Een karper heeft in de winter dan ook ons voer niet nodig! In principe heeft karper helemaal geen voer nodig zelfs. De vetreserve moet voldoende zijn om zelfs de meest lange winter door te komen.
Boilies: 1100 tot max 1500 gram per dag is voldoende. In de praktijk had een grotere hoeveelheid geen extra effect. De belangrijkste reden is dat je niet meer karpers kan voeren dan er langskomen. Komen er niet genoeg karpers op de voerstek, dan kan het effect van teveel voer zelfs erg nadelig werken.
Besluit je in de winter te gaan voeren, dan is het sowieso verstandig om de hoeveelheid te beperken. Het laatste dat je wil is de vis verzadigen. Je loopt dan het risico dat ze de komende dagen niets meer nodig hebben of minder snel geprikkeld worden. Een klein handje kan voldoende zijn!
Kies voor klein en attractief voer zoals gebroken boilies, maïs, pellets en maden. Voer slechts een handvol, want de karpers eten maar weinig in de winter! 3. Vis niet alleen op diepe stekken, maar bevis ook eens de ondiepe plekken.
Tweeënhalf kilo per keer
Tegenwoordig voer ik daarom gemiddeld 2 tot maximaal 3 keer en daarmee start ik ongeveer 4 dagen van tevoren. In de maand juni (maar ook later in de zomermaanden) strooi ik bij mijn eerste voerbeurt minimaal 2.5 kilo over de stek. Het liefst voer ik zo'n eerste voerbeurt zo verspreid mogelijk.
De meeste echte karpers zijn alleseters en hun dieet bestaat in het wild uit verschillende ongewervelde dieren en algen.
De populairste soorten aas voor het vissen op karper zijn: boilies, partikels, tijgernoten of pellets. Ook binnen deze aas soorten is er keuze uit diverse smaken en kleuren aas. Zo is er keuze uit zoete boilies, pittige boilies, vismeel boilies en ontzettend veel andere creaties.
Je kunt prima karpervissen in de winter. Karpers zijn koudbloedige dieren, maar ze eten in de winter wel degelijk. Ze zijn door het koude water minder actief. Hierdoor zijn de aasperiodes veel korter en bewegen ze ook aanzienlijk trager.
De boilies van Cipro hebben een groot voordeel in de winter. Door gebruik te maken van Ethyl Alcohol komen in de winter en in koud water de Cipro EA boilie flavours wel goed los. Vanuit de boilie lekt het flavour prima weg. Veel andere flavours lossen niet op in koud water.
Omdat de karper in de winter minder actief is, is het aan te raden om actief op zoek te gaan naar de karper. Bevis dus eens meerdere stekken van het water en wissel gedurende de dag ook regelmatig van stekken. Zoek bij voorbaat ook eens de luwte op van het water. Dat zijn stukken waar het windstil is.
Probeer eens tijgernoten, pellets, kaas, aardappel, brood, kikkererwten of mais. Ook kun je je aas een extra twist geven door gebruik te maken van flavours en dips. Je aas is hetgeen wat de karper uiteindelijk moet verleiden om toe te happen dus dit is een zeer belangrijke tip.
Vissen voeren in de winter
Beperk in deze periode de hoeveelheid voer. Bij lage temperaturen (10 °C of minder) kun je volstaan met 1 of 2 keer per week handmatig een hoeveelheid wintervoer te geven.
Koivoer en de temperatuur
Tijdens de koude wintermaanden rusten de vissen op de reserves die ze opgebouwd hebben. Wanneer u in de winter voert met een hoge kwaliteit zomervoer, zullen de vissen deze niet volledig verteren waardoor er ammoniapieken kunnen ontstaan. Dit kan vissterfte veroorzaken.
Naast boilies wordt er ook ander karper aas gebruikt bij het karpervissen. Zo is mais ook een erg populaire aassoort en zijn er vissers die zweren bij tijgernoten of hennep. Daarnaast kun je ook gebruik maken van pellets of pop ups en is er zelfs speciaal kunstaas te koop om karpers mee te vangen.
Durf diep te vissen! Twaalf meter en soms nog dieper is op sommige wateren heel normaal in de winter. De karpers voelen zich er veilig, het water is er iets warmer en stabieler qua temperatuur dan de bovenste laag en wanneer je dergelijke stekken aanvoert leert een karper al snel dat er wat te halen valt!
Welke boilies in het voorjaar
In het voorjaar komen de karpers uit hun winterslaap. De dagen worden warmer en het watertemperatuur loopt weer wat op. In deze periode komen de karpers dan ook weer wat tot leven. De meest geschikte boilies in het voorjaar zijn ook de licht verteerbare boilies met een laag eiwitgehalte.
Karpers zijn het makkelijkste te vangen wanneer de watertemperatuur rond de 15 graden is en het een neutrale dag is. Dit betekent geen sterke koude wind, een beetje wind op je eigen kant is prima, en het moet niet te heet zijn. De maanden juni, juli en augustus zijn de beste maanden om op karper te vissen.
Over het algemeen gaat de karper in mei paaien. De voortplanting schiet in gang als het water echt goed op temperatuur begint te komen. Je ziet de karpers nu groeperen en krachtig heen en weer zwemmen. Zo'n groep karpers bestaat altijd uit een vrouwtje en meerdere mannetjes die haar aandacht willen winnen.
ZOEK WARM WATER OP
Wanneer je beslist om bij koud weer te gaan vissen met vaste stok, moet je het warme water opzoeken, of toch die plekjes waar het water in die buurt (meer, vijver, rivierarm) het minst koud is. Dit is cruciaal voor een geslaagde winterse vispartij.
Mijn conclusie: Zelf zal ik in de toekomst altijd proberen rond de 1.5% zout in mijn boilies uit te komen. Het is een goedkoop ingrediënt, helpt dus bij de uitwaseming van andere stofjes en bevordert blijkbaar de spijsvertering van karpers.
In het vroege voorjaar kun je het beste vissen met boilies die rijk zijn aan koolhydraten. Dit zijn hoofdzakelijk zoete boilies. Denk hierbij aan lichtverteerbare boilies als onze scopex boilies, hennep boekweit boilies. Ook zul je eventueel met de tijger crunch caramel boilie zeer goed kunnen vangen.
Lokvoer voor witvis en karper
Voor witvissen en karpers kun je het volgende recept gebruiken: brood, beschuitmeel, koekjesmeel, gemalen hennep die je laat inweken en een beetje water. Uiteraard kun je verschillende ingrediënten combineren om uiteindelijk tot een gewenst lokvoer te komen.
In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper wel gegeten. De vis wordt verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken. Ook in Oost-Azië is de vis populair.