Schuurpapier heeft een 'eigen' getal. Dit cijfer, voorafgegaan door een 'p' of 'k' staat voor de hoeveelheid korrels per vierkante centimeter. Hoe lager het getal, hoe grover het schuurpapier.
Groftes van schuurpapier worden aangeduid met de letter P voor een bepaald cijfer. Het cijfer staat voor de hoeveelheid korrels die er op 1 cm2 zitten. Dit betekend dus hoe hoger het getal, des te fijner het schuurpapier is. Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120.
Fijn schuurpapier (korrel 120 – korrel 180) komt van pas na het aanbrengen van een laag grondverf. Zeer fijn schuurpapier (korrel 200 – korrel 600) gebruik je na het aanbrengen van een laklaag.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Het nadeel is dat je de gaten voor de stofafzuiging mist waardoor je schuurpapier sneller zal vollopen met schuurstof. Om deze reden leveren fabrikanten soms een perforatieplaat mee. Met dit handige hulpmiddel kun je zelf de gaten in het schuurpapier maken, die precies overeen komen met de gaten op de machine.
Opschuren van intacte verflagen doet u best met schuurpapier van een gemiddelde korrel (120 bijvoorbeeld). Bij echt slecht schilderwerk of een heel oneffen ondergrond kan u gerust schuren met grof schuurpapier (korrel 80 of 60) tot alle lagen verf afgeschuurd zijn.
Vraag jij je af waarom nat schuren beter is voor het oppervlak? Bij nat schuren komt er geen stof vrij. Hierdoor maak je minder snel krassen op het oppervlak en ontvet en reinig je tegelijkertijd de ondergrond. Vooral wanneer je op zoek bent naar een mooie afwerking, is nat schuren de ideale oplossing.
Welke korrel schuurpapier voor deuren geschikt is? Fijn schuurpapier (korrel 240) is prima te gebruiken voor het schuren tussen verflagen. Middel schuurpapier (korrel 120) kun je gebruiken voor het goed opschuren van intacte verflagen.
Het schuren van nieuw hout: P80, P100 of P120. Het opschuren van bestaande, redelijke verflagen: P120 of P150. Het opschuren van bestaande, goede verflagen: P180, P200 of P220. Het opschuren van nieuwe verflagen: P240 of P320.
Om tot een mooi strak eindresultaat te komen begin je hier met korrel P60, vervolgens P80 en als laatste P120. Als je houten deur, kozijn of meubel al in de verf staat maar die verf ziet er niet zo goed uit, dan is het belangrijk dat je deze verflaag corrigeert.
Waterproof schuurpapier is zo ontworpen dat het bestand is tegen water. Het is belangrijk dat je het schuurpapier voor het eerste gebruik ongeveer twee uur in water laat weken. Hierdoor kan het papier straks nog meer water absorberen. Daarnaast is het schuurpapier uitwringbaar, waardoor er nog een voordeel ontstaat.
Vervang het schuurpapier niet te snel. Grof schuurpapier wordt vaak half gebruikt weggegooid. Laat het schuurpapier niet “vol” lopen. Schuurpapier wordt vaak weggegooid omdat het opgevuld is met schuursel; het schuurpapier is dan echter nog niet versleten en kan na uitkloppen weer worden gebruikt.
Het is aan te raden om altijd te schuren tussen grondverf en aflakken. Fijn schuren levert het beste resultaat op. Na grondverf schuren zorgt ervoor dat de houtvezels die omhoogkomen na het verven weg kunnen worden geschuurd. Vooral bij kaal hout is dit een mogelijkheid.
Schuurpapier korrel 150 tot en met schuurpapier korrel 320 worden geleverd op rollen van een meter en zijn niet watervast / waterproof. Schuurpapier Korrel 400 tot en met schuurpapier korrel 2500 zijn wel watervast / waterproof en uiteraard van professionele kwaliteit.
Waarom moet je schuren? Het resultaat van schilderwerk wordt in grote mate bepaald door het schuren. Zowel bij een kale ondergrond als bij een ondergrond waar al verf op zit is schuren belangrijk, omdat dit de ondergrond “open” maakt en het contactoppervlak vergroot. Hierdoor kan de verf goed aan de ondergrond hechten.
De Rupes Delta Schuurmachine RU-LS71TE is de echte lieveling van iedere schilder. Met een delta schuurmachine haal je namelijk een all-round schuurmachine in huis. Hiermee kun je de meeste oppervlakken moeiteloos schuren. Ook wanneer je kleine hoekjes moet schuren.
Granat. Granat is een universeel premium schuurmateriaal en wordt gebruikt voor grof- tot fijnschuren. Vooral bij het schuren van waterverdunbare VOC-conforme verven behaalt Granat perfecte resultaten.
De Powerplus POWESET5 Multischuurmachine is als beste uit de test gekomen in onze schuurmachine test. Daarnaast wordt deze schuurmachine geleverd met een handige opberg doos en wel 100 stuks schuurvellen. De schuurmachine beschikt over 140 Watt en wordt geleverd met stofzuigaansluiting en meegeleverde stofzak.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
TIP 5: SCHOONMAKEN
Uiteraard moet je ook na het schuren het materiaal weer goed schoonmaken. Op die manier krijg je namelijk het gladste resultaat. Check eerst even goed of alle oppervlaktes, dus ook bijvoorbeeld de moeilijke hoekjes, goed glad geschuurd zijn. Dit kun je het beste doen door met de hand te voelen.
Ontvetten is altijd het eerst wat je moet doen, hierna kun je eventueel schuren. Houtwerk of oude verflagen worden na mate van tijd vies en vettig, ga je eerst schuren dan schuur je dit in de oude verflaag en porien van het hout. Ook siliconen van kitranden moeten eerst ontvet worden om onthechting te voorkomen.