De vrijdag voor Pasen, is geen verplichte vrije dag. Scholen en gemeentehuizen zullen vaak gesloten zijn, maar veel winkels blijven gewoon open. Maandag tweede paasdag zijn de meeste winkels dicht en de meeste Nederlanders vrij. Op 27 april is het Koningsdag.
Op algemeen erkende feestdagen is uw kind vrij van school. Bijvoorbeeld met Kerstmis en met Pasen. Ook leraren zijn vrij op deze algemeen erkende feestdagen.
De wettelijke feestdagen volgens de Algemene termijnenwet zijn in 2022 als volgt: Nieuwjaarsdag: zaterdag 1 januari 2022. Goede Vrijdag: vrijdag 15 april 2022. Pasen (eerste en tweede Paasdag): zondag 17 en maandag 18 april 2022.
Koningsdag (27 april) is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij. Valt 27 april op een zondag, dan wordt Koningsdag op zaterdag gevierd.
Koningsdag 27 april (woensdag)
Je bent vrij, tenzij daar in je cao iets anders over staat.
Koningsdag en loontoeslag
Opgeteld is de loonbetaling dus 300%. Dit geldt trouwens niet voor alle branches. In veel cao's zijn afspraken gemaakt over Koningsdag. Werken jouw medewerkers bijvoorbeeld via de CEO Verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT), dan is Koningsdag geen verplichte vrije dag.
Dit zijn dagen die, als ze niet in het weekend vallen, toch een algemene verlofdag zijn: Nieuwjaar, 1 januari. Paasmaandag, de dag na Pasen (dat op zijn beurt valt op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente) Dag van de Arbeid, 1 mei.
Overige (niet-wettelijke) feestdagen 2022
Valentijn: Maandag, 14 februari 2022. Carnaval: Zondag, 27 februari 2022 t/m dinsdag, 1 maart 2022. Zomertijd: Zondag, 27 maart 2022. Secretaressedag: Donderdag, 21 april 2022.
De wettelijke feestdagen zijn: Nieuwjaar (1 januari) Pasen. Paasmaandag.
In 2022 zijn de officiële feestdagen in Nederland: Nieuwjaarsdag (zaterdag 1 januari) Goede vrijdag (vrijdag 15 april) Eerste en tweede paasdag (zondag 17 en maandag 18 april)
Helaas is niet elke feestdag een officiële feestdag in Nederland. Zo zijn bijvoorbeeld oudjaarsdag, Sinterklaas en het Suikerfeest geen officiële feestdagen. Op deze dagen krijg je dus sowieso niet extra betaald.
Bevrijdingsdag is niet altijd dubbel betaald. De overheid heeft ooit bepaald dat de CAO's dit zelf mogen bepalen. In bijna iedere CAO staat vermeld dat één keer in de 5 jaar Bevrijdingsdag een feestdag is. Dan heb je vrij of krijg je dubbel betaald.
Werkt u in loondienst, bijvoorbeeld bij een bedrijf of (als ambtenaar) bij de overheid? Dan moet u waarschijnlijk gewoon werken op Goede Vrijdag. Dit is in ieder geval zo bij de meeste bedrijven.
Vrij met Pasen in cao geregeld
Eerste en tweede paasdag behoren tot de feestdagen die door de overheid zijn aangewezen als erkende en christelijke feestdagen. Dit is officieel vastgelegd in de Algemene termijnenwet.
Nee. Er zijn er geen landelijke regels voor verplichte vrije dagen. Dus ook niet voor Goede Vrijdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag of Kerst.
Pasen is een christelijk feest waarop wordt gevierd dat Jezus opstond uit de dood, 3 dagen na Goede Vrijdag. Op tweede Paasdag zijn de scholen gesloten, net zoals veel bedrijven en overheidsinstanties.
Ook Bevrijdingsdag is een officiële feestdag, maar in de meeste cao's is opgenomen dat werknemers alleen vrij zijn in lustrumjaren. Dat betekent elke 5 jaar. De eerstvolgende keer is dat in 2025.
Voor de meeste bedrijven geldt Koningsdag als een vrije dag, waarbij de medewerkers worden doorbetaald. Voor 5 mei ligt dat anders. De overheid heeft 5 mei weliswaar aangewezen als nationale feestdag, maar heeft het daarbij aan de cao-partijen overgelaten of een werknemer betaald vrij heeft op die dag.
Acht officiële en twee nationale feestdagen in 2022
Van deze 8 officiële dagen zijn er in Nederland 2 nationale feestdagen: Koningsdag op 27 april en Bevrijdingsdag op 5 mei.
Er is geen school op 11 november, paasmaandag, 1 mei, Hemelvaartsdag en de dag erna, pinkstermaandag.
Uitspraak sociale commissie: 300%
Sommige werkgevers zijn het niet eens met de manier waarop de vakbonden de cao uitleggen. Wij, en vakbonden CNV en de Unie, vinden dat het betekent dat je tot 300% uitbetaald kan krijgen als je op een feestdag werkt, waarop je normaal ook ingeroosterd zou zijn.
De officiële feestdagen
1 januari, de meeste Nederlanders zijn op deze dag vrij. De vrijdag voor Pasen, is geen verplichte vrije dag. Scholen en gemeentehuizen zullen vaak gesloten zijn, maar veel winkels blijven gewoon open.