De kans dat matrassen broeien (een chemisch proces) en daardoor zelfs in brand vliegen is relatief groot. Het blijkt steeds te gaan om een matras dat geheel of gedeeltelijk bestaat uit schuimrubber of polyester.
Matrassen worden volledig gerecycled en daar komen geen handen meer aan te pas. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is de oude matras naar de stort (oftewel milieustraat) bij jou in de buurt te brengen. Gooi de matras niet bij het grofvuil, maar in de speciaal daarvoor bestemde container.
Geef aan dat je je oude matras wilt laten ophalen door Beter Bed. De kosten voor deze service bedragen € 24,95 voor een eenpersoonsmatras en € 34,95 voor een tweepersoonsmatras.
De afvalscheidingswijzer geeft aan dat een oud matras bij grof huishoudelijk afval hoort. Je kunt een oude matras naar de milieustraat brengen om het matras te laten recyclen. Na inzameling wordt grof huishoudelijk afval gescheiden. Matrassen kunnen alleen gerecycled worden als deze schoon en droog worden aangeleverd!
Slechts een derde werd gerecycled tot bijvoorbeeld judomatten, isolatiemateriaal en ondertapijt. Dat is in hoog tempo veranderd. De twee matrasrecyclingbedrijven in Nederland, Retourmatras en Matras Recycling Europe (MRE), zeggen dit jaar respectievelijk 900.000 en 500.000 matrassen te recyclen.
Schimmelvlekken op matrassen zijn altijd het gevolg van een vochtige matras. Schimmels zijn zeer schadelijk voor de gezondheid en de schimmelsporen kunnen bij inademen allergische reacties, astma of longproblemen veroorzaken.
Matrassen worden vies, echt heel vies. Het is gewoonweg het smerigste object in de slaapkamer. Een gebruikt matras herbergt kilo's stof, huisstofmijt, haar van huisdieren, kakkerlakschilfers, bacteriën (inclusief orale en genitale bacteriën), dode huidcellen en liters oud zweet.
Aan een gloednieuwe matras zit vaak een geurtje. Dat kan komen van de lijm of gebruikte materialen in de fabriek. Vooral matrassen die opgerold in een doos zijn verpakt verspreiden vaak een penetrante lucht zodra ze uit de verpakking komen.
Het soortelijk gewicht van de matras - ook wel het ruimtelijk gewicht genoemd - geeft aan hoeveel kilo massa in één kubieke meter (schuim) is gebruikt. Een typische dichtheidswaarde van een matras is daarom bijvoorbeeld 40 kg/m³.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt. De precieze levensduur van een matras is echter afhankelijk van een aantal factoren.
Rd4 is een afvalverwerkingsbedrijf in Nederlands Zuid-Limburg. Rd4 staat voor Reinigingsdiensten 4 waarbij de 4 verwijst naar de vier gemeenten die het bedrijf in 1998 hebben opgestart: Brunssum, Heerlen, Kerkrade en Landgraaf.
Het beste matras voor zware mensen is een massief koudschuim matras van goede kwaliteit en met een hoge densiteit. Ook is het het beste als het matras minimaal 22 cm of meer dik is. Hoe dikker het matras hoe minder snel het Bottom- out effect op treed.
Wij raden aan om een matras gemaakt van traagschuim te kopen bij rugklachten. Traagschuim matrassen, zeker als ze beschikken over verschillende comfort-zones, vormen zich namelijk naar jouw lichaam en verlichten drukpunten. Traagschuim is dus erg geschikt voor mensen met rugklachten.
De hardheidsgraad van een matras wordt door veel fabrikanten aangeduid met H2, H3 of H4. Kortgezegd geven deze benamingen aan hoe stevig een matras is. H2 is het zachtst, H4 het hardst, en H3 zit er (logischerwijs) tussenin.
3. Je kan op onze matras slapen vanaf de 1ste nacht, maar het duurt tot 72 uur voor je van het perfecte slaapcomfort kan genieten. Een opgerolde matras heeft 3 dagen nodig om het volledige volume te krijgen. Daarna kan hij pas het maximale comfort geven en kun je goed beoordelen hoe hij ligt.
Als je een nieuwe matras hebt gekocht, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk gebruik van maken. Daarom is het goed om te weten dat je meteen gebruik kan maken van je matras, ook van een matras dat opgerold verkocht is. Het kan tot 3 dagen duren voordat het matras zijn volledige grootte en comfort heeft.
Zowel polyether en koudschuim als traagschuim matrassen worden wellicht gemaakt met giftige stoffen. Daarnaast worden er in sommige gevallen giftige, schadelijke stoffen toegevoegd tijdens het productieproces.
Felix is een zogenaamd one-fits-all matras, waarbij er geen indeling in hardheidsgraad is, omdat Felix zich perfect aanpast aan elk lichaam - ongeacht lichaams- en slaaptype. Felix bestaat uit drie lagen (koudschuim, traagschuim en fiberschuim).
Huisstofmijten bijzonder slecht voor uw kindje
De meest favoriete verblijfplaats voor de huisstofmijt is een (slecht onderhouden) matras. Huismijten leggen 4 tot 5 eitjes per dag en zijn binnen drie weken een volwassen mijt. Hierdoor heb je binnen een mum van tijd honderdduizenden mijten in je matras.
Voor kinderen is daarom een goed matras van essentieel belang. Kinderen tussen 4 en 12 jaar zitten midden in hun groeifase. Een goed matras bevordert de groei en de ontwikkeling van je kind. Het zorgt er namelijk voor dat je kind automatisch een goede lichaamshouding aanneemt tijdens het slapen.
GENT - Schimmels in huizen produceren giftige stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. De woning droog houden en goed luchten is dus absoluut noodzakelijk. Dat blijkt uit onderzoek van Barbara Delmulle van UGent, die de binnenlucht in gebouwen onderzocht.
Wanneer je jouw matras op de grond gaat leggen, kan dat vocht nergens naar toe. Er is geen ventilatie, waardoor je de ideale omgeving voor schimmels en bacteriën creëert in je matras. Die schimmels en bacteriën zorgen op hun beurt dan weer voor allerlei allergieën en vieze geurtjes. Niet erg rustgevend dus.
Schimmel uit matras verwijderen
Een klein schimmel plekje kun je zelf verhelpen met een speciale schimmelspray maar omdat schimmel zeer schadelijk is voor je gezondheid adviseren wij professionele hulp in te roepen. Om schimmel te voorkomen in het matras is het raadzaam om het matras regelmatig te draaien en luchten.