Bij het Nationaal Archief liggen gegevens over mensen die fout waren. HIER kun je een verzoek indienen. Nabestaanden zoeken daar nu in, om het te kunnen verwerken. Michiel Ketelaar van het Nationaal Archief krijgt regelmatig te maken met huilende nabestaanden.
Telegraaf. De Telegraaf, het Algemeen Dagblad en De Volkskrant (tot 1941) mogen van de Duitsers verschijnen omdat ze gehoorzamen aan de Duitse censuur. Tot oktober 1944 houdt De Telegraaf zich vooral op de vlakte. Daarna onder SS-leiding niet meer.
'Die was fout in de oorlog'! Het is een uitspraak die lange tijd gebruikt werd voor mensen die in de Tweede Wereldoorlog samen werkten met de Duitsers en betrokken waren bij de NSB. Anton Mussert volgde in Nederland het voorbeeld van de nazi's.
De NSB werkte openlijk samen met de bezetters en pleitte onder meer (vergeefs) bij de Duitse bezetter voor een samenvoeging van Nederland, Vlaanderen en Frans-Vlaanderen tot een Groot-Nederland binnen een Europese of Germaanse statenbond, die natuurlijkerwijs onder hegemonie van het Duitse Rijk zou staan.
Grote bedrijven als Philips en DAF, maar ook plaatselijke schildersbedrijven die bunkers verfden, bijvoorbeeld die op Schiermonnikoog. Het beton voor die bunkers werd ook door Nederlanders geleverd, onder meer vanuit Hoogkerk door het bedrijf Kool en Wildeboer. Na de oorlog werd streng opgetreden tegen deze bedrijven.
Philips leverde tijdens de oorlog vanuit Nederland diensten en producten aan de Duitsers en vanuit haar zetels elders, diensten en producten aan de Geallieerden. Het bedrijf werd tijdens de oorlog reeds in de VS gedaagd wegens haar dubbelrol, maar de zaak werd om een of andere reden niet doorgezet.
In 1938 valt hij Oostenrijk binnen, in 1939 Polen en Tsjecho-Slowakije. En dat is nog niet genoeg. In 1940 worden Denemarken en Noorwegen door het Duitse leger veroverd. Nederland is al meer dan 100 jaar niet in oorlog geweest.
Al sinds de jaren negentig wordt iemand verraden of aangeven bij de autoriteiten (omdat hij iets verkeerds zou hebben gedaan of gezegd) geregeld getypeerd als NSB-gedrag. NSB-gedrag betekent verraderlijk gedrag en wordt met even veel minachting gebruikt als het synoniem judasgedrag.
Over het benoemen, oftewel het maatschappelijk foutief etiketteren, van 'kinderen van foute ouders' heeft bij deze betrokken groep altijd onvrede bestaan en dusdanig geuit. Vaak worden ze ook 'kinderen van NSB'ers' genoemd.
De gevangenen worden uitgescholden en mishandeld en krijgen slecht te eten. Zeker een paar 100 gevangenen komen om het leven. Uiteindelijk krijgen na hun proces 50.000 NSB'ers en verraders een gevangenisstraf.
Holocaust: Doodsfabrieken waren motor achter ergste genocide van de 20e eeuw. De Holocaust is de ergste genocide in de moderne tijd. Tussen 1941 en 1945 werden er ruim zes miljoen joden vergast en doodgeschoten in de 980 concentratiekampen van de nazi's.
Tweede Wereldoorlog was bloedigste oorlog aller tijden.
In deze documentaire aandacht voor de verhalen van twee van die kinderen: de zoon van de beruchte oorlogsmisdadiger Dries Riphagen, Rob, en Willeke Stadtman, wier vader Karel voor de Duitse politie werkte. Rob Riphagen is nog elke dag bezig met de oorlog en met zijn vader.
Bij de geallieerden zaten de landen onder andere het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Canada, de Sovjet-Unie, Nederland, België en de Verenigde Staten. Bij de asmogendheden zaten onder andere nazi-Duitsland, Italië en Japan. Uiteindelijk wonnen de geallieerden de oorlog.
Vaak wordt het conflict gezien als de onvermijdelijke climax van een botsing van twee beschavingen. Wetenschappers hebben verschillende oorzaken genoemd: religieuze, culturele, ideologische, economische of sociaal-politieke tegenstellingen.
Na de bevrijding van Frankrijk en België werd ook Nederland bevrijd, op 5 mei 1945. De ondergang van Duitsland was hierna in zicht. De Russen vielen in 1945 Duitsland zelf aan en versloegen de Duitsers bij de Slag om Berlijn. Hitler pleegde hierna zelfmoord en de capitulatie van Duitsland volgde op 8 mei 1945.
Wonderwel kwamen alle in het concentratiekamp geboren kinderen levend en gezond ter wereld. Een groot deel van de kinderen wordt alsnog verdronken of sterft aan ondervoeding en onderkoeling. Maar, zo schrijft Leszczynska, “zolang een pasgeborene met de moeder samen was, schiep het moederschap zelf een straal van hoop”.
De Weerbaarheidsafdeling (WA) was de geüniformeerde ordedienst en knokploeg van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB). De WA bestond van 1932 tot eind 1935 en werd in 1940, na de Duitse inval in Nederland, opnieuw opgericht.
De Schutzstaffel, beter bekend onder de afkorting SS, is een van de meest beruchte organisaties uit de geschiedenis. Ooit opgericht als persoonlijke lijfwacht van Adolf Hitler, maar later ook verantwoordelijk voor vele gruwelijkheden gepleegd als bewakers in de concentratiekampen en als doodseskaders.
Anton Adriaan (Ad) Mussert (Werkendam, 11 mei 1894 – Den Haag, 7 mei 1946) was een Nederlands politicus en ingenieur die als een van de oprichters leiding gaf aan de Nationaal-Socialistische Beweging in Nederland (NSB) en in de jaren van de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de nazi's.
Verenigd Koninkrijk der Nederlanden
In 1815 werd Koning Willem I ingehuldigd als eerste Koning. De Zuidelijke Nederlanden scheidden zich in 1830 af en in 1839 erkende Nederland met het Verdrag van Londen het nieuwe Koninkrijk België. Tot 1839 maakte ook Luxemburg deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden.
De Duitsers hebben als doel Frankrijk te verslaan. Via Nederland en België willen ze de Franse verdedigingslinie aan de oostgrens omzeilen. Door Nederland te bezetten kunnen de nazi's bovendien voorkomen dat Engeland een uitvalsbasis op het Europese vasteland opzet.
De eerste boeren woonden in Limburg. Daar gingen de mensen in ons land voor het eerst op een vaste plek wonen. Ze bouwden boerderijen bij elkaar in dorpjes. Ze zorgden voor hun eigen voedsel en legden er voorraden van aan voor de winter.
Koninklijke Philips (beter bekend als kortweg Philips) is een Nederlands elektronicaconcern.