EMDR, ofwel Eye Movement Desensitization and Reprocessing, vervaagt de levendigheid van een herinnering en de pijnlijke emoties die eraan gekoppeld zijn. Het trauma blijft niet langer in jouw heden, waardoor je het steeds opnieuw beleeft, maar wordt echt verleden tijd.
Veel mensen merken meteen aan het eind van een sessie al positief effect.Ze omschrijven dat dan als opluchting, alsof er meer ruimte in hun hoofd is. Op de dag van de EMDR-sessie en in de dagen erna zijn veel mensen moe. Soms zijn ze daardoor wat prikkelbaar en gaat concentreren wat moeilijker.
Door de effectieve inzet van EMDR therapie, kan de therapeut je helpen om klachten zoals prikkelbaarheid, over-alertheid en nachtmerries te verminderen. Angst en spanning nemen af, de hevige emoties kun je beter loslaten en je ervaart meer rust (balans) in je lichaam en brein.
Nadelen EMDR therapie
Dit kan een aantal nadelen hebben: Door het terughalen van beelden, kun je tijdens de behandeling last krijgen van angstige gevoelens. Hier kun je nog enige tijd na de behandeling last van hebben. Na de behandeling kunnen er nieuwe beelden en gevoelens bij je naar boven komen.
De EMDR-procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Na afloop van de EMDR-sessie kan men zich heel prettig en energiek voelen. Het kan ook gebeuren dat de effecten anders zijn en dat men zich (erg) moe voelt.
Verergering van symptomen na EMDR
Denk aan slapeloosheid die leidt tot concentratieproblemen, problemen met de motoriek of langdurige hoofdpijn. Na een EMDR-sessie kan het gebeuren dat deze klachten verergeren. Als alles goed gaat, is dit maar tijdelijk.
Zorg dat er rust en ruimte in je agenda is op de dag van de sessie en in de avonden en dagen erna. Je kunt gewoon naar je werk en voor je gezin zorgen, maar een EMDR-sessie kan vermoeiend zijn. Houd daar rekening mee.
Na afloop van een EMDR-sessie kunnen de effecten nog even doorwerken en dat is goed. Toch kan dit in sommige gevallen wat 'bijwerkingen' geven, bijvoorbeeld dat er nieuwe beelden opkomen of dat er verschillende emoties omhoog komen.Ook wordt zich 'wat wiebelig' voelen of vermoeidheid vaker genoemd na een sessie.
Er kunnen nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een minder bedreigende betekenis aan de gebeurtenis geven. De herbelevingen, flashbacks en/of nachtmerries verdwijnen. De EMDR-procedure brengt meestal een stroom van gedachten en beelden op gang.Soms brengt het ook lichamelijke sensaties met zich mee.
EMDR kan om een aantal redenen niet of minder effectief zijn: Je wilt niet in contact komen met je gevoelens. Het voordeel van EMDR is dat je niet heel uitgebreid over je trauma en gevoelens hoeft te praten. Maar om EMDR succesvol toe te kunnen passen, moet je wel bereid zijn om traumatische herinneringen op te roepen.
Een EMDR-sessie kan tot 3 dagen doorwerken. Hoe dat doorwerkt is bij iedereen heel verschillend. Veel mensen merken meteen aan het eind van een sessie al positief effect.
Trauma gerelateerde klachten kunnen zeer divers zijn: Prikkelbaar, snel geïrriteerd, emotieregulatie-problematiek en woede(uitbarstingen), Hyper-alertheid op omgeving en moeilijk tot rust kunnen komen.
Bij een zogenaamd enkelvoudig trauma (meestal gaat het dan om eenmalige gebeurtenissen) kan de EMDR behandeling kort zijn, soms maar 1 tot 3 sessies. Bij langdurige traumatisering, zeker op jongere leeftijd, is vaak een langer behandeltraject nodig.”
Het is een effectieve methode. Klachten verminderen of verdwijnen na behandeling en uit onderzoek blijkt dat dit resultaat blijvend is. EMDR werkt snel. Snelle behandeling zorgt ervoor dat u normale activiteiten weer snel kunt oppakken.
Let erop dat je enkele dagen na de behandeling geen alcohol en/of drugs gebruikt omdat dit de nawerking van de EMDR kan verminderen.
EMDR: geen hypnose, maar een effectieve traumabehandeling.
Als je een ingrijpende gebeurtenis hebt meegemaakt, zul je die in de meeste gevallen zelf kunnen verwerken. Soms lukt dat echter niet en kan je vastlopen in de verwerking. Een heftige gebeurtenis kan zich dan ontwikkelen tot een trauma.
Zelf EMDR toepassen kan alleen eventueel helpen als je last hebt van erg lichte klachten. Als je klachten wat heftiger zijn is het altijd aan te raden om een gesprek in te plannen met een ervaren EMDR therapeut. Dat kan via de app van Mindler zonder veel moeite.
EMDR is een relatief korte therapie. Het is daardoor echter ook zeer intensief. Meestal zijn mensen na enkele sessies al in staat om de angstige gevoelens uit hun dagelijkse leven te krijgen. Echter kan de behandeling voor mensen met complexe problematiek en/of een langdurig trauma een stuk langer duren.
De bijwerkingen van EMDR
Na afloop van een sessie kun je hoofdpijn hebben en/of vermoeid zijn. Dit is normaal, want een EMDR sessie is intensief. Je hebt moeten terugdenken aan een nare ervaring terwijl je ogen een niet alledaagse beweging maakten. De klachten zijn meestal na 1 tot 2 dagen verdwenen.
Behandelingen beschadigen kankercellen en gezonde cellen.Daardoor is je lichaam steeds bezig met kankercellen opruimen en gezonde cellen laten herstellen. En daar kun je moe door zijn. Ook emotioneel is de tijd dat je behandeld wordt tegen kanker zwaar.
Als je een goede EMDR therapeut nodig hebt, is het belangrijk om te onderzoeken of de EMDR therapeut de juiste kwalificaties en opleiding heeft. De titel van 'EMDR therapeut' is namelijk niet beschermd. Iedereen mag zich, ook zonder universitaire studie en zonder erkende EMDR opleiding, een EMDR therapeut noemen.
ZorgWijzer informatie over de vergoeding van EMDR therapie vanuit de aanvullende zorgverzekering. Een individuele sessie of intake kost 120 euro voor 45 minuten behandeling en 15 minuten voorbereiding en administratie.