Het snoepje met de minste calorieën is kauwgom. Als je aan het afvallen bent, kan je dus het beste kauwgom kopen als je wilt snoepen. Deze calorieën zijn gebasseerd op 'normale' kauwgom, maar je hebt natuurlijk ook suikervrije die veel minder calorieën bevatten.
Af en toe snoepen mag best
Liever niet teveel koekjes of chips, maar af en toe iets lekkers snoepen mag best. Kies voor een basisvoedingspatroon met zoveel mogelijk verse, onbewerkte producten en zorg dat je daar genoeg van eet. Dan ben je goed bezig en zul je afvallen.
Gelukkig is niet al het snoep is even slecht, dus we beginnen met het goede nieuws: chocolade behoort tot de categorie 'minst slecht', want dit snoepgoed doet het minst kwaad voor je tanden. Dit komt doordat chocolade vrij snel oplost, waardoor het minder schadelijk is voor het glazuur en de tanden.
Een handjevol noten is prima om gezond van te snoepen. Denk maar eens aan pistachenoten, walnoten, pecannoten, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia's en rauwe pinda's (pelpinda's, de variant die je zelf moet pellen).
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Voedingsdeskundigen raden daarom aan om maximaal 10% van de dagelijkse energiebehoefte te besteden aan de restgroep, waartoe snoep en snacks behoren. Een kind van zeven tot negen jaar heeft bijvoorbeeld een energiebehoefte van 1800 kcal per dag. Volgens de 10 procent-regel kunnen daarvan 180 kcal worden 'opgesnoept'.
'Gewoon' snoepen: niet gezond
Maar helaas zijn koek en snoep niet gezond. Ze leveren wel calorieën, maar meestal geen vitaminen, eiwitten of vezels. De geraffineerde suikers in snoep zijn leeg: ze zijn intensief bewerkt en bevatten geen voedingsstoffen meer. Ze onttrekken zelfs voedingsstoffen uit je lichaam.
Koolhydraatarm snoep waar je van smult
Koolhydraatarm snoep is er in heel veel vormen, want smaken verschillen. Waar de één zin heeft in spekkies gaat de ander liever voor Wine Gums of dropjes. Ook kan je kiezen voor menthol mint kauwgum voor een frisse adem.
Popcorn bevat duidelijk minder calorieën en vet en meer eiwitten en vezels.
Er zitten 13 kilocalorieën in 1 stuk (4 gram) zoete drop. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'zoete drop'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Boordevol suiker en vet
"Er bestaan geen superfoods", meent de wetenschapper. "Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
De snoepjes van Bear zijn net zo lekker en gezond. Natuurlijk is een appel of banaan minstens even gezond, maar deze snoepjes komen meer dan aardig in de buurt omdat er geen suikers aan toegevoegd worden, “no added nonsense” zo heet het. Op de koop toe ziet de verpakking er leuk uit.
Kunstmatige zoetstoffen
Suikervrij snoep is nog steeds snoep. Het bevat misschien niet dezelfde hoeveelheid aan suikers, maar veel suikervrije snoepjes hebben hetzelfde aantal calorieën, koolhydraten en vet als de gewone versie. Daarnaast zijn de toegevoegde stofjes niet bepaald goed voor je gezondheid.
Na enkele weken tot maanden geeft de weegschaal een kilo minder aan. Stel bijvoorbeeld dat je dagelijks 200 calorieën minder binnenkrijgt, dan weeg je na vijf weken een kilo minder. Je kunt zelfs nog sneller afvallen, omdat je minder gauw naar andere zoetigheden grijpt.
Eet een stuk fruit
Bij zin in zoetigheid hoef je niet meteen te kiezen voor een stuk chocoladetaart. Zin in zoetigheid kun je vaak al stillen door een stuk fruit te eten. De vezels uit het fruit zorgen ervoor dat de fruitsuikers niet te snel worden opgenomen in jouw lijf.
Kleine honger stil je met een variëteit aan gezonde tussendoortjes. Rauwe groenten, vers fruit, noten en zaden zijn helemaal oké. Net als een boterham, soep en yoghurt. Koeken behoren steeds tot de restgroep.
Geen gezonde koekjes
Ook al lijken volkoren koeken, ontbijtkoeken of mueslirepen gezond, dat zijn ze vaak niet. Ook deze tussendoortjes bevatten veel suiker en verzadigd vet. Zorg er daarom voor dat je niet dagelijks een koekje bij de koffie neemt. Maak er bijvoorbeeld een 'bijzonder momentje' van.