zachte bezem of stofzuiger met zachte borstel. Daarnaast is het voldoende om eenmaal per week de vloer te dweilen met een vlakmop.
Een gietvloer grondig reinigen doe je best met een aangepaste vloerreiniger in combinatie met een microvezel dweil. Stofzuig eerst op voorhand zodat stof en losliggend vuil weg zijn. Gebruik ook zeker niet te veel water, want dat kan een laagje kalk achterlaten.
Sommige vloeren zijn zeer krasgevoelig, sommige kunnen scheuren, of hebben last van (sterke) verkleuring. Sommige gietvloeren kennen die problemen minder of niet. Dat alles is afhankelijk van het kwaliteitsniveau dat je bereidt bent te kiezen.
Bij krassen of beschadigingen over een groter oppervlak, is het aan te raden om de volledige toplaag te vervangen. Dit gebeurt door de vloer te polijsten en te voorzien van een nieuwe topcoat. In uitzonderlijke gevallen kan na het polijsten blijken dat de beschadigingen ook in de onderlaag zijn doorgedrongen.
Er zijn verschillende soorten gietvloeren, maar in het algemeen geldt dat een gietvloer van ons zo'n 30 jaar mee gaat. Een gietvloer is zo sterk omdat deze uit verschillende lagen bestaat. Elke laag zorgt voor een unieke weerbaarheid van de vloer.
De Ph waarde van de schoonmaakproducten
Een Ph waarde van 7 is neutraal, dit zijn dan vaak de allesreinigers. Een ontvetter (ook wel een alkalisch of basisch genoemd) heeft een Ph waarde van 8 of hoger. Een ontkalker heeft daarentegen een Ph waarde van 6 of lager.
Wij krijgen vaak de vraag of het verstandig is om de houten vloer te dweilen met st marc. Dit is niet ons advies, dit namelijk geen product dat speciaal voor houten vloeren is bedacht, ook is dit een allesreiniger. Allesreinigers kunnen houten vloeren beschadigen.
Een lauwwarm sopje doet wonderen. Dweilen met koud water kan natuurlijk ook, maar vuil of viezigheid zal dan minder snel verdwijnen. Begin te dweilen in de verste hoek in de ruimte en werk daarna al dweilend naar de uitgang van het vertrek. Op deze manier hoeft u niet meer over de vloer te lopen om eruit te komen.
Gebruik een sopje van allesreiniger of sanitairreiniger. Doe de spons/dweil (op steel) in het sopje en wring hem goed uit. Sla de vochtige dweil om de trekker/luiwagen indien u werkt met losse dweil en trekker/luiwagen. Dweil met de schoenpunt of de hand de hoekjes uit.
PU gietvloeren.
Dit maakt een hard-elastische PU gietvloer beter bestand tegen krassen dan een cementgebonden gietvloer.
Onderhoud advies epoxyvloeren. Het onderhoud van een naadloze vloer bestaat vooral uit de reiniging ervan. Een swiffer of een zachte bezem is voldoende om stof en vuil van het oppervlak te verwijderen. Uiteraard neemt het veel tijd in beslag als er een groot oppervlak schoongemaakt moet worden.
De Ajax allesreinigers zijn alle pH-neutraal met een pH-waarde van 6.5. Bovendien zijn deze allesreinigers bruikbaar op marmer.
Een zeep is neutraal als hij een pH 7 bevat. De pH wordt gemeten op een schaal van 0 tot 14, dus 7 ligt in het midden. Bovendien is de pH van het menselijk lichaam gewoonlijk 7, zodat het gebruik ervan de pH van de persoon niet verandert, en daarom wordt het als neutraal en hypoallergeen beschouwd.
Groene zeep is een alkalisch schoonmaakproduct oftewel het ontvét. Hoe alkalischer een schoonmaakmiddel, hoe beter het ontvet. Aangezien groene zeep alkalisch is, is het dus niet pH-neutraal.
Bent u nog blij met de huidige kleur en zijn er niet of nauwelijks gebruikerssporen, dan is het mogelijk om de vloer op te schuren en te voorzien van een nieuwe laklaag. Bij een nieuwe laklaag wordt de vloer geschuurd en ontvet, daarna wordt de toplaag vernieuwd met een matte lak.
Het belangrijkste verschil tussen epoxy en polyurethaan zit hem in de hardheid. Epoxyvloeren zijn heel erg hard en daarom zeer geschikt voor toepassing in industriële ruimtes. Voor particulier gebruik zijn polyurethaan gietvloeren heel geschikt, aangezien deze zachter zijn dan epoxyvloeren en bovendien elastisch.
Nieuw stuk plaatsen: als er een plaatselijke beschadiging is ontstaan, zoals een deuk of een scheur, dan kan deze worden hersteld door het stuk uit de gietvloer te verwijderen, deze vervolgens weer opvullen en de gehele vloer te voorzien van een nieuwe toplaag. Deze methode zal gemiddeld €30 per vierkante meter kosten.
Gietvloeren zijn niet krasvast
De gietvloeren voor in woningen zijn licht flexibel en voelen daardoor comfortabel aan. Maar deze vloeren kunnen wel degelijk krassen krijgen als deze niet goed genoeg beschermd worden, net zoals dat het geval is bij een houten vloer of een vloer van linoleum.
Als je gietvloer een scheur heeft gekregen of er is een beschadiging opgetreden, dan kan een reparatie gedaan worden. Het stuk wat beschadigd is wordt dan verwijderd en opnieuw opgevuld.