Gist kneedt het deeg namelijk op een microscopisch niveau en een vervanger zal hoe dan ook wel voor een andere structuur zorgen. Dus als je gist vervangt, moet je altijd rekenen op een iets minder luchtige structuur.
Gisten hebben suiker nodig om te groeien. Uit suiker maken ze alcohol en koolzuurgas. Ook maken ze aangename geur- en smaakstoffen, die belangrijk zijn voor het eindproduct. De bakker gebruikt gist om de suikers in het deeg om te zetten in koolzuurgas.
Gist is een rijsmiddel dat je gebruikt voor het bakken van brood. Door goed en lang te kneden en het brood te laten rusten werken alle ingrediënten samen om uiteindelijk mooi te rijzen voordat je het de oven in schuift. Als een brood niet goed rijst, ligt dat in vrijwel alle gevallen aan het kneden.
Die kun je ook op andere manieren produceren. Het bekendste chemische rijsmiddel is baksoda, ofwel natriumbicarbonaat (natrium heet in het Engels sodium, vandaar soda). Het is een basische stof. Zodra die in aanraking komt met zuur ontketend dat een chemische reactie waarbij ook kooldioxide ontstaat.
Biologisch gezien is er helemaal niets mis met gist. Wel kan het problemen geven bij mensen die gevoelig zijn voor schimmels. Ook kunnen sommige mensen een intolerantie hebben voor gist. Zij moeten zoveel mogelijk gist uit hun voeding zien te mijden.
Zuurdesembrood: De bekendste broden zonder gist zijn zonder twijfel de zuurdesembroden of ook wel desembroden genoemd. Zoals de naam al aangeeft is desem een cruciaal ingrediënt bij het bereiden van dit brood. Desem gaat hierbij de rol van gist als rijsmiddel vervangen.
Gist zit o.a. in: cake, koek, brood, paneermeel, wijn, bier, wijnazijn, bouillon (blokjes, instantsoep e.d.) wessana bakboter, sommige sauzen, bamboekoffie, overrijpe vruchten b.v. ananas, nat geworden gedroogde vruchten en maltose (= moutsuiker).
Brood dat je zelf bakt, is even voedzaam als een brood dat je koopt. De voedingswaarde is dezelfde. Een wit brood dat je zelf bakt zal dus weinig verschillen van een wit brood dat je bij de warme bakker of in de supermarkt koopt. Wel speelt het soort brood dat je koopt een rol.
Een van de meest voorkomende redenen waarom je brood te kruimelig wordt is een teveel aan meel. Dat maakt je brood droog en tast de textuur aan, waardoor het kruimelig wordt. Brood bestaat voornamelijk uit bloem en water (plus gist en zout). Met zo weinig ingrediënten kan het al snel mislopen met de verhoudingen.
Brood mag alleen zuurdesem heten als alleen (zuur)desem als rijsmiddel gebruikt is. De bakker gebruikt geen gist.
Bij hoge aantallen gist in de darm, ontstaan er klachten zoals winderigheid, een opgezette buik, misselijkheid en vermoeidheid.
Staat er gist in een brood recept, volg dat dan gewoon. Het is niet mogelijk om dan bakpoeder te gebruiken. En een cake waarin bakpoeder (en/of baking soda) tussen de ingrediënten staat? Volg ook dan gewoon de receptuur en ga niet aan de slag met gist.
In de bakkerij maken we gebruik van zogenaamd bakkersgist. Gisten zijn levende schimmels die suiker nodig hebben om te groeien. Gist zet deze suikers om in alcohol en koolzuurgas. Ook maken ze er lekkere geur- en smaakstoffen van, die belangrijk zijn voor het eindproduct.
Je kunt gist ook vervangen door baking soda. Door de baking soda in het deeg te combineren met iets zuurs zorgt het voor luchtigheid in het brood. Brood gemaakt met baking soda heet sodabrood. Voordeel: het is veel sneller klaar dan brood met gist, want het hoeft geen uren te rijzen.
Zelfrijzend bakmeel is niet meer dan bloem met bakpoeder. Als je zelfrijzend bakmeel op is, kun je dus prima bloem gebruiken. Het enige dat je nog hoeft te doen is wat bakpoeder toevoegen. Roer de ingrediënten goed door elkaar en zo heb je zelfrijzend bakmeel gemaakt.
Deeg laten rijzen is erg belangrijk voor de smaak en textuur van zelfgebakken brood. Tijdens het rijzen produceert het gist of de zuurdesem kooldioxide. Dit zorgt voor een mooi luchtig en goed gerezen brood. Hoe langer en langzamer je brooddeeg laat rijzen, des te lekkerder de smaak en textuur van het brood.
Waarom moet een brooddeeg meerdere keren rijzen? Tijdens het rijzen maakt gist ook geur en smaakstoffen aan, hoe langer je het laat rijzen, hoe meer smaak. Maar je moet wel op het gashoudend vermogen letten, dus niet te lang wachten met de narijs anders kan het deeg scheuren.
Er zijn een paar dingen waar je je brood zachter mee kunt krijgen (en wat minder droog), eventueel kun je ze ook in combinatie met elkaar toepassen: -Boter gebruiken in plaats van olie -Melk in plaats van water -Een kopje okara (sojapulp)* toevoegen -Een ei (of twee) toevoegen -Wat meer wit dan volkorenmeel gebruiken ( ...
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
Het stroomverbruik voor het bakken van een brood
De eerste twee uur warmt hij een beetje op voor het rijzen van het deeg en gebruikt hij de motor (110 Watt) voor het kneden. Als de machine ongeveer 1,2 kWh gebruikt voor een brood. Met een gemiddelde kWh prijs van 23 cent, kom je op 28 cent per brood.
Koop je bv altijd in de supermarkt dan kan je nu beter eens bij de molenaar/winkel kijken. Er zijn veel verschillende smaken en iedereen heeft een andere voorkeur. Bovendien is er nog keuze uit o.a. meergranen, volkoren, waldkorn, spelt, wit en natuurlijk de keus voor biologisch.
U kunt huidschimmel behandelen met een crème of zalf met een middel tegen schimmel. Zoals terbinafine op de huid, miconazol op de huid of clotrimazol op de huid. U kunt dit zonder recept kopen bij de drogist of apotheek. Terbinafine-crème hoeft u minder vaak en minder lang te smeren dan de andere crèmes.
Amfotericine B doodt schimmels en gisten, zoals de Candida-gist. Bij schimmel- en gistinfecties van de mond (spruw), slokdarm, maag en darmen. Spruw gaat vaak vanzelf weer over. Is de infectie uitgebreider, dan kan uw arts amfotericine B voorschrijven.