Meestal heb je elke nacht een andere droom, maar soms heb je het gevoel steeds hetzelfde te dromen. Dat kan fijn zijn als het een leuke droom is, maar minder fijn als je de droom liever niet hebt. Bijvoorbeeld constant dromen over je ex of je ouders die gaan scheiden. Steeds hetzelfde dromen is niet erg of schadelijk.
Een terugkerende droom kan dan symbool staan op dat er wat nodig is om te vatten of los te laten. Veel terugkerende dromen zijn bijvoorbeeld vallen, achtervolgd worden. Een concreet voorbeeld is een terugkerende droom zowel als kind en volwassene waarbij iemand vanuit school de weg terug naar huis kwijt raakte.
Dit zou een diepere betekenis hebben. Het verschilt natuurlijk per persoon en per droom wat een terugkerende droom precies betekent, maar het zou wel symbool staan voor iets waar je in het dagelijks leven steeds op vastloopt. Het kan bijvoorbeeld duiden op een denkbeeld of een onbewuste gewoonte waar je in vastzit.
Een terugkerende droom is een droom die op regelmatige basis terugkeert en steeds over hetzelfde of een vergelijkbaar onderwerp gaat. Dit kan dagelijks zijn maar kan evenwel maandelijks, jaarlijks of zelfs na een tiental jaren voorvallen.
'Iedere droom komt uit'
Helaas, in principe is een droom geen voorspelling voor de toekomst. Wel kunnen de mooie of leuke dingen uit je dromen jou op ideeën brengen, al zul je er zelf alles aan moeten doen om het uit te laten komen. Pas op dat je niet blindelings vertrouwt op je droom en het voor de realiteit aanziet.
1) Je kunt nooit lezen of klokkijken in je droom
De meesten van ons kunnen in een droom niet lezen. Hetzelfde geldt voor klokkijken: elke keer dat je op een klok kijkt in je droom, zul je een andere tijd zien, en de wijzers staan bijna altijd stil, zeggen lucide dromers.
Opgesloten of vastzitten. Voor veel mensen is het een ware nachtmerrie. Dromen dat je vastzit of bent opgesloten betekent meestal dat jij je zorgen maakt om je huidige situatie. Dit kan betrekking hebben op je baan, relatie of je huidige woonsituatie.
Dromen kunnen niet de toekomst voorspellen, maar als mensen ooit dromen dat de buurman komt te overlijden aan een hartaanval en zoiets gebeurt vervolgens ook, dan zijn ze nog maar moeilijk van het idee af te brengen dat ze een voorspellende droom gehad hebben.
Dromen over iemand die je leuk vindt, kunnen verschillende scenario's hebben. Je droomt bijvoorbeeld dat je crush ook verliefd op jou is. Wanneer je dit droomt, is het tijd om de persoon te vertellen over je verliefdheid. Volgens de droom verlang je ernaar dat hij of zij hetzelfde voor jou voelt.
Als deze signalen de prefrontale cortex van de hersenen bereiken – en zich 'mengen' met ons geheugen' – ontstaat er een droom. Volgens deze theorie hebben dromen geen diepere betekenis en kunnen ze hoogstens een beeld geven van onze herinneringen.
Een droom over iemand die je niet kent, kan ook een weerspiegeling zijn van je zelfvertrouwen. Zo kan het zijn dat je je in het echte leven wat geremd voelt of nieuwe eigenschappen van jezelf ontdekt. Een onbekend persoon weerspiegelt dan dus die nieuwe kant van jezelf.
Twijfels, onzekerheden, ambities en onuitgesproken wensen: in je slaapt komt alles bovendrijven. Van naakt zijn tot verdwalen of seks met een vreemde: deze negen thema's passeren het vaakst de revue in dromenland, en dit is wat ze betekenen. Als jonge snaak raakte de Nederlander Bas Klinkhamer gefascineerd door dromen.
Dat terzijde, dromen over de dood markeren vaak een omslag in je leven. Wanneer je droomt dat bijvoorbeeld je kind doodgaat, dan is dat geen visioen, maar eerder een reflectie van jouw gevoelens over een transformatie die de persoon in kwestie ondergaat.
Je kunt vier tot zeven dromen hebben in één nacht
Hoeveel dromen heb je per nacht? Gemiddeld kun je tussen een á twee uur per nacht dromen en wel 4 tot 7 dromen hebben.
Dromen waarin echte mensen aan bod komen, gaan dus eigenlijk helemaal niet écht over deze personen. Ze gaan over emoties die de dromer heeft en wat zijn of haar associaties daarmee zijn. Deze associaties kunnen bewust of onbewust zijn. Dus mocht er iemand over jou hebben gedroomd, zoek er niet te veel achter.
De meest waarschijnlijke verklaring voor je droom, is dat je bang bent dat je partner vreemdgaat. Het kan aangeven dat je je onzeker voelt over je relatie en bang bent dat je lief een 'betere' match zelf vinden. Mocht je je hierin inderdaad herkennen, dan is het niet gek dat je hier 's nachts van wakker ligt.
Je 'crush droom' kan dus zeker op een verliefdheid wijzen. En het kan wel dat je gevoelens hebt voor de persoon in je droom. Gevoelens die je jezelf niet toelaat, bijvoorbeeld. Maar veel vaker is het complexer dan dat.
Er zijn echter geen aanwijzingen gevonden dat er slaapproblemen of andere problemen ontstaan bij mensen die vaak te maken hebben met lucide dromen. Het enige gevaar dat regelmatig lucide dromen met zich mee brengt is een kans op verslaving.
Luciditeit begint meestal midden in een gewone droom als de dromer zich ineens realiseert dat zijn ervaringen niet echt zijn, meestal nadat er iets onmogelijks of ongebruikelijks gebeurt (vliegen bijvoorbeeld). Sommige mensen worden lucide zonder duidelijke aanwijzing.
Een wezenlijk verschil tussen dromen en visioenen is niet aanwijsbaar, ook niet in die zin dat in een visioen meer nadruk zou liggen op het visuele aspect, terwijl in een droom meer ruimte zou zijn voor het gesproken woord.
Gemiddeld duurt die ongeveer 25 minuten, maar de variatie is erg groot: in de eerste slaapcyclus, dus aan het begin van de nacht, beslaat de remfase maar vijf tot tien minuten. Bij elke volgende cyclus dromen we langer. Aan het eind van de nacht kan een droom wel drie kwartier duren.
Huilen. Als je wakker wordt en het gevoel hebt dat je heel hard gehuild hebt in je droom, dan kan het goed zijn dat je tijdens je droom een uitbarsting hebt ervaren van je negatieve gevoelens. Deze gevoelens komen voort uit een situatie in het 'echte' leven.
In een droom heb je nooit 10 vingers. Soms maar 7, soms wel 12 per hand! of elke keer als je naar de wc gaat. Zorg dat je naast je bed een kladblok hebt of spreek het in op je mobiel.
Conclusie. Nachtangst is een fenomeen dat optreedt wanneer je van lichte naar diepe slaap gaat. Soms ontwaakt dan het motorische gedeelte van de hersenen terwijl het bewustzijn diep in slaap blijft. Dat kan erin resulteren dat je gaat gillen, huilen, schoppen of slaan.