Helaas: de mooie Hortensia is giftig voor katten. Het inslikken van het blad of de bessen van de Hulst kunnen tot hartproblemen leiden. Vooral de bol van deze plant is giftig. Ook met de iris is het oppassen geblazen: de hele plant is giftig.
Hortensia's sieren heel veel tuinen. De bloemen kunnen variëren van roze tot blauw. Toch zijn deze prachtige bloemen giftig voor honden; het voordeel is dat ze niet snel een hapje zullen nemen van deze klassieke tuinplant.
Wat veel mensen niet weten is dat een hortensia giftig is. Het zijn geen planten waar een hond of kat zomaar aan gaat knabbelen, vandaar dat het vaak niet bekend is dat ze giftig zijn. Ook voor mensen kan de hortensia reacties oproepen als: braken, diarree en kan het effect hebben op de bloedsomloop.
Scherpe frisse geuren
We vinden ze vaak terug in schoonmaakmiddelen, maar katten jaag je er juist mee weg. Dit geldt ook voor de geur van lavendel. In veel sauna's wordt lavendel juist verspreid als geur waar mensen ontspanning en weldaad mee associëren. Als katten lavendel ruiken, zullen ze ervan gruwelen.
Het zijn meestal naaktslakken die de hortensia's aanvreten en ze zijn over het algemeen in de ochtend of de avond- schemering actief. U kunt ze wegvangen of met slakkenkorrels, die in de vakhandel verkrijgbaar zijn, bestrijden.
Lavendel is een prachtige plant met paarse bloesem. Veel mensen zijn dol op de geur en worden er rustig van. Toch kun je 'm maar beter uit de buurt houden van je kat, want lavendel is inderdaad erg giftig voor katten.
De plant bevat onder andere saponinen, coumarinederivaten alsook 0,1% cyanogene heterosiden die zelf minder dan 5% cyanide bevatten. De saponinen zorgen voor irritatie in het maag en darmkanaal van je huisdier. Kortom, een echt giftige plant dus. De gedroogde bladeren worden soms gerookt als substituut voor cannabis.
De pannenkoekplant is niet giftig voor mensen of dieren. Toch raden we wel aan om de kamerplant buiten bereik van knabbelgrage huisdieren te zetten. De Pilea peperomioides is immers niet bedoeld om van te eten, en het is niet goed voor de plant zelf.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Als je hond of kat planten eet, kan dat verschillende redenen hebben: Je huisdier zoekt een stukje groenvoer om iets onverteerbaars uit zijn maag te verwijderen. Groenvoer is namelijk een natuurlijk braakmiddel. Katten likken bij het wassen haren op.
Denk aan lavendel- of pepermuntgeur. Maar ook van citroen, sinaasappel en koffie zijn katten vaak geen fan. Je kunt een kant-en-klare flacon met zo'n geur kopen, maar je kunt natuurlijk ook zelf een paar takjes lavendel, koffiedik of schillen van een citroen tussen de planten leggen.
Kortom: lavendel uit de tuin kun je gerust eten. Het verhaal dat lavendel giftig is komt mogelijk doordat de planten in tuincentra bespoten zijn. Op deze planten (zelfs op kruiden zoals peterselie die je in tuincentra kunt kopen) staat dan aangegeven dat de planten niet eetbaar zijn.
Katten zijn gevoelig voor geuren
Dat geldt overigens ook voor een stinkende kattenbak of etenslucht. Knoflook, kaneel, azijn en uien, het zijn allemaal geuren waar katten een hekel aan hebben.
Naast kattengras, peterselie, kattenkruid (Nepeta faassenii of Nepeta cataria) en pepermunt, hoort valeriaan daar zeker bij! Katten die valeriaan in een hoge dosis ruiken, raken eerst een beetje high en gaan erin rollen. Vervolgens worden ze heel relaxed. Dit kan helpen om katten aan elkaar te laten wennen.
Katten houden niet van citroengeur. Citroenschillen in de tuin verspreiden helpt ook. Daarnaast hebben de viervoeters een hekel aan stekelige planten, zoals meidoorn en braam. Kattenkruid trekt ze daarentegen juist aan.
Maar er kan ook iets anders aan de hand zijn: er ligt in de buurt van de hortensia's iets dat vliegen aantrekt. Bijvoorbeeld een dode vogel of muis. Die trekken wel vliegen aan. Sterker nog: vliegen leggen hun eitjes in dode beestjes.
Zon is niet goed voor hortensia
De zon brandt de bloemen van de hortensia kapot. Je merkt het als je 's avonds je hand over de bloemen haalt: ze knisperen van de droogte. Ook het blad kan opgekruld zijn en brandvlekken vertonen. De enige optie is dan om je planten van tevoren al tegen de zon te beschermen.
Weinig mensen weten dat de hortensia over geneeskracht bezit. Dat zit hem niet in de bladeren maar in de wortels. Het wordt vooral gebruikt als diureticum, een vochtafdrijvend middel. Verder helpt het nierstenen verwijderen.
Je kunt je kat ook ontmoedigen om planten te eten door citroen- of sinaasappelschillen in de potten te leggen of de bladeren te besproeien met een verdund azijnmengsel of bitter aversieve spray voor huisdieren. Je vindt niet-giftige anti-huisdier sprays in de meeste dierenwinkels.
Kattenpis schoonmaken met azijn wordt afgeraden omdat de geur van azijn de kat juist uitnodigt om daar weer te plassen. Ook chloor en ammonia zijn geen aanraders. Dit zijn bijtende schoonmaakmiddelen die schadelijk zijn voor de ondergrond en voor de gezondheid van de kat.
Tulpen giftig voor katten
Maar helaas: tulpen zijn giftig voor katten. Van deze plant is de bol het meest giftig voor je kat, maar de giftigheid van deze plant is over het algemeen matig tot wild. Komt je kat in aanraking met deze plant dan kan dit huidirritatie veroorzaken.