Kefir vs. kombucha, wanneer wat drinken? Beide dranken kunnen op elk moment van de dag gedronken worden, maar experts raden aan om kefir op een lege maag te drinken om de opname van probiotica te maximaliseren. Kombucha kan het beste worden gedronken als een gezond alternatief voor frisdranken.
In principe heb je met één glas kefir (zelfs al aan 100 ml) per dag een prima aanvulling, zeker als je ook nog wat ander gefermenteerd voedsel en ruime voldoende vezels (ca. 30-40 gram) eet.
Waterkefir vermeerdert normaal gesproken tussen 40 en 100% in 2 dagen. Is het (veel) minder, dan is de kefir niet meer gezond en zult u nieuwe kefir moeten regelen/aanschaffen.
Goed voor je spijsvertering
Zijn er te weinig van deze bacteriën aanwezig? Dan kan je last krijgen van darmkrampen. Doordat kefir de goede bacteriën in je maag en darmen aanvult, kan het drankje helpen bij buikpijn, winderigheid en een opgeblazen gevoel.
Kefir helpt tegen allergie en astma
Wanneer je snel reageert op voeding en/of allergenen (denk aan pollen in de lucht), kan kefir preventief ondersteunen. Het werkt ontstekingsremmend waardoor je lichaam minder vatbaar wordt voor de uitlokking en ontstekingsreactie [1,3,7,11].
Melkkefir kun je 1 week goed houden, mits je het in de koelkast zet en regelmatig de dop losdraait.
Kefir, de winnaar van de probiotica wedstrijd
Beide zuivelproducten bevatten probiotica, maar kefir bevat meer bacteriën en stammen. Daarnaast houden je spijsvertering en microbioom van onbewerkte en pure voeding, het liefst vezelrijk. Kefir is hier een goed voorbeeld van!
Arla biologische kefir is een pure zuiveldrank gemaakt volgens authentiek recept. Het is een natuurlijke bron van voedingsstoffen. Kefir bevat rechtsdraaiende melkzuurbacteriën, calcium, eiwitten, vitamine B2 en B12. Arla biologische kefir heeft maar twee ingrediënten: biologische melk en échte kefirculturen.
Kefir heeft een positief effect op een huid met eczeem of acne, dat komt doordat een goede darmwerking bijdraagt aan een gezondere huid. Het kan helpen tegen astma (het heeft niet de slijmvormende werking van melk), ontstekingen en chronische vermoeidheid.
Sinds kefir in Nederland zo populair is geworden, zien we ook in Nederlandse supermarkten als de Lidl, AH, Jumbo en Aldi producten verschijnen die de naam 'kefir' dragen. Kefir uit de supermarkt is echter een misleidend product: het is geen échte kefir en u biedt niet de gezondheidsvoordelen van zelfgemaakte kefir.
Het gaat prima zonder, al is het wel zo dat een citroen de oplossing meteen een zuur klimaat geeft, waardoor de kefir snel zijn werk doet en infectie wordt voorkomen. Vermijd het gebruik van fruit met pesticiden erop- bij twijfel altijd goed de herkomst navragen.
Tip 1: Hoe langer je de kefir laat staan, hoe meer suiker het opeet (= meer probiotisch). Maar laat niet langer dan 48 uur staan, want dan raakt de suiker op en is er dus geen voedsel meer voor de kefirkorrels.
Kefir bevat daarnaast ook veel calcium, eiwitten en vitamine D, wat kan helpen bij het bevorderen van de botgezondheid. Als je juist op zoek bent naar een drankje dat rijk is aan antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen, dan is kombucha een goede keuze.
Kefir bevat drie keer zoveel probiotica als yoghurt. Dit zijn bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand. Dus voor goede darmbacteriën is dit de beste keuze.
Beide dranken zijn het resultaat van fermentatie en zijn beide gezond voor de darmen. Het is echter wel zo dat je zuivel goed moet kunnen verdragen ondanks dat kefir en karnemelk bij zuivelintolerantie beter wordt verdragen omdat de lactose omgezet wordt door fermentatie .
Aan deze (gepasteuriseerde) melk, worden gisten en melkzuurbacteriën in de vorm van kefirkorrels of -poeder toegevoegd. Vervolgens moet de melk rijpen en gisten en vormt zich melkzuur, koolzuurgas en een heel klein beetje alcohol (±0,05%).
Melkkefir is een probiotische drank die rijk is aan vitamines, mineralen en aminozuren. Het bevordert de spijsvertering, stimuleert het immuunsysteem en heeft een positief effect op de darmflora.
Door de omzetting van suikers door bacteriën, bevat kefir nagenoeg geen enkelvoudige suikers meer. Dankzij fermentatie bevat melkkefir meer essentiële aminozuren dan gewone melk. Kefir levert verder de vitamines B1, B2, B5, C, A en K en is een goede bron van de mineralen magnesium, calcium en fosfor.
Aan het water of de melk worden kefir-korrels toegevoegd, wat zorgt voor een proces waaruit micro-organismen ontstaan. „Beide manieren van kefir maken zijn even gezond”, laat Alblas weten. „Waterkefir en melkkefir kunnen allebei de diversiteit van het microbioom ten goede komen.”
Koop de enige echte kefir, bij de Kefirshop.nl online winkel. En hier vind u een blog over de verschillen van echte melkkefir, kefir ferment en supermarkt kefir.
Arla Biologisch kefir naturel bestellen | Albert Heijn.
Er zitten veel vezels in volkoren brood, havermout, bonen, kikkererwten, groentes en fruit. Vezels zijn goed voor uw darmen. Ze zorgen voor zachte poep. Ze helpen mee aan een goed cholesterol.
Microbiol Platinum
Lactobacillus rhamnosus GG is het beste uit de test van TNO gekomen (1). De Microbiol Platinum van Vitals is het best beoordeelde probiotica supplement (2).
Er zijn aanwijzingen dat probiotica kunnen helpen bij verstopping en bij sommige vormen van diarree. Maar er is (nog) geen bewijs dat het gebruik van probiotica nuttig is voor mensen die geen darmklachten hebben. Ook een gunstig effect op de weerstand is niet wetenschappelijk bewezen.