Blauwzucht wordt ook wel cyanose genoemd en is een blauwe verkleuring van de huid en slijmvliezen ten gevolge van een abnormaal zuurstoftekort van het bloed.
Cyanose is een blauwe verkleuring van huid en slijmvliezen, veroorzaakt door een verhoogde concentratie onverzadigd hemoglobine, en is klinisch waarneembaar bij een concentratie onverzadigd hemoglobine van meer dan 3 mmol/l.
Blauwe huid: cyanose
Als uw huid langere tijd te weinig zuurstofrijk bloed krijgt, kan uw huid blauw worden. Dat noemen we cyanose. U kunt blauwe vingers en nagels krijgen, maar ook blauwe lippen of een blauw gezicht. Als het zuurstofgebrek te lang duurt, kan uw huid afsterven en zwart worden.
Centrale cyanose wijst op een probleem met de circulatie of ademhaling dat leidt tot verminderde oxygenatie van het bloed in de longen of verhoogde zuurstofextractie door vertraagde circulatie van het bloed door de bloedvaten in de huid.
Cyanose is een blauwe verkleuring van de huid, vooral aan de extremiteiten, en (of) van de slijmvliezen. Cyanose kan centraal of perifeer zijn. Perifere cyanose is het gevolg van vasoconstrictie en stasis van bloed en is het best te beoordelen aan de extremiteiten en de aangezichtshuid.
De behandeling wordt gericht op de oorzaak. Dat kan gaan van een plaspil, hartmedicijnen of in een enkel geval een chirurgische ingreep. Dat laatste kan bijvoorbeeld nodig zijn voor het repareren van een lekkende hartklep of het sluiten van een opening in het harttussenschot.
Te weinig zuurstof in het bloed kan leiden tot klachten als benauwdheid, moeheid, verwardheid en onrust. Neem contact op met je huisarts als je deze symptomen ervaart.
Bij het fenomeen van Raynaud krijgt u koude vingers of tenen. Ze verkleuren ook: eerst wit, dan paars en rood. Ze kunnen pijnlijk zijn of tintelen. Het gebeurt meestal aan beide handen en/of voeten tegelijk.
Hypoxie. Een verlaagde zuurstofconcentratie in het lichaam of in een bepaald deel daarvan (orgaan of weefsels). Een te lage zuurstofconcentratie in het arteriële bloed wordt hypoxemie genoemd.
Om aan een hoger zuurstofverbruik in de spier te kunnen voldoen is er naast de verhoogde aanvoer van O2 ook nood aan een verhoogde zuurstofextractie. Door een verhoogd zuurstofverbruik tijdens inspanning, zal de partiële spanning voor zuurstof (PO2) in het spierweefsel dalen.
Tenen die eerst wit, dan blauw en vervolgens rood kleuren, duiden op het fenomeen van Raynaud. Bij deze vaataandoening trekken de bloedvaten in de vingers en/of tenen samen bij kou en emoties. De tenen krijgen dan te weinig bloed, waardoor ze 'dood' of pijnlijk aanvoelen.
Longemfyseem is een langdurige (chronische) aandoening van de longen die zich kenmerkt door chronische hoest, kortademigheid, piepen op de borst, opgeven van sputum (dik slijm) en een toenemende beschadiging van de longen.
Gebruik van te veel zuurstof kan wel tot klachten leiden. Een remming van de ademhaling en een ophoping van koolzuur in het bloed kunnen uiteindelijk zorgen voor hoofdpijn, prikkelbaarheid, slaperigheid en bewustzijnsstoornissen.
Bij bloedarmoede zit er te weinig hemoglobine in het bloed. Het bloed kan dan te weinig zuurstof naar de lichaamscellen brengen. Dit kan klachten geven, zoals moe zijn, duizeligheid, het gevoel hebben dat u flauwvalt of snel kortademig worden. Bloedarmoede komt bij vrouwen het vaakst door heftig ongesteld zijn.
Het zijn rode of paarse puntvormige huidverkleuringen die evenmin verheven zijn. Typisch is dat je ze niet kunt wegdrukken. Purpura zijn niet-wegdrukbare paars- of bruinrode verkleuringen van de huid, die vaak een symptoom zijn van een onderliggende ziekte van de bloedvaten of de bloedplaatjes.
Wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht hebben ontdekt waarom het brein zo extreem gevoelig is voor zuurstoftekort, in tegenstelling tot andere lichaamsorganen.
Als je nu zo'n patient heel veel zuurstof geeft, valt zijn stimulans om te ademen (het lage zuurstof gehalte) weg, en zal hij minder gaan ademen. Het gevolg hiervan is weer CO2 stapeling! Dus; bij COPD zeer terughoudend zijn met toedienen met zuurstof en altijd onder controle van het CO2 gehalte.
Voldoende bewegen, genoeg ontspannen en ijzerrijke producten eten, helpt allemaal om het zuurstofgehalte in uw bloed te verbeteren. Het zuurstofgehalte in uw bloed verhogen is ook mogelijk door een gezonde(re) levensstijl hanteren en door het eten van voldoende ijzerrijke voeding.
Dikwijls zijn koude voeten een uiting van een verminderde circulatie, waarbij je kunt kijken naar het aanbod van de slagaderen, maar ook naar de afvoer via de aderen. Zo komen koude voeten veel voor bij ouderen met bijvoorbeeld een verslechterde hartfunctie, of vernauwingen in de slagaders.
De ziekte van Raynaud hoeft bijna nooit behandeld te worden. Bij ernstige klachten krijgt u vaatverwijdende medicijnen of zalven. Bij hoge uitzondering is een operatie nodig. Daarbij schakelt de chirurg de zenuw uit die de bloedvaten vernauwen (sympathectomie).
Perniones zijn wintertenen of -voeten. Perniones is een abnormale reactie van de kleine haarvaatjes in de huid op koude. De grotere vaatjes in de lederhuid gaan vernauwen om de warmte in de huid vast te houden. De kleine haarvaatjes gaan echter verwijden, in plaats van vernauwen, waardoor de huid blauwrood gaat zien.
De meeste mensen hebben een saturatiewaarde tussen de 95% en 100%. Sommige mensen leiden echter een normaal leven met een saturatiewaarde van minder dan 95%. Het is normaal dat de waarden tijdens het slapen iets lager zijn en voor sommige gebruikers kunnen de waarden lager zijn dan 95%.
Wat zijn de gevolgen van lage saturatie? Te weinig zuurstof in bloed kan leiden tot klachten zoals sufheid, benauwdheid of onrust. Door een longziekte kan uw saturatie dalen naar minder dan 90% SpO2.