Passend onderwijs legt een zorgplicht bij scholen. Dat betekent dat scholen ervoor verantwoordelijk zijn om alle leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een goede onderwijsplek te bieden. Hiervoor werken reguliere en speciale scholen samen in samenwerkingsverbanden.
Zorgplicht scholen
Scholen moeten ervoor zorgen dat elk kind een passende plek krijgt. Ook als het kind extra begeleiding en ondersteuning nodig heeft. Deze verplichting voor scholen heet zorgplicht. De zorgplicht geldt voor kinderen die al op school zitten en kinderen die worden aangemeld.
Zorgplicht scholen voor sociale veiligheid leerlingen
Het kind wordt uit handen gegeven aan de docenten en begeleiders. De school is hier verantwoordelijk voor en dit brengt een bepaalde verplichting met zich mee, de zogenoemde 'zorgplicht'. Als de zorgplicht is geschonden, moet de schade worden vergoed.
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) werkt aan een slim, vaardig en creatief Nederland. OCW wil dat iedereen goed onderwijs volgt en zich voorbereidt op zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.
Een schoolplein behoort bij het schoolgebouw. De werkgever is hiervoor verantwoordelijk. Steeds meer schoolpleinen worden ook als openbare speelruimte gebruikt.
Net zo goed als dat u niet van iedere verantwoordelijkheid bent ontheven als een leerling na de laatste bel nog een half uur op school blijft rondhangen. Zelf hanteer ik deze regel: 'Zodra de kinderen onder uw toezicht staan, kunt u aansprakelijk zijn voor schade die het kind of uw medewerker oploopt.
Voor aansprakelijkheid in het onderwijs gelden eigenlijk dezelfde regels zoals die geleden op straat en op het werk. Er zijn situaties mogelijk waarin de school aansprakelijk gesteld kan worden. De school is aansprakelijk voor de geleden schade indien er sprake is van een onrechtmatige daad (art. 6:162 BW).
Dennis Wiersma is de minister voor Primair- en Voortgezet Onderwijs. Hij vervult deze functie sinds 10 januari 2022. Daarvoor was hij onder andere Tweede Kamerlid voor de VVD en staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarnaast valt Dennis Wiersma op door zijn jonge leeftijd.
Alle kinderen hebben recht op goed onderwijs. Jij dus ook. Dat staat in het Kinderrechtenverdrag: een afspraak die 196 landen met elkaar hebben gemaakt over de rechten van kinderen. Het recht op goed onderwijs betekent dat je naar school moet kunnen gaan, en dat je goed les moet krijgen, op een manier die bij je past.
Jij moet op school komen, je huiswerk leren, doen wat je er gezegd wordt en je gedragen volgens de regels. Maar jij hebt ook recht op goed onderwijs, op een rechtvaardige behandeling. Als jij je best doet, mag je er op rekenen dat leraren en begeleiders je goed helpen.
Leerkrachten of directieleden mogen iets dat in je schooltas of broekzak zit op te vragen als ze vinden dat je de les stoort. Maar ze mogen er zelf niet in kijken. Ze hebben ook niet het recht om jou te fouilleren. Dit geldt ook bij het doorzoeken van jouw locker of op schoolexcursies.
Passend onderwijs legt een zorgplicht bij scholen. Dat betekent dat scholen ervoor verantwoordelijk zijn om alle leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een goede onderwijsplek te bieden. Hiervoor werken reguliere en speciale scholen samen in samenwerkingsverbanden.
De docent recht geeft theorieles over alle facetten van het vak rechten. De docent recht geeft zijn leerlingen/studenten onder andere les in vakken als strafrechten, psychologie, fiscaal recht, organisatiekunde, ondernemingsrecht, arbeidsrecht en taalvaardigheid.
De gemeente heeft de verantwoordelijkheid om de aansluiting van zorg en onderwijs goed vorm te geven, onderwijsachterstanden bij kinderen tegen te gaan, toe te zien op de leerplicht en diverse andere specifieke wettelijke taken.
Schoolbesturen verantwoordelijk voor Passend Onderwijs
Met de komst van passend onderwijs zijn scholen zelf verantwoordelijk voor de ondersteuning die te maken heeft met onderwijs, met het leren zelf. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om ondersteuning voor leerlingen die moeilijk leren, of juist hoogbegaafd zijn.
Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).
Onderwijsconsulenten bieden ouders, scholen en samenwerkingsverbanden gratis begeleiding, bemiddeling en advies bij het vinden van geschikt onderwijs voor het kind. Leerplichtambtenaar: de leerplichtambtenaar van de gemeente waarin de thuiszitter woont.
De overheid laat ten onrechte een onderwijsrekening van 309 Euro door de Nederlandse ouders betalen, omdat Nederland al in 1978 een verdrag heeft ondertekend om het onderwijs kosteloos te maken. Nederland staat vaak vooraan in de kritiek als andere landen zich niet aan bepaalde regels houden.
De belangrijkste reden voor de invoering van de eerste leerplichtwet was het voorkomen van kinderarbeid. Kinderen van zes tot en met twaalf werden verplicht naar school te gaan. Later volgden nog enkele wijzigingen. In 1969 werd de leeftijd opgeschroefd naar zestien en in 1975 naar tot en mét zestien jaar.
Het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo) bereidt leerlingen voor op een studie aan de universiteit.
Voorbeelden van semioverheidsorganisaties zijn woningcorporaties, ziekenhuizen en instellingen voor bijzonder onderwijs (het openbaar onderwijs valt onder de overheid). Ook zelfstandige bestuursorganen (ZBO's) van de overheid zoals het CBR, CBS, Kadaster, SVB en UWV worden als semioverheid gezien.
Gunay Uslu | Rijksoverheid.nl.
Een schoolverzekering is een niet-verplichte verzekering die schade dekt die zich tijdens een schoolactiviteit of nevenactiviteit van een school voordoet. De schoolverzekering bestaat uit twee onderdelen met name de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en de verzekering lichamelijke ongevallen.
De aansprakelijkheidsverzekering dekt bijna alle schade die wordt veroorzaakt aan derden. Hierbij zijn de verzekeringsnemer en zijn of haar gezinsleden meeverzekerd. Dat geldt dus ook voor de kinderen.