Ontdooi vlees door het onder koud water te houden. Doe het vlees in een waterdichte plastic zak. Een lek in de zak kan de veiligheid van het vlees in gevaar brengen. Leg de zak met het vlees in koud water, en vervang het water elke 30 minuten.
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Snel en Veilig Ontdooien: Een Praktische Gids
Het koude water geleidt warmte effectiever dan lucht, waardoor het vlees sneller ontdooit dan in de koelkast en zonder het risico van het broeien van bacteriën zoals bij kamertemperatuur of in warm water zou gebeuren.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies.
Het kan natuurlijk gebeuren dat je vergeet om het vlees uit de vriezer te halen. Leg het vlees dan in een bak en voeg lauwwarm water hieraan toe.Op het laatst kun je nog wat warmer water toevoegen. Na 15 tot 20 minuten zal het vlees ontdooid zijn.
Koekenpan: verhit boter en/of olie en bak de bevroren hamburgers in ca.9 minuten bruin en gaar. (ontdooid: ca. 5 minuten) Regelmatig keren.
Leg het in een afgesloten plastic zak in een kom met koud water tot het helemaal onder staat. Op die manier kan het geleidelijk aan en op een veilige en redelijk snelle manier ontdooien.
Laat in de schaal liggen totdat het volledig is ontdooid. Bij kipfilets of worsten duurt dit ongeveer 20 minuten en bij grotere stukken vlees kan het wel een uur duren. Maar voorkom dat het langer dan vier uur blijft liggen.
In de microgolfoven
Doe wat je wilt ontdooien in een bakje dat geschikt is voor de magnetron (ontdooi bijvoorbeeld nooit rechtstreeks in het piepschuimen bakje van de supermarkt!) en verwarm het op de speciale ontdooistand. Weersta de verleiding om er toch wat hogere temperatuur tegenaan te gooien.
Gehakt of andere soorten vlees ontdooien doe je best in de koelkast. Dat duurt natuurlijk het langst, maar is wel de meest juiste/beste manier. Indien je het ontdooien toch wat sneller wil laten gaan, kan je het vlees in een waterdichte verpakking in koud water leggen. Ververs het water wel om het half uur.
U hoeft diepvriesproducten niet te ontdooien voordat u ze gebruikt in het apparaat. Diepvriesproducten vereisen een iets langere bereidingstijd, maar dit heeft geen invloed op het eindresultaat. Met de temperatuurregeling kunt u de beste instelling voor elk gerecht kiezen.
Het bereiden van vlees dat deels nog is bevroren heeft een langere bereidingstijd nodig en gaat het ten koste van de kwaliteit. Bij het bereiden gaan er meer vitamines en mineralen verloren en het kost meer energie.
Leg het bevroren vlees hiervoor een dag van te voren in de koelkast. Als je niet zoveel tijd hebt en de kip snel wilt ontdooien, kun je de kip in een gesloten verpakking in een bak met koud water leggen. Binnen 10 -15 minuten is het volledig ontdooid, zonder verlies van kwaliteit.
Als je het vlees goed invriest, wordt de buitenkant net zo krokant als dat je een ontdooide steak bakt. Nog een heel fijn voordeel: doordat het vlees zo koud is, heb je een dunner randje aan de buitenkant dat te gaar is. Ook verliest een bevroren steak minder vocht, wat voor sappiger vlees zorgt. Win win!
Een eerder bereide hamburger kun je een dag later nog perfect opwarmen in de Airfryer! En ook met een nog bevroren hamburger weer de Airfryer goed raad. Je eerste hulp bij alle hamburgerkwesties dus!
Bevroren: ± 6 minuten. Ontdooid: ± 4 minuten. Scheutje olie in de pan, middelmatig vuur en product regelmatig keren.
Met de ontdooifunctie ontdooi je producten zonder deze te verwarmen. Ontdooi snel een boterham voor het ontbijt of gehakt voor in de pastasaus. Bij het gebruik van de ontdooistand op een magnetron selecteer je het gewicht. De magnetron start hierna met het juiste wattage en de juiste ontdooitijd.
Een nadeel van een magnetron is dat het voedsel soms niet gelijkmatig verhit wordt. Daardoor kunnen eventuele schadelijke bacteriën overleven in het voedsel dat niet goed heet wordt. Het is daarom verstandig om het voedsel een aantal keer om te scheppen tijdens het verwarmen.
Vlees ontdooien in de magnetron
Het gaat snel, maar heeft wel invloed op de kwaliteit van het vlees. Doe het daarom op laag vermogen en met tussenpozen. Anders gaart te buitenkant, terwijl de binnenkant nog bevroren is. Leg het op een bord of schaal, zodat het vrijkomende vocht wordt opgevangen.
Verwarm je oven voor op 200°C. Leg het brood in het midden van de oven. Laat het vijf minuten opwarmen voordat je het er weer uit haalt. Laat het vijf tot tien minuten afkoelen en geniet ervan!
soepvlees; o.a. schenkel, ribjes, mager vlees en mergpijpjes, kan apart maar ook met meerdere/verschillende stukjes ingevroren en gebruikt worden. ( hoeft niet ontdooit te worden voor gebruik)
Bevroren vlees ontdooien in de koelkast
De beste en meest veilige manier om je bevroren vlees te ontdooien is in de koelkast. Schadelijke bacteriën krijgen door de koude temperatuur geen kans zich te ontwikkelen. Daarnaast blijft door de koude temperatuur het vochtverlies beperkt.
De geur ontdek je pas als het product is ontdooid. Vooral vlees en vis kunnen flink ruiken. Is dat een andere geur dan normaal, neem dan geen risico. Van bedorven vlees en vis kun je goed ziek worden.
Zet een pan of bakje met kokend water in de diepvriezer. Hierdoor smelt het ijs sneller. Gebruik eventueel een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen. Een alternatieve methode is heet water in een plantenspuit en dit op het aangekoekte ijs spuiten.