Iedereen kan artrose krijgen. Sterker nog: in Nederland hebben op dit moment 1,2 miljoen mensen een vorm van artrose (voor meer informatie zie volksgezondheidenzorg). Ook is artrose niet hetzelfde als reumatoïde artritis.
leeftijd: artrose komt meer voor op hogere leeftijd maar kan ook voorkomen bij jongere mensen. overgewicht: door een te hoog lichaamsgewicht worden je gewrichten extra belast en kunnen zij meer pijn doen. Ook maakt vetweefsel stoffen aan, die de ontsteking en de pijn verergeren.
Maar er zijn naar schatting ook 25.000 jongere patiënten (tussen de 25 en 44 jaar oud) met artrose in Nederland. Artrose komt dus veel voor. Vrijwel iedereen krijgt er bij het ouder worden krijgt in meer of mindere mate last van.
Soms ontstaat artrose: na jaren van activiteiten die zwaar zijn voor de gewrichten. nadat een gewricht bij een ongeluk is beschadigd. of na een andere ziekte van de gewrichten zoals bij reumatoïde artritis.
Artrose ontstaat vaak door veroudering, maar artrose kan ook op jonge leeftijd ontstaan (onder de 40 jaar). Mogelijke oorzaken voor artrose op jonge leeftijd zijn: heupdysplasie, de ziekte van Perthes of een slechte doorbloeding van de heupkop.
De beste manier om de diagnose van artrose te stellen is een klassieke radiografie, zonder bijzondere voorbereiding. Op die radiografie zijn eventuele afwijkingen duidelijk zichtbaar evenals botafwijkingen. Een bloedonderzoek is meestal niet nuttig. Er bestaat geen merker in het bloed voor artrose.
Hoe weet u zeker of u artrose heeft? Heeft u het vermoeden dat u artrose heeft, dan zal op basis van een lichamelijk onderzoek en röntgenfoto's de diagnose eenvoudig gesteld kunnen worden. Op een röntgenfoto is de slijtage van het kraakbeen in de gewrichten duidelijk te zien.
Artrose begint meestal in één of enkele gewrichten. Het eerste dat je merkt bij artrose is pijn in het gewricht. Deze pijn wordt erger wanneer je het gewricht beweegt en neemt af wanneer je stilzit. Daarnaast voelt het gewricht stijf wanneer je een tijd lang in dezelfde houding hebt gezeten.
'Medicijnen die artrose genezen zijn er niet, maar wel behandelingen die de klachten verminderen en ervoor zorgen dat je kan blijven leven en werken.
Een te hoge werkdruk kan leiden tot de productie van stresshormonen die ontstekingen in het lichaam sneller doen ontstaan. Bovendien wordt gestrest werk sneller gedaan, waardoor de bewegingen korter, sneller en grover worden uitgevoerd. Ook dat kan effect hebben op de artrose op lange termijn.
De tweede groep komt het meest voor: het merendeel van de mensen met artrose geeft aan dat er over een periode van twee jaar een toename is van pijnklachten. Artrose wordt niet voor niets een langzaam progressieve ziekte genoemd.; dat wil zeggen dat het niet over gaat en langzaam erger wordt.
Als pijn u belemmert bij het bewegen of slapen, kan pijnmedicatie worden voorgeschreven. Dit is meestal paracetamol. Als een gewricht ontstoken is, kan ook een ontstekingsremmer worden voorgeschreven. Eventueel kan een corticosteroïd injectie in het gewricht worden overwogen.
Veel mensen met artrose hebben last van vermoeidheid. Dit kan ontstaan door een slechte nachtrust, maar ook als u goed slaapt 's nachts is het mogelijk vermoeidheid te ervaren. Het is niet bekend wat de precieze oorzaak van deze vermoeidheid is.
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit.Het kraakbeen wordt dunner en onregelmatig.Daarom wordt artrose ook wel slijtage genoemd, maar dit is niet altijd helemaal juist. Rond het artrotische gewricht vormen zich botknobbels en het gewricht(skapsel) kan ontstoken raken.
In tegenstelling tot artritis gaat artrose doorgaans niet gepaard met ernstige ontstekingen. Maar artrose kan wel het gevolg zijn van een langdurige artritis waarbij de ontsteking na verloop van tijd verantwoordelijk is voor de aantasting van het kraakbeen.
Voldoende magnesium in het lichaam voorkomt artrose, artritis en osteoporose, of voorkomt dat het erger wordt.
Daarnaast wordt er aangeraden om gedurende de dag voldoende water te drinken. Deze basisrichtlijnen zijn al een goede weg om artrose te voorkomen/ verminderen.
Artrose begint vaak met lichte pijn in het gewricht die geleidelijk aan wat erger kan worden. De pijn zit meestal in het gewricht zelf, soms kan de pijn uitstralen naar het gebied rondom het gewricht. De pijn is vaak het hevigst na een periode van rust, bijvoorbeeld na het opstaan 's morgens of na lang zitten.
Het is wetenschappelijk bewezen dat het weer en meer bepaald de luchtdruk een invloed heeft op artrose en andere chronische ontstekingen van gewrichten zoals reumatoïde artritis of fibromyalgie. Zonnige dagen in de buitenlucht doen je gewrichten goed. Warmte zorgt voor een betere doorbloeding van spieren en gewrichten.
Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat vitamine D mogelijk een ontstekingsremmende werking bij ontstekingsreuma heeft en misschien ook bij artrose.
Oefentherapie bij artrose: effectief en besparend
Oefentherapie bij artrose van knie en heup is bewezen effectief. Daarom adviseert het Zorginstituut om deze behandeling in het basispakket op te nemen. De vergoeding geldt voor maximaal twaalf behandelingen per periode van twaalf maanden.
De precieze oorzaak van artrose is niet bekend, maar erfelijke factoren spelen zeker ook een rol. Bij artrose is er sprake van dunner wordend kraakbeen in de gewrichten van uw duim, vingers of pols. Hierdoor kunnen de gewrichten in uw hand niet meer zo makkelijk buigen, draaien en strekken.
Artrose is een vorm van reuma waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in je gewricht minder wordt. Je gewricht raakt soms ontstoken en het bot bij het gewricht verandert. Bij artrose krijg je last van pijn, stijfheid en je kan je gewricht moeilijk bewegen.