De sluitpost in de voorjaarsbemesting is de kunstmest. Hiermee kan worden bepaald hoeveel ruw eiwit er uiteindelijk in het gras terecht komt. In dit voorbeeld is aan kunstmest nodig: 95 – 15 – 54 = 26 kg N! Dit komt overeen met niet meer dan 100 kg KAS per ha.
De meest efficiënte delen krijgen 200 kg per hectare, de minste efficiënte stukken 100 kg per hectare. De rest is in stappen van 25 kg per hectare daartussen verdeeld.
De gebruiksnorm voor stikstof uit dierlijke mest is 170 kilogram per hectare landbouwgrond. Heeft u een derogatievergunning*? Dan mag u meer stikstof uit dierlijke mest gebruiken. Voor landbouwgrond in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant of Limburg is de norm dan 230 kilogram per hectare.
Bij standweiden stem je de bemesting af voor bijgroei en niet direct voor opbrengst. Het globale advies van CBGV is met kleine giften van circa 75 tot 100 kilogram KAS bij te strooien bij meer dan 3 weken weiden op hetzelfde blok.
Een melkveebedrijf heeft zo'n 30 tot 60 m³ plaatsingsruimte dierlijke mest per ha. Bij een gemiddelde van 4 kg stikstof per m³ mest komt er dus 120 tot 240 kg stikstof per ha beschikbaar voor het grasland uit drijfmest. In het bemestingsplan wordt exact uitgerekend hoeveel kuub moet worden bemest voor de eerste snede.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit raadt u aan om u te houden aan de standaard gebruiksnorm voor dierlijke mest. Deze is 170 kilogram stikstof per hectare per jaar. Houd hier ook rekening mee bij het maken van uw bemestingsplan voor 2022.
Met 15 ton compost per ha voert u aan
Effectieve organische stof: 2900 kg ter vergelijk groenbemester, 100% geslaagd, 900 kg.
Bemesten met dierlijke mest
Je kan maximaal twintig ton dierlijke mest per hectare per gift gebruiken. Dierlijke mest kan je twee keer per jaar toedienen.
Kali-advies op maat
Het strooien van 150 kg K-60 is een eenvoudige oplossing om de bodemvoorraad op peil te houden.
Kalkammonsalpeter, of kortweg KAS , is een ammoniumnitraat meststof waaraan kalk is toegevoegd. De meststof bestaat uit stikstof, half in ammoniumvorm en half in nitraatvorm. kas is de meest gebuikte kunstmest meststof in Noordwest Europa.
Koemestkorrels zijn namelijk heel lang houdbaar. Ongeopende verpakkingen zijn maar liefst 5 jaar houdbaar!
De dosering bij 2 keer bemesten is bijde keren 1KG per 10 m2. Bij 3 keer bemesten: eerste keer 1KG per 10 m2, tweede keer 0.7KG per 10 m2 en de derde keer 0.5KG per 10 m2.
Fosfaat, stikstof en kali
Bij een opbrengst van 18 ton droge stof per hectare hebben de maïsplanten ongeveer 240 kilogram stikstof nodig en ruim 80 kilogram fosfaat. De wetgeving staat echter niet toe om deze hoeveelheden aan te voeren in de vorm van mest.
Het zal erg afhankelijk zijn van verschillende factoren, maar een indicatie is welkom. -we hebben drainagematten , dus het meeste vocht wordt afgevoerd. Eén kuub (vaste) mest zal niet veel lichter zijn dan 1 kuub water. Kilootje of 800-900, schat ik.
Voor een paardenweide is circa tien kuub dierlijke mest per hectare voldoende. Teveel dierlijke mest zorgt namelijk voor te een hoge kaliumgehalte in de bodem. Teveel kalium vermindert de opneembaarheid van magnesium en andere belangrijke sporenelementen uit het gras.
Patentkali is de aangewezen kalibron voor uw groentegewassen, aardappelen en fruitbomen. De korrelmeststof bevat een hoog kaliumgehalte en magnesium. Kalium is een onmisbaar voedingselement dat zorgt voor stevigheid en een goed transport van water en voedingstoffen in de plant.
Wat is Kieseriet? Kieseriet is een magnesiumhoudende meststof die voornamelijk magnesium bevat en zwavel. Beide stoffen zijn oplosbaar in water. Na een regenbui komen deze makkelijk vrij en worden heel snel opgenomen door de planten.
Paardenmest bevat veel stikstof in vergelijking tot de andere aanwezige mineralen. Dit zorgt ervoor dat planten met een voorkeur voor stikstof zoals Engels raaigras en brandnetel, het voornamelijk goed doen op een weiland bemest met pure paardenmest.
Gemiddeld kan een weide, als je de helft van de lengte van het gras laat staan, na 30 dagen genoeg herstellen om opnieuw begraasd te worden. Als je teveel paarden hebt voor de oppervlakte aan weides die je ter beschikking hebt, kan je gebruik maken van een paddock waar de paarden (tijdelijk) met hooi bijgevoerd worden.
Kalk strooien in het najaar
Bij de meeste paardenweides die onderzocht worden, blijkt dat de pH-waarde veel te laag is: de bodem is verzuurd. In een zure bodem is het voor een plant moeilijker om voedingsstoffen op te nemen. Een zure bodem “repareren” kan door kalk te strooien.
Mest en bodemverbeteraars
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur.
Compost wordt vaak gebruikt door moestuiniers om de structuur van hun bodem te verbeteren. Maar door te grote hoeveelheden te gebruiken, neemt het risico op uitspoeling van fosfor en stikstof in het oppervlaktewater toe, zo waarschuwt Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren.