Een stacaravan is onroerend als: De stacaravan, chalet of vakantiehuis duurzaam met de grond verbonden is. Hiervan is sprake als de stacaravan of het recreatieonderkomen naar aard en inrichting bestemd is om duurzaam ter plaatse te blijven.
Besparingsgrond 1: chalet en stacaravan zijn 'woning' voor de WOZ/OZB. In september van 2016 besliste de Hoge Raad dat chalets/stacaravans een 'woning' zijn in het kader van de WOZ/OZB.
Ook een stacaravan kan onder het begrip gemeubileerde woning vallen. De stacaravan moet dan beschikken over een toilet, keuken, wasgelegenheid, stookmogelijkheid en aangesloten zijn op de nutsvoorzieningen en riolering.
Wie is eigenaar? De eigenaar van de grond is wettelijk gezien de eigenaar van alles dat daarop gebouwd is. Bepalend hierbij is of het object permanent verbonden is met de grond. Dat is bij alle vakantiehuisjes, chalets en ook bij de meeste stacaravans het geval.
Onroerend zijn de grond, de nog niet gewonnen delfstoffen, de met de grond verenigde beplantingen, alsmede de gebouwen en werken die duurzaam met de grond zijn verenigd, hetzij rechtstreeks, hetzij door vereniging met andere gebouwen of werken. Roerend zijn alle zaken die niet onroerend zijn.
Het burgerlijk recht omschrijft wat roerende goederen zijn. Het zijn onder meer de verplaatsbare goederen zoals bankbiljetten, aandelen, schilderijen, auto's, juwelen.
Roerend of onroerend? Over het algemeen geldt de regel uit het Burgerlijk Wetboek dat een recreatiewoning een onroerende zaak is wanneer deze duurzaam met de grond is verenigd. Een roerende zaak is, vanzelfsprekend, een zaak die niet onroerend is.
Het antwoord: in de meeste gemeenten mag je camper of caravan drie achtereenvolgende dagen op de openbare weg staan. Dat kan ook korter of langer zijn, afhankelijk van de gemeente. Hoe lang dat in jouw gemeente mag, kun je vinden in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening).
Wanneer onroerend? Een stacaravan is onroerend als: De stacaravan, chalet of vakantiehuis duurzaam met de grond verbonden is. Hiervan is sprake als de stacaravan of het recreatieonderkomen naar aard en inrichting bestemd is om duurzaam ter plaatse te blijven.
Wat is de levensduur van een stacaravan? De constructie van een stacaravan heeft een geschatte levensduur van 15 tot 20 jaar. Na 10 jaar treedt er echter slijtage op van de meubels, vloeren en gordijnen, waardoor de stacaravan enigszins gedateerd en ouderwets wordt.
Ministerie geeft duidelijkheid: stacaravans zijn geen gebouwen.
Ter indicatie: over het algemeen wordt geschat dat de oorspronkelijke aankoopprijs van alleen de stacaravan (zonder transportkosten, installatie, overige kosten, enz.): -30% van zijn waarde verliest in het eerste jaar dat deze wordt gebruikt - 15% in het tweede jaar - en vervolgens 10% in de jaren daarna - en dat de ...
Dit bedrag ligt tussen de € 2.000 en € 5.000 (per jaar) en hangt af van de grootte van het perceel, de ligging en verschilt per camping (zijn aanbod, de klassering, geografische situatie, enz.).
Stacaravan wielen (of chaletwielen) worden voor 2 doeleinden gebruikt. 1. Zonder wielen zou de stacarvan (of chalet) voor de wet sneller aangemerkt worden als een onroerend goed. Dat zou juridische en fiscale consequenties kunnen hebben.
Een stacaravan valt onder overige bezittingen in Box 1. Ga je de stacaravan zeer regelmatig verhuren dan loop je de kans dat die verschuift van Box 1 (overige bezittingen) naar Box 3 (vermogen). Dat wil zeggen dat de huuropbrengsten niet belast zijn. De waarde van de caravan moet je optellen bij je vermogen in Box 3.
Na plaatsing van het chalet op de kavel, is het chalet voor de Inkomstenbelasting aan te merken als onroerende zaak. Het chalet wordt voor de inkomstenbelasting belast in box 3. De heffingsgrondslag is de WOZ-waarde in het jaar waarover aangifte wordt gedaan.
De afschrijvingstermijn van de woning ligt tussen de 30 en 40 jaar. Op zichzelf is dat al een ruime marge, maar toch een belangrijk item om rekening mee te houden. Bij de aankoop adviseren wij u dan ook 2 bedragen op te laten nemen in de koopakte: 1 bedrag voor de woning en 1 bedrag voor de grond die u koopt.
In het geval een chalet een roerende zaak vormt, is de levering belast met 21% btw.
Voor het bepalen van de waarde is niet alleen van de grootte van belang. Natuurlijk doet het er toe hoeveel vierkante meters het vakantiehuis beslaat, hoe groot het perceel is, of het een verdieping heeft en hoeveel kamers het vakantiehuisje telt. Minstens net zo belangrijk is de staat van het vakantiehuis.
Vaak krijgen wij de vraag of permanent wonen toegestaan is op een camping of op een vakantiepark. In de regel geldt dat permanent wonen op een vakantiepark niet is toegestaan conform het bestemmingsplan van de betreffende gemeente. Permanent wonen in een chalet op huurgrond of eigen grond maakt geen verschil.
Het park reglement vermeldt dat stacaravans ouder dan 15 jaar en/of een waarde onder de 3000 euro niet meer mogen worden verkocht.
Het grootste en belangrijkste verschil tussen een stacaravan en een chalet zit hem in het wooncomfort en de kwaliteit van de woning. Een stacaravan is beperkt in ruimte en wordt vaak in massa gemaakt. Hierdoor zijn stacaravans minder uniek dan een chalet. Een chalet kan namelijk naar wens op maat gemaakt worden.
Het verschil tussen een stacaravan en een chalet zit hem vooral in de kwaliteit en het leefcomfort. Stacaravans zijn beperkt aanpasbaar omdat ze meestal in massaproductie gemaakt worden. Een chalet daarentegen kan geheel naar eigen wens op maat worden samengesteld.
Vakantiewoning in Nederland
De vakantiewoning moet u opgeven in box 3, de woning moet gewaardeerd worden tegen de WOZ-waarde, tenminste als u er zelf 30% van de tijd verblijft. Over de WOZ-waarde (-/- de schuld op de vakantiewoning) moet u 1,2% belasting betalen.
Met het juiste onderhoud kan een chalet zonder problemen 50 jaar of langer mee gaan.