Vaak kun je een riesling herkennen aan een petroleum achtige geur. Waar komt dat door? De schil van de rieslingdruif bevat een anti-oxidant die bescherming biedt tegen zon, temperaturen en andere factoren. Dit antioxidant geeft een petroleum achtige geur in de wijn en die kun je herkennen!
Afhankelijk van de herkomst en bereidingsmethode van de wijnmaker van een riesling smaakt hij (zoals vaak wordt gedacht) zoet, maar kan hij ook fris en droog smaken. Heb je een jonge riesling dan proef je gele en groene appels met een lekkere rinsheid.
De wijn. De Riesling Brut is een fijne mousserende wijn en ideaal als feestelijk aperitief. Het heeft een fijne bubbel, frisse zuren en mooie concentratie. Het karakter van de riesling is duidelijk herkenbaar door de tonen van citrus, appel, abrikoos en lichte tonen van getoast brood.
De riesling is en wijn van een zeer veelzijdige Duitse druivenras. De riesling-druif kan namelijk overleven in veel verschillende klimaten. De druif gedijt goed in een koud klimaat als de Duitse Moezel,maar ook het warmere klimaat in Australië. De smaak van riesling wordt ook mede bepaald door de ondergrond.
Riesling uit de Rheingau
Veel zon dus! Riesling uit de Rheingau heeft structuur en body dan Riesling uit de Moesel. De Riesling uit de Rheingau is over het algemeen droog.
Kabinet en Spätlese zijn gematigd zoet.Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese en Eiswein zijn allemaal zoete wijnen.
Als minder dan 1% van het volume van de wijn nog bestaat uit suiker, wordt de wijn als droog beschouwd. Het verschil tussen een droge witte wijn en een zoete witte wijn zit hem vooral in de hoeveelheid suikers die na het proces van vergisten in de wijn zijn achtergebleven.
De Riesling is een langzaam rijpend ras, dat gekenmerkt wordt door een fruitig zuur. Daarom is hij voorbestemd voor de noordelijke gebieden, waar hij in de late herfstzon zijn rijping voltooit.
Stefan Winter Rheinhessen Riesling Trocken 2022
Krachtig en vol van smaak. Origineel aperitief, maar ook erg lekker bij zuurkool, zoetwatervis of pittige Aziatische gerechten. Laat de borrel maar beginnen!
Bij welk gerecht drink je riesling? Riesling combineert het beste bij gerechten waarin je ook frisse zuren terug proeft. Denk maar eens aan een frisse salade. Maar ook gerechten waarbij je citrusvruchten gebruikt zoals citroen, limoen, grapefruit of sinaasappel.
Wijnen met een hogere zuurgraad, zoals Riesling en Grüner Veltliner, zijn langer houdbaar: zo'n 3 dagen.
Waar smaakt moezelwijn naar? Moezelwijn is een zoete witte wijn met een frisse en fruitige smaak.
Loosen Riesling Trocken Rotschiefer is een droge Riesling-wijn geproduceerd door Dr. Loosen, een gerenommeerd wijnhuis in de Moezelregio in Duitsland. "Trocken" betekent "droog" in het Duits, wat aangeeft dat de wijn weinig tot geen restsuiker heeft, wat resulteert in een knapperige en verfrissende stijl.
Het etiket van de wijn geeft vaak al aan dat de wijn zoet is. Kijk naar termen zoals "zoet", "zoetig", "doux", “dolce" of “sweet". Dit geeft aan dat de wijn een hoger suikergehalte heeft.
Een zoete wijn kan je meestal al aan het etiket herkennen. Franse witte, zoete wijnen worden aangeduid door de sleutelwoorden moelleux, doux, vendage tardive, liquoreux of sélection de grains nobles. Moelleux staat gelijk aan licht zoet, doux staat voor zoete wijn.
Grüner Veltliners zijn meestal droog en verfrissend. Er zijn Grüner Veltiners met sappige aroma's van wit fruit als appel en peer.
Eind 2021 koos Wine Spectator unaniem de rode wijn Castillo Ygay Gran Reserva Especial als "Beste wijn ter wereld" en sindsdien is het aanpoten voor het Rioja wijnhuis Marqués de Murrieta.
Volle witte wijn
Volle aromatische wijnen als Chardonnay, Pinot Grigio, Viognier en Riesling serveer je op een iets hogere temperatuur van 10-12°C (1,5 tot 2 uur koelen of een half uurtje vantevoren uit de koelkast). Op deze temperatuur proef je minder zuren en komt de smaak van een volle wijn beter tot zijn recht.
Veel riesling glazen zijn gemaakt van kristalglas vanwege de voordelen die kristalglas biedt bij het proeven van wijn. Een belangrijk voordeel is dat kristalglas een fijne structuur heeft waardoor het licht beter kan breken. Dit zorgt ervoor dat de kleur en het karakter van de wijn beter tot hun recht komen.
Chardonnay wijnen hebben een lagere zuurgraad en zijn daarom zachter en voller. Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger.
Voorbeelden van druiven met weinig zuren: -wit – pinot gris, gewurztraminer en viognier, – rood – tempranillo, zinfandel en grenache. De rijpheid tijdens de oogst heeft ook veel invloed op de hoeveelheid zuren in de wijn.
De beste Duitse Riesling komt volgens ons uit de Pfalz maar ook in andere wijngebieden Duitsland worden goede tot uitstekende Rieslings geproduceerd. Zondermeer kan worden gezegd dat de kwaliteit van de Duitse Riesling wijn goed is met aangename appelzuren, fruitig en soms zelfs heel licht mousserend.
Het verschil tussen zoete en droge wijn gaat om de hoeveelheid suiker die in de wijn zit. Bij droge wijn wordt tijdens het vergisten vrijwel alle suiker omgezet in alcohol. Dit zorgt ervoor dat de wijn niet zoet is. Wanneer minder dan 1% van het volume van de wijn uit suiker bestaat, is de wijn droog.
Desondanks kun je over het algemeen wel vanuit gaan dat een Chardonnay wordt gemaakt als een droge wijn, tenzij deze zeer vroeg vergist is, wat bijna niet voorkomt bij de Chardonnay. Dus op de vraag is een Chardonnay zoet of droog? Vaak is het droog.
Sauvignon Blanc heeft meer ondertonen van kruisbes groene appel en limoen. Droger dan chardonnay en Pinot grigio. Vooral door zijn hogere zuren.