Het is niet erg verstandig om de eenjarige bijenplant te eten.De plant wordt alom omschreven als giftig. Wel geldt het als een zeer goede groenbemester die extra stikstof in de bodem brengt. Bekend is dat de phacelia voor huidirritaties kan zorgen.
Bijenvoer (Phacelia tanacetifolia) wordt ook gebruikt als groenbemester. Na de groei wordt het omgespit zodat er meer voeding in de grond komt voor de volgende planten. Ook kan een veldje na de oogst van bijvoorbeeld graan ingezaaid worden met bijenvoer om onkruid geen kans te geven.
De plant kan goed tegen droogte, maar maakt dan alleen stuifmeel aan en geen nectar, dus dan krijg je minder vlinders. De plant is eenjarig. Hij zal doodgaan door vorst in de winter.
Phacelia wordt alom als giftig aanschouwt. Je hoeft je geen zorgen te maken dat graasdieren als bijvoorbeeld paarden in de weide aan phacelia snoepen. Phacelia is namelijk eiwitrijk en wordt bovendien uitstekend verteerd. De plant is vrij scherp, zeker wanneer die in de bloei staat.
De bloemen van de phacelia zijn meest blauw, maar soms ook roze of wit. Phacelia kan van maart tot medio augustus worden gezaaid. Aan de randen van deze periode is een succesvole bloei wel afhankelijk van eventueel vriesweer. Bij een temperatuur lager dan -5°C bezwijkt de plant.
Die groei is zelfs zo snel, dat onkruid amper de kans krijgt en net als andere planten wordt onderdrukt. Phacelia is een meer dan uitstekende onkruidbestrijder.
Phacelia kan men van maart tot half augustus zaaien. Phacelia is een uitstekende bijenplant en ook een goede groenbemester. De plant wordt ongeveer 70cm hoog en vriest in de winter dood.
Het juffertje is een eenjarig plantje met blauwe bloemetjes in een kantwerk van groen. De Engelsen noemen haar 'love in a mist'. Het is een gemakkelijk en veelzijdig plantje. De bloemetjes doen het goed als snijbloem en zijn eetbaar.
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
De bloemen kunnen worden gebruikt als snijbloem. Tussen de bladeren kunnen zich loopkevers verschuilen, die de larven van koolvliegen eten.
Mosterd en facelia zijn voor alle gronden goede groenbemesters. Ze doen het ook op bijna alle gronden erg goed. Alleen op zware kleigrond of zeer kalkrijke grond doet facelia het niet. Wel verdraagt deze plant met zijn mooie paarse bloemen wat schaduw, waardoor het ook mogelijk is de plant in een boomgaard te zaaien.
Inkarnaatklaver als tuinplant
Vanaf maart kun je op een zonnige plaats de inkarnaatklaver zaaien in vochtige tuinaarde. Zorg ervoor dat er ongeveer 10 cm ruimte tussen de zaden zit. De zaden kun je voorzichtig aandrukken. Zorg er wederom voor dat je de grond vochtig en onkruidvrij houd.
Japanse haver is een graansoort die speciaal ingezet wordt voor de bestrijding van wortellesie-aaltjes (Pratylenchus penetrans). Japanse haver is resistent tegen Meloidogyne hapla. Het gewas geeft een snelle grondbedekking en kan in korte tijd een grote hoeveelheid drogestof produceren.
Groenbemesters activeren het bodemleven en helpen zo mee om de bodem gezond te houden. De toplaag van de bouwvoor zit vol met nuttige bacteriën, schimmels, protozoa, bodeminsecten en wormen. Groenbemesters helpen het bodemleven in stand te houden en dragen daardoor bij aan bodemweerbaarheid en gezondheid.
Groenbemester. Zaai in oktober een groenbemester zoals Rogge of Fenegriek. Deze zal je bodem volgend jaar heel wat beter maken.
Juffers hebben een lang, dun achterlijf. In tegenstelling de tot echte libellen hebben de vleugels van juffers alle vier dezelfde vorm. De vleugels worden in rust meestal langs of boven het achterlijf samengeklapt. De ogen zijn gevormd als een halve bol en zijn geplaatst aan de zijkanten van de kop.
Korenbloemen. De korenbloem is natuurlijk bekend vanwege de prachtige blauwe bloem, je hebt daarnaast echter ook witte en gemengde variëteiten. De verse bloemetjes kun je gebruiken als garnering, gedroogd is korenbloem ook lekker in de thee.
Zaaien van Juffertje-in-het-groen
Je kan zaaien in maart of april, de bloei is in de direct daarop volgende juni tot en met augustus. Het soort is dus eenjarig. De zaden zaaien zichzelf weer uit rond de plant. Het jaar erna zullen er dus weer nieuwe plantjes opkomen.
Er zijn ook veel planten waarvan veel mensen denken dat ze giftig zijn, maar deze vallen onder de niet giftige planten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Plataan, Vlinderstruik, de Paarse dovenetel en Lavendel. Er zijn ook gezonde eetbare planten, bloemen, bomen en kruiden voor paarden.
Laurierkers en cotoneaster
Voor paarden is dagelijks 500 g laurierkersblad giftig. Symptomen zijn speekselen, ademnood, oplopen, felrode slijmvliezen en stuipen.
Oregano is een redelijk winterharde vaste plant (mits je zorgt voor de juiste omstandigheden zoals niet te natte grond en een zonnige standplaats).
Waar zaai ik dropplant? Je zaait een dropplant het best binnen voor in potjes, omdat de kieming bij kamertemperatuur sneller gaat, en je dan niet bang hoeft te zijn voor slakken, want zij vinden de jonge zaailingen erg lekker. Bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 1 tot 3 weken.
Zaai winterrogge 2-3 cm diep, op rijen van 12,5-25 cm. Hoe kleiner de rijafstand, hoe sneller het gewas de bodem bedekt. Breedwerpig zaaien is ook mogelijk. Winterrogge heeft een matige grondbedekking, en het kan belangrijk zijn om het ingezaaide areaal één of twee keer te schoffelen.