Snij met een Stanleymes de kit rondom de ruit los. Wrik vervolgens met een plamuurmes of een beitel de glaslatten – de latjes die de ruit tegen de sponning houden – los. Bewaar de bovenste lat voor het laatst om te voorkomen dat de ruit uit de sponning valt. Gebruik de nijptang om de spijkers uit de latjes te trekken.
Glasblokjes zijn nodig om ervoor te zorgen dat je ruit niet direct op het kozijn geplaatst wordt maar dat er een ruimte vrij blijft tussen het glas en het kozijn. Hierdoor kan het kozijn ventileren en kan vocht weglopen.
Je plaatst de glaslat in de opening en kantel deze in de richting van het glas en klik de glaslat vervolgens vast op de juiste plaats, zodat de glaslat recht komt te staan en vast zit. Plaats alle glaslatten rondom en plaats aansluitend de rubberdichting tussen de glaslat en het glas.
Het doel van de glaslat is om het glas vast te maken in het kozijn. De ruiten zitten dus middels een glaslat vast gekit. Wanneer je kiest voor buitenbeglazing dan wordt het glas van buiten beglaasd en worden de glaslatten aan de buitenzijde vast gekit. Op bovenstaande foto is het kozijn dus buitenbeglaasd.
Wij adviseren altijd Den Braven Butyleenkit voor enkel glas aan. Deze kit is gemakkelijk verspuitbaar en geeft geen vlekvorming. Het voordeel van deze kit voor enkel glas is dat hij binnen 48 uur glad en hard is. Daardoor is de kit gemakkelijk overschilderbaar.
Wanneer glas te strak in de sponning is geplaatst, is het risico op ruitbreuk groot. Glas moet ruimte hebben, daarom is er rondom ca. 3-5 mm omtrekspeling nodig.
Het toepassen van kunststof glasblokjes (100 stuks)
Wat zeker helpt is het gebruik van kunststof glasblokjes, die ervoor zorgen dat het glas de sponning van het kozijn niet raakt. Het glas drukt tegen de kunststof glasblokjes aan, zodat de kans op beschadiging minimaal is.
Besparing door dubbel glas
Je huis isoleren met dubbel glas bespaart veel op je energierekening. Vooral met HR++ en HR+++ kan de besparing hoog oplopen. De besparing HR++ glas is per m2 glas zo'n 24 m3 gas op je stookkosten. Dat komt neer op € 12 per m2 glas ten opzichte van enkel glas.
Glasband om het glas te beschermen
Dit glasband is verkrijgbaar in diktes van 2, 3 of 4 millimeter. In de breedte van het glasband heb je de keuze tussen 6 of 9 millimeter. Dit is weer afhankelijk hoe breed de glaslatten zijn en de ruimte die beschikbaar is in het kozijn.
De zuignap van een drager bestaat uit een komvormige rubberen nap. Bij het plaatsen van de glasdrager druk je de nap tegen de glasplaat. De rand van de nap valt op de glasplaat en sluit daarmee de lucht die nog in de nap zit van de omgevingslucht af.
Beglazingsband is een schuimband die gebruikt wordt voor het maken van afdichtingen bij glas, bijvoorbeeld bij het zetten van enkel- of dubbelzijdig glas. Het wordt ook wel glasband genoemd. Een veelvoorkomende toepassing is dus bijvoorbeeld het monteren van ruiten.
De glaszetter kosten per uur liggen rond de 35 euro tot 45 euro. U kunt een glaszetter ook per vierkante meter geplaatst glas betalen. Rekent u dan op een investering van 40 euro tot 70 euro per vierkante meter.
Veiligheidsglas moet geplaatst worden aan alle “stootzijdes” van het glas, dit is de zijde waar een persoon tegen aan kan lopen of stoten. Bij isolatieglas kan dit 1 zijde zijn maar ook twee zijdes (bijvoorbeeld op de begane grond).
Komt de gecoate ruit aan de binnenzijde van de woning of juist aan de buitenzijde? De gecoate zijde moet aan de binnenzijde van de woning. Dan plaatst u het correct.
Opdek glaslatten worden gebruikt ter bevestiging van glas, voornamelijk als je dubbel glas wil plaatsen in plaats van enkel glas. Omdat er bij enkelglas een andere sponning nodig is dan bij dubbel glas, wordt met een opdeklat de sponning opgevuld, zodat het dubbelglas alsnog in het kozijn past.
Bepaal eerst de oppervlakte die je nodig hebt voor het glas. Bij grotere oppervlakten van meer dan 10 m2 heb je een minimale glasdikte van 30 mm nodig. Bij oppervlakten van 3 m2 heb je niet meer dan 24 mm glasdikte nodig.
Als u een bestaande ruit wilt vervangen, meet dan de maat van de ruit die u daadwerkelijk ziet, aan de binnenkant van het kozijn Dit heet de dagmaat. Tel daarbij 24 mm op om de juiste te bestellen glasmaat te berekenen. Deze 24 mm is de ruimte die nodig is zodat het glas in de sponning valt en er ventilatie is.
Voor het vervangen van een BESTAANDE ruit meet u aan de binnenzijde van het kozijn de zogenaamde DAGMAAT en TELT hier vervolgens 25 mm bij op om de glasmaat te krijgen.
Plaats je een ruit in een nieuw kozijn, dan ga je uit van de sponningmaat. De sponningmaat is de binnenmaat van het kozijn, gemeten vanuit de sleuf waar het glas in wordt geplaatst. Door van de sponningmaat in breedte en in hoogte 8 millimeter af te trekken, kom je tot de glasmaat.
Acrylaat kit is niet geschikt voor beglazing. Acrylaatkit wordt door schildersbedrijven hoofdzakelijk gebruikt bij aansluitvoegen, aansluitnaden van houtdelen en muren. Acrylatkitten zijn universeel overschilderbaar door watergedragen en oplosmiddel houdende verven.
De beste beglazingskit van dit moment is de Den Braven Hybriseal Dubbelglas Kit. Deze kit is speciaal ontwikkeld voor het kitten van dubbelglas ramen. Deze kit heeft een aantal belangrijke voordelen waar je optimaal van gaat profiteren.
Kit of glaslat
Voordeel van kit is dat het sneller droogt. Stopverf heeft een droogtijd van zo'n zes dagen, kit is na 6 uur al uitgehard. Kit is goed overschilderbaar en verkrijgbaar in allerlei kleuren. Een ander alternatief is het aanbrengen van een glaslat.