Wanneer je 's avonds naar een beeldscherm kijkt (televisie, tablet, computer of mobiel) maakt je lichaam dus geen melatonine aan. Je lichaam begint dan pas met de melatonineproductie als je rustig in bed ligt. Hierdoor kan het lang duren voordat je je moe voelt en in slaap valt.
Je televisie straalt, net zoals de meeste schermen, waarschijnlijk blauw licht uit. Dit licht heeft een grote invloed op de productie van melatonine, het hormoon dat ervoor zorgt dat je moe wordt.
Annelies Smolders: “In de avond maak je het slaaphormoon melatonine aan, zodat je in slaap kunt vallen. Als je dan nog eens ontspannen voor de tv in de zetel zit, is het logisch dat je slaperig wordt. En aan het einde van een drukke werkdag heeft je lichaam sowieso nood aan rust.”
Minder moe, meer energie
Onze ogen vallen dicht en rollen weg. Onze spieren ontspannen zich: daardoor gaan we bijvoorbeeld knikkebollen als we zittend in slaap vallen.
Iedereen ervaart vermoeidheid anders, maar wanneer je door hebt dat je je altijd erg futloos en lamlendig voelt of als je dagelijkse taken je heel veel energie kosten, dan kan je te maken hebben met extreme vermoeidheid. Je hebt veel behoefte aan slaap en als je wakker wordt voel je je nog steeds extreem vermoeid.
Te veel slapen bij een depressie
Ook te lang of te veel slapen kan zorgen dat je depressie uiteindelijk langer duurt. Hoewel je misschien denkt dat veel slapen als je moe bent zal helpen, werkt dit vaak juist averechts. Ook kan inactiviteit juist zorgen dat je je nog somberder gaat voelen.
Sport of beweeg overdag of vroeg in de avond. Drink na 6 uur 's avonds geen koffie, thee of iets anders met cafeïne. Kijk minimaal 1 uur voordat je gaat slapen niet meer naar je telefoon, tablet of computer. Zet een half uur voor het slapen de tv uit.
Tijdens het slapen herstellen uw lichaam en hersenen van alle indrukken van de dag. Uw lichaam maakt tijdens het slapen ook groeihormonen aan, die helpen bij het repareren en het groeien van nieuwe cellen en weefsels. Ook gaat uw bloeddruk omlaag, wordt uw immuunsysteem actief en wordt het stresshormoon minder.
Door alle zintuiglijke prikkels worden de hersenen gestimuleerd. Het kijken en luisteren zorgt voor actieve hersenen. Daarnaast maakt televisiekijken dat je cognitieve functies geprikkeld worden, omdat je informatie tot je neemt en verwerkt.
Omgevingsverlichting. In een donkere omgeving kan men de optimale kijkafstand van de TV verminderen met 10%. TV kijken is echter het minst vermoeiend voor de ogen in een goed verlichte omgeving (500-700 Lux). Dit komt neer op voldoende natuurlijk daglicht.
Consensus: een middagdutje is gezond
beter hormonaal evenwicht (adrenaline en noradrenaline), waardoor we alerter en creatiever zijn. positieve invloed op het geheugen. lager stressniveau. buffer tegen de negatieve effecten van chronisch slaaptekort, zoals vermoeidheid, diabetes en overgewicht.
De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck. Voor deze studie is het slaapgedrag van 166.000 mensen uit 21 landen onderzocht.
Onderzoek toont aan dat slaap een belangrijke invloed heeft op functioneren in het dagelijks leven, gezondheid en ervaren moeheid. Daarnaast heeft slaapgebrek ook psychosociale gevolgen. Mensen die te weinig slaap krijgen hebben meer last van stress, sombere stemming, prikkelbaarheid en emotionele instabiliteit.
Hypersomnie staat voor overmatige slaperigheid. U voelt zich overdag continu slaperig. De letterlijke betekenis van hypersomnie is 'veel slaap'. Iemand met hypersomnie heeft constant de behoefte om even te slapen, ook al heeft diegene 's nachts een normaal slaappatroon.
Het meest typerende aan narcolepsie is slaperigheid en de haast onbedwingbare slaapaanvallen die overdag plaatsvinden. Ook is het lastig om 's nachts goed door te slapen. Wanneer iemand met narcolepsie 's nachts wel goed slaapt, vinden er overdag alsnog slaapaanvallen plaats. Hier lijdt het concentratievermogen onder.
Narcolepsie heeft vaak ernstige gevolgen voor het dagelijks functioneren en welbevinden: problemen tijdens werk en studie, maar ook in persoonlijke relaties komen vaak voor. Vaak worden mensen die aan narcolepsie lijden ten onrechte verweten dat ze lui of ongeïnteresseerd zijn.
Als u overdag erg slaperig bent, dan kunt u last hebben van hypersomnie. Onder hypersomnie verstaat men een medische conditie gekenmerkt door dagelijks terugkerende en meerdere perioden van slaperigheid. Deze slaperigheid kan uw dagelijks leven negatief beïnvloeden. U bent moe, gedeprimeerd en heeft vaak hoofdpijn.
Het ideale tijdstip om naar bed te gaan is tussen 22.00 en 23.00 uur. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 88.000 volwassenen uit het Verenigd Koninkrijk, die bijna 6 jaar zijn gevolgd. Zowel eerder als later in slaap vallen, gaat gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Het zijn normale reacties op nare gebeurtenissen. Ook als u veel zorgen heeft, bijvoorbeeld over geld, werk, relaties, uw gezin of uw gezondheid, kunt u zich somber voelen. Somberheid komt veel voor. Het voelt soms heel zwaar, maar is meestal tijdelijk.
Hoe merk je dat een depressie opklaart? Wanneer een depressie opklaart, merk je aan jezelf dat je weer wat meer energie hebt en ook zin om leuke dingen te doen. Je zorgt weer beter voor jezelf en ook je slaapritme verbetert. Je wordt prettiger wakker 's morgens en hebt minder moeite met het starten van je dag.
Bij een depressie bent u langer dan 2 weken somber en/of heeft u nergens zin in. Ook kunt u zich moe, onrustig, schuldig en waardeloos voelen. Om te herstellen zijn deze dingen heel belangrijk: structuur geven aan uw dag: op tijd opstaan, elke dag naar buiten gaan, gezond eten, op tijd naar bed gaan.
Gemiddeld slapen de meeste volwassenen 7 tot 8 uur aan één stuk. Sommigen voelen zich na 5 tot 6 uur per nacht uitgeslapen. Anderen hebben 9 tot 10 uur slaap nodig.
Bijslapen is een fabel. Als je doordeweeks tekort komt, kan je niet weer quitte spelen door in het weekend extra te slapen. Van Someren: “Slaap is geen optelsom. Wat je kwijt bent, krijg je niet meer terug.”