In Nederland geldt momenteel geen helmplicht voor standaard e-bikes. Dit betekent dat het dragen van een helm tijdens het fietsen op een e-bike optioneel is. In tegenstelling tot e-bikes, zijn bestuurders van speed pedelecs verplicht om een helm te dragen.
De standaard elektronische fiets heeft feitelijk dezelfde kenmerken als een gewone fiets. Je moet ermee op het fietspad rijden, je hebt geen verzekeringsplicht en daarnaast dus ook geen helmplicht.
E-bikes hebben elektrische ondersteuning, maar de maximale snelheid ligt vaak lager dan bij speed pedelecs. Hierdoor zijn ze niet gelijkgesteld aan bromfietsen en geldt er in Nederland geen helmplicht voor elektrische fietsen.
De maximale snelheid voor e bikes zonder helm is op dit moment dus 25 km / uur. Maar ook met deze snelheid kun je een harde smakker maken, wat kan zorgen voor grote gevolgen die blijvend zijn. Ook veel ouderen gebruiken de e-bike, maar deze groep is ook kwetsbaarder en reageert soms wat langzamer.
In de meeste gevallen heeft een elektrische fiets dezelfde maximumsnelheid als een snorfiets en dit is 25 km per uur. En let op, een helm is op een snorfiets wel verplicht, maar op een e-bike nog niet. Alleen de speed-pedelecs die net als bromfietsen 45 km per uur gaan hebben een helmplicht.
Kies een helm die voldoet aan de Europese Norm (EN) 1078 of NTA 8776 voor een speed-pedelec helm. Zo weet je zeker dat de basisveiligheid gegarandeerd is. Je hoofdomtrek in centimeters bepaalt de helmmaat. Op de helm staat tot hoe ver je de hem minimaal en maximaal kunt instellen.
Tussen een elektrische fiets en een e-bike zit vaak één groot verschil: de gashendel. Een elektrische fiets heeft geen gashendel en stopt met de elektrische aandrijving op het moment dat jij ophoudt met trappen. Een e-bike heeft wél een gashendel waardoor de fiets ook rijdt als je zelf niet trapt.
De speed pedelec moet in hoofdzaak het gevoel van een fiets geven. De gemiddelde berijder zal vlot en comfortabel snelheden van 30 tot 38km/h halen. Voor 80% van onze klanten is dit dan ook het hoofddoel om voor dit soort ebike te kiezen.
Dat kan.Je mag namelijk best harder fietsen dan 25 km/h, zolang dit maar op eigen kracht gebeurt.
Sinds 1 januari 2023 is het verplicht om een goedgekeurde helm te dragen op een snorfiets. Door een helm te dragen vermindert u de kans op (ernstig) hoofdletsel bij een ongeval. Alle snorfietsers en hun passagiers moeten een helm dragen. Er zijn geen uitzonderingen op de helmplicht mogelijk.
In Duitsland wordt het dragen van een fietshelm aangeraden, en zie je veel fietsers met helm rijden, maar het is er niet verplicht. In Spanje is het overal verplicht voor kinderen tot 16 jaar. Voor anderen alleen buiten de bebouwde kom, tenzij de fietsomstandigheden zwaar zijn (een steile klim of extreem warm weer).
Duitsland: In Duitsland is het dragen van een fietshelm niet verplicht. Wel wordt het dragen van een fietshelm voor kinderen aangeraden.
"Het voertuig voldoet dan niet meer aan de definitie elektrische fiets." Als mensen ermee betrapt worden op de openbare weg, dan kan de politie de opgevoerde e-bike in beslag nemen. Ook kan de politie een boete van 290 euro opleggen.
Hoewel een helm op de fiets niet verplicht is, wordt het wel aangeraden, en veel Duitsers volgen dit advies op. Ook voor kinderen geldt er geen helmplicht, maar vrijwel alle kindjes op de fiets dragen er wel een.
Hoe staat het met het helmgebruik elders? In Europa is het dragen van een fietshelm op dit moment verplicht in Finland (iedereen overal), Spanje (buiten de bebouwde kom), Tsjechië (kinderen < 16 jaar), IJsland (kinderen < 15 jaar) en Zweden (kinderen < 15 jaar).
Heeft de fiets meer dan 10.000 kilometer gereden, dan weet een koper dat de kans aanwezig is dat er op korte termijn grote uitgaven aankomen. Dit zal invloed hebben op de vraagprijs. Mocht er tijdens het onderhoud van de fiets al materiaal vervangen zijn, dan is het goed daarvan de bonnen te overleggen.
Een elektrische fiets die is opgevoerd, voldoet dan alleen niet meer aan de wettelijke eis van maximaal 25 kilometer per uur. Je hebt dan ook te maken met de kentekenplicht en een WA-verzekering. Het is echter wel verboden om met een opgevoerde elektrische fiets op de openbare weg te fietsen.
Elektrische fietsen zijn standaard voorzien van een snelheidsbegrenzer. Wanneer je jouw elektrische fiets wilt opvoeren, zal de begrenzer dus moeten worden aangepast. Dat is dan ook samengevat wat de SpeedBox em badassBox doen. Dit is geen handmatige klus, maar gebeurt door middel van een chip of box.
Het fietspad niet op
Maar met 45 km/uur mag je vaak het fietspad niet meer op. Als een elektrische fiets maximaal 45 km/uur haalt met meetrappen - zo'n fiets wordt ook wel een speed-pedelec genoemd - en een motorvermogen heeft tussen de 250 en 500 watt, dan wordt je fiets toch echt als een bromfiets beschouwd.
Sinds 2017 is een spiegel verplicht. Dus toen moesten er goede spiegels komen. En vergeet ook de opkomst van elektrische fiets niet. Daardoor blijven mensen fietsen die anders waren gestopt met fietsen.
Elektrisch trappen is even gezond als fietsen zonder ondersteuning. Met een e-bike fietsen mensen immers vaker én verder dan ze op een gewone fiets zouden doen. Op een elektrisch fiets rijd je dwars door de middelgroene laag van de bewegingsdriehoek. En dat is gezond.
ANWB roept Stella Livorno Premium uit tot testwinnaar
De Stella Livorno Premium MDB SI is de testwinnaar van de ANWB E-biketest 2023. Volgens het lovende juryrapport is de afwerking zeer goed en krijgt de powerbike een dikke 7,9 als cijfer.
Best getest Consumentenbond 2023: Dutch ID Phantom S75.
Kun je met een elektrische fiets ook gewoon fietsen? Ja, met een elektrische fiets kun je ook gewoon trappen. Als je de motor uitschakelt of als de accu leeg is kun je doorfietsen. Let er wel op dat je wat zwaarder fietst.