Als je veel op social media zit, kan dat psychische klachten veroorzaken.Bijvoorbeeld angst, depressie en slaapproblemen. Iemand die veel last heeft van FOMO kan ook lichamelijke reacties krijgen, zoals zweten, nervositeit en hartkloppingen.
Kan het gebruik van sociale media leiden tot een negatief zelfbeeld? Ja, onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van sociale media kan bijdragen aan een negatief zelfbeeld, vooral als gebruikers zichzelf voortdurend vergelijken met anderen (Fardouly et al., 2015).
Het gebruik van social media kan een negatieve invloed hebben op het dagelijks leven. Met name jongeren ervaren een achteruitgang in concentratie en uitgerustheid. Vaak zijn zij bang om dingen te missen. Social media kunnen zowel sociaal als asociaal zijn.
Sociale media hebben de manier waarop we communiceren ingrijpend veranderd en er zijn veel voordelen aan verbonden. We hebben toegang tot onbeperkte informatie, we kunnen vrijwel direct in contact komen met mensen van over de hele wereld en we kunnen dingen die voor ons belangrijk zijn met anderen delen.
Onze geestelijke gezondheid wordt beïnvloed door vele interne en externe factoren, zoals onze emoties, onze omgeving en mentaliteit. Stress bijvoorbeeld kan een belangrijke belemmering zijn voor een goede geestelijke gezondheid. Geestelijke gezondheid wordt ook beïnvloed door onze cognitie en cognitieve toestand.
Bij mentale ongezondheid kan iemand last hebben van klachten zoals stress, angst of eenzaamheid. Het kunnen echter ook psychosomatische klachten zijn, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid of buikpijn.
Wanneer je veel op social media zit, gaan je hersenen anders werken. Je hersenen worden bij het zien van alle foto's, statusupdates en filmpjes in korte tijd blootgesteld aan heel veel informatie die snel voorbij flitst. De hersenen krijgen dus heel veel informatie te verwerken en dat is best pittig.
Uit onderzoek blijkt dat social media verslavend zijn doordat ze gebruikers continu belonen. Mensen krijgen waardering in de vorm van likes en volgers en hun nieuwsgierigheid wordt steeds weer gevoed. Hierdoor komt het beloningshormoon vrij in het brein en dat zorgt voor de verslavende werking.
Door deze online platformen kan je communiceren met je doelgroep. Je vergroot naamsbekendheid en kan in gesprek gaan met je klanten. Door actief deel te nemen geef je je bedrijf een gezicht en wordt de communicatie van je bedrijf persoonlijker. Het draait bij social media om interactie met je doelgroep.
Vrijwel iedereen in de leeftijdsgroep van 12 tot 45 jaar gebruikte in 2019 sociale media (meer dan 95 procent). Vooral 65- tot 75‑jarigen gebruiken de laatste jaren vaker sociale media.
Social media kan onder andere het zelfvertrouwen vergroten, sociale steun geven, maar ook lotgenoten in contact brengen met elkaar. Jongeren geven daarnaast aan het fijn te vinden om met onbekenden, in een niet-oordelende en anonieme omgeving, over hun problemen te praten.
Als je veel op social media zit, kan dat psychische klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld angst, depressie en slaapproblemen. Iemand die veel last heeft van FOMO kan ook lichamelijke reacties krijgen, zoals zweten, nervositeit en hartkloppingen. Bijvoorbeeld als er een nieuw bericht binnenkomt.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Zo kan er steeds meer onzekerheid en ontevredenheid in onze eigen relatie ontstaan. Daarnaast kan sociale media ook leiden tot verkeerde veronderstellingen over de relaties van anderen, zoals het geloven dat andere mensen altijd gelukkig zijn en geen relatieproblemen hebben, terwijl dit vaak niet het geval is.
"Stress, angstgevoelens en depressie worden in veel meer onderzoeken in verband gebracht met gebruik van sociale media en smartphones. Uit onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh uit 2016 blijkt bijvoorbeeld dat gebruik vanaf een uur per dag, 2,7 keer meer risico op depressie geeft.
Social media stress – ook wel socialbesitas of FOMO genoemd – is het continue bezig zijn met je smartphone en sociale media zoals Facebook, Twitter en WhatsApp. Reclame, en dan met name digitale reclame, wordt vaak subtiel vermomd. Daardoor is het voor onervaren consumenten moeilijk te herkennen.
Psychische vermoeidheid en minder sociaal gedrag zijn onder andere de gevolgen. Mensen met hersenletsel lijken ook veel meer gebruik te maken van social media maar zijn al kwetsbaar door de constante vermoeidheid die het letsel veroorzaakt. Aan de mooie kant van social media en E-health zit een keerzijde.
Er zijn verschillende oorzaken van psychische aandoeningen. Wat je hebt meegemaakt kan veel invloed hebben. Maar ook hoe (on)gezond je leeft. Heftige gebeurtenissen, armoede, infectieziektes, drugsgebruik en alcohol kunnen mensen die er aanleg voor hebben, een duw geven in de richting van een psychische aandoening.