Hoe wordt Matcha gemaakt? Matcha wordt gemaakt door de jonge, schaduw gegroeide, theeblaadjes van de Camellia Sinensis theeplant te stomen, drogen en te vermalen tot fijn poeder. De beste theeblaadjes worden 1 keer per jaar met de hand geplukt en geselecteerd om de beste Matcha te maken.
Matcha wordt gemaakt van individueel geselecteerde jonge blaadjes van de groene thee plant genaamd Gyokuro, waarbij alleen blaadjes van de hoogste kwaliteit (en jongste leeftijd) worden geselecteerd. Dit is in een lang en complex proces.
Doe 1 theelepel matcha in een kommetje en voeg 50 ml water van 80 °C toe. Klop het geheel goed door met een kleine garde, liefst een Japanse bamboegarde tot het poeder helemaal is opgelost. Klop de melk schuimig en voeg dit toe aan de matcha. Strooi eventueel bovenop nog een beetje matcha.
Het rijke gehalte aan antioxidanten in matcha vertraagt de veroudering in ons lichaam. Hierdoor helpt matcha bij het tegengaan van hart-en vaatziekten en blijven huid en bloedvaten soepeler. Matcha thee bevat veel calcium, kalium, vitamine A en C, ijzer en eiwitten die je immuunsysteem versterken.
Matcha thee is ontzettend goed voor je darmen mits je het met mate drinkt. Het drinken van matcha verhoogt namelijk je stofwisseling en bevordert een natuurlijke stoelgang.
Matcha ondersteunt je stofwisseling en kan je daarom helpen bij het afvallen. Maar vergeet ook vooral niet te genieten van je dagelijkse Matcha Boost!
De belangrijkste effecten van Matcha drinken in plaats van koffie zijn een langduriger en meer gebalanceerd energieniveau, minder bijwerkingen, betere mentale helderheid en concentratie, en mogelijke gezondheidsvoordelen door het hoge gehalte aan antioxidanten.
Hoeveel Matcha thee per dag? De aanbevolen hoeveelheid Matcha thee per dag is 1 tot 3 kopjes. Er vanuit gaande dat 1 kopje thee 2 gram Matcha bevat zou dat betekenen dat je 2 tot 6 gram Matcha poeder per dag veilig kunt consumeren. Een overconsumptie Matcha poeder kan leiden tot maagproblemen.
Matcha poeder van goede kwaliteit moet groen, zoet en plantaardig ruiken omdat het rijk is aan aminozuren en L-theanine dat in de schaduw wordt aangemaakt. Dit zijn de werkzame en gezonde stoffen. De groene geur ruik je tijdens de bereiding heel sterk bij goede matcha.
Zoals aangegeven komen de gezondheidsvoordelen van Matcha alleen naar voren als deze van hoge kwaliteit is. Deze hoge kwaliteit Matcha kan alleen bereikt worden door zorgvuldig de Matcha te plukken, drogen en vermalen. Al bij al is het een arbeidsintensief proces en daardoor is goede Matcha ook redelijk duur.
Matcha groeit in Japan en komt van de groene thee plant Camellia Sinensis. Vier weken voor de oogst worden de velden overdekt. Speciale schaduwtechnologie houdt 90% van het zonlicht tegen. De plant die dan bijna volledig in het donker staat, compenseert het gebrek aan licht door de intensieve productie van chlorofyl.
Matcha is rijk aan anti-oxidanten
Het heeft een ontstekingsremmende werking, kan bijdragen aan gewichtsverlies* en zou hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. Anti-oxidanten, waaronder dus ook EGCG, kunnen zorgen voor bescherming tegen celschade door vrije radicalen.
Eén kopje Matcha bevat evenveel antioxidanten als 10 kopjes 'normale' groene thee. Groene thee poeder uit Japan is 115x rijker aan antioxidanten dan gewone groene thee. Bevat 92x meer antioxidanten dan spinazie.
Ze gebruiken een gezoet matchapoeder. Dit betekent dat het poeder dat ze gebruiken eigenlijk twee ingrediënten bevat: suiker en Japans groene theepoeder - en de suiker maakt meer dan 50% uit van de poeder! Als je een Starbucks iced matcha latte zou bestellen, zou je een enorme 12.4g van suiker!
Matcha en groene thee zijn afkomstig van dezelfde plant, maar matcha struiken laat men groeien in de schaduw in een poging om het chlorofyl- en aminozuurgehalte te verhogen. Matcha wordt fijngemalen tot poeder, groene thee niet. Matcha is dus gemakkelijker in gebruik: het kan in drankjes en desserts worden gemengd.
Matcha is een groene thee afkomstig uit Japan en China. Het is een poedervormige thee van gestoomde en gedroogde theebladeren. Bij dit poeder wordt heet water toegevoegd. In de traditionele Japanse theeceremonie wordt het poeder met water van 60°C opgeklopt tot een schuimige vloeistof.
Bij Holland & Barrett heb je keuze uit verschillende matchaproducten. Zo hebben we matcha poeder, theezakjes met matcha thee, een bamboo whisk en een matcha bowl. Alles om jouw perfecte kop matcha thee te maken!
De geur van goede matcha thee is zoet, met een ondertoon van cacao. Dat nodigt zeker uit om het ook te willen proeven. In het begin is de smaak echter enigszins bitter, met een vleugje spinazie of zeewier.Deze wordt al snel gevolgd door een zachte en zoete nasmaak van chocolade die minuten lang kan aanhouden.
Maar gooi er een lekkere havermelk (of andere melk naar keuze) door en die matcha latte is heerlijk zacht van smaak. En naast dat het lekker is, is het dus ook heel gezond. Want een kop matcha houdt de bloedsuikerspiegel laag, beschermt tegen schadelijke stoffen én versterkt je immuunsysteem.
De melk in de latte verzacht de sterke smaak van de Matcha, waardoor het een beetje romiger en milder wordt. Dus, als je je afvraagt hoe smaakt Matcha latte in vergelijking met gewone Matcha thee, dan is het antwoord: het is zoeter en romiger!
Groen thee
Groene thee is niet alleen heel gezond. Het helpt je ook van je buikje af te komen. In een onderzoek verloren mensen die groene thee dronken in twaalf weken maar liefst 3,3 kilo meer buikvet dan mensen die dit niet deden. Ook andere onderzoeken bevestigen de vet verbrandende vermogens van groene thee.
Ook wanneer je gewicht wil verliezen kan matcha je helpen. Het is laag in calorieën (want: bladgroente), maar stimuleert ook de stofwisseling en werkt vochtafdrijvend.
Kortom, het drinken van groene thee in combinatie met resveratrol heeft een positief effect op het energieverbruik en de vetverbranding van ons lichaam. Als je wilt afvallen, kan het dus zeker geen kwaad om een paar glazen groene thee per dag te drinken.