Een sifon met (vaat)wasmachineaansluiting is handig voor gebruik in de keuken. Hier kan zowel de gootsteen als de vaatwasser op worden aangesloten.
PVC buis diameter 63 mm of 75 mm: wasautomaat. vaatwasmachine voor huishoudelijk gebruik.
Zonder sifon op afvoerbuis
Als de slang te diep in de waterafvoerbuis zit merk je dit want dan zal de vaatwasser het water minder goed afpompen. Bevestig de afvoerslang met de slanggeleider. Deze houdt de afvoerslang op zijn plaats. En schroef deze geleider vast.
Een vaatwasser heeft voor de toevoer van water een wasmachinekraan nodig met 3/4" schroefdraad. Hier sluit je de aanvoerslang op aan.
Schuif hiervoor eerst de slangklem om het uiteinde van de afvoerslang. Plaats de afvoer vervolgens over de aansluiting op de sifon. Vergeet niet om de slang goed vast te draaien. Nadat u de vaatwasser heeft aangesloten op uw sifon, raden wij u aan de vaatwasser te laten draaien.
Stap 1: controleer aansluitingen
Om een vaatwasser aan te sluiten, heb je de onderstaande dingen nodig: Een wasmachinekraan. Dit is een kraan met een 3/4" schroefdraad. Een aansluiting voor een vaatwasser op de sifon van de gootsteen of een losse afvoerbuis.
De hoogte van de afvoer van de vaatwasser hangt van de vaatwasser af. Gemiddeld is dit ongeveer 90 centimeter, er zijn echter vaatwassers waarbij dit ook hoger kan zijn. Je kunt een deel van de afvoer afzagen, of een los stuk kopen en aan het bestaande deel toevoegen om het te verhogen naar wens.
De beluchter in de wasmachinekraan voorkomt dat er een vacuüm ontstaat, wanneer er onverhoopt in de straat een waterleiding springt. De leidingen in de straat lopen dan leeg en zuigen lucht en water uit de leidingen in de woning.
Een vaatwasser zonder wateraansluiting is een vaatwasser die in de categorie van mini-vaatwassers of tafelvaatwassers valt. Deze vaatwassers bevatten een watertank en hoeven niet aangesloten te worden aan een watertoevoer. Je vult de watertank en legt de afvoerslang in je gootsteen in de keuken.
Antwoord. Normaliter hebben alle goede vaatwassers standaard een darmbreukbeveiliging of aquastop ingebouwd. Dit systeem is eigenlijk een terugslagklep.
In een all-in-one-tablet zit wasmiddel, glansspoelmiddel en zout. Makkelijk te doseren en in een afgemeten hoeveelheid waardoor je niet te veel doseert. Je kunt ook kiezen voor poeder of tabletten met alleen wasmiddel. Je vult de vaatwasser dan met glansspoelmiddel en zout.
Ieder toestel heeft een eigen waterkraan nodig, ook met beluchter (voor de wasmachine; voor de vaatwasser weet ik niet zeker). Voor de vaatwasser is een speciale sifon met slangtule in de handel. Op die tule zet je de vaatwasser afvoer vast, bovenin de sifon steek je de wasmachine slang.
De afvoerslang zit aan de onderkant achterin de vaatwasser. Maak de klem los en trek de afvoerslang los. Haal de klem van de slang af. Gebruik een schroevendraaier om de slangdoorvoer in het achterpaneel los te maken en trek de afvoerslang uit de machine.
Diameters water afvoer leidingen
32 ~ 40 mm: Lekwaterafvoer van cv. 40 ~ 50 mm: Wastafel, bidet, bad, douche, gootsteen, wasmachine. 90 ~ 110 mm: Uitgietbak, toilet. Wanneer je meerdere toestellen aansluit op een zelfde afvoer moet je zeker de grootst aangegeven diameter hanteren.
Binnenshuis gebruik je meestal buizen van 50, 75 of 90 mm, en voor wc's 90 of 110 mm. Buizen met een diameter kleiner dan 110 mm verlijm je aan elkaar met lijmmoffen.
Een toiletafvoer heeft een diameter van 110 mm, bij hemelwaterafvoer is dit 70 mm en bij alle overige toepassingen is de diameter 40 mm. Houd er rekening mee dat het hele afvoersysteem van je huis belucht moet worden.
NEN 1010-installatienormen. Elektrische apparaten die meer dan 2.000 Watt gebruiken moeten verplicht op een aparte groep worden aangesloten, zo ook de vaatwasser. Het is vanzelfsprekend dat een juiste groepsverdeling met voldoende groepen essentieel is.
Een gemiddelde vaatwasser verbruikt tegenwoordig 13 liter water per vaatwasbeurt. Zeer zuinige apparaten en programma's redden het met 9 liter water. Verslinders en voornamelijk oude vaatwassers hebben 20 liter water per keer nodig.
Met een mini vaatwasser kan je dus ondanks een kleine keuken veel tijd en moeite besparen met de afwas doen, omdat je de vaat eenvoudig in de vaatwasser kan zetten en deze het werk kan laten doen. Ze zijn overigens ook ideaal voor mensen die moeite met bukken hebben.
Jaarlijkse controle terugslagklep waterleiding verplicht
Het is in Nederland verplicht om ieder jaar een deskundige keerklepcontrole te laten uitvoeren. Tijdens deze controle worden alle keerkleppen in uw waterleidinginstallatie onderzocht.
Wanneer je een pvc-beluchter of een ander soort beluchter op je riool plaatst, wordt de afvoer afgesloten met een klepje. is er sprake van onderdruk in het riool, dan opent het klepje zich en wordt de lucht door het riool gezogen. Is de onderdruk weg? Dan sluit het klepje zich weer.
De beluchter vermindert de druk op de slang bij het sluiten van de kraan waardoor de levensduur van de slang wordt verlengd. De keerklep voorkomt dat het water terugloopt in de waterleiding.
De afvoerslang van je wasmachine moet 15 cm in de afvoerbuis zitten, maar niet dieper want dat kan lekkages veroorzaken. De meeste afvoerslangen komen met een steunbeugel. Die plastic beugel helpt ervoor te zorgen dat de afvoerslang niet te diep in de afvoerbuis zakt.
Afvoer ontstoppen met soda en kokend water
Huishoudsoda of baking soda lost vetresten in een gootsteen of wasbak op. Meng een pak soda met een liter kokend water en giet dit in de verstopte afvoer. Wacht een nacht en spoel de afvoer daarna door met heet of kokend water. Check of de afvoer weer goed werkt.