Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze.
Het aantal extra gewerkte uren dat ze maximaal mag toevoegen is twee keer het gemiddeld aantal uur dat ze per week werkt. Heeft de medewerker een voltijdbaan? Dan mag ze dus maximaal 72 uur aan extra gewerkte uren sparen. Deze uren worden in geld toegevoegd aan haar levensfasebudget* (zie artikel 7.4).
Pauzes van 15 minuten of langer hoef je niet door te betalen. Een pauze van minder dan 15 minuten is geen pauze en komt voor rekening van de werkgever.
De Wet IKK schrijft voor dat kinderopvangorganisaties letterlijk aan ouders mededelen wanneer er minder personeel op de groep staat. Dit mag maximaal drie uur op een dag en alleen bij organisaties die minimaal aaneengesloten 10 uur op een dag open zijn.
Dan heb je recht op een minimum aantal uren onafgebroken rust per dag. Je hebt recht op een pauze als je langer dan 4,5 uur op een dag werkt.
Pauze nemen is verplicht. Na 5,5 uur werken heb je officieel recht op pauze. Deze 5,5 uur werken is eigenlijk het maximaal aantal uur dat je mag werken zonder pauze, omdat je anders je scherpte verliest. Wanneer je langer dan 5,5 uur werkt, heb je recht op minimaal 30 minuten pauze.
Werk je langer dan 5,5 uur per dag, dan heb je recht op minimaal 30 minuten pauze. Je mag dit splitsen in 2 keer 15 minuten. Als je langer dan 10 uur werkt, dan is de pauze minstens 45 minuten.
Voor uw pauzes gelden de volgende regels: Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze.
Dit kan tot maximaal gemiddeld 40 uur per week. Hebben de werkgever en medewerker dit afgesproken? Dan heeft de medewerker het recht om het aantal uur dat ze per week werkt weer te veranderen in het oorspronkelijke aantal uur.
De kinderopvangorganisatie mag maximaal 3 uur per dag afwijken van de beroepskracht-kindratio (BKR).Tijdens die uren mogen minder pedagogisch medewerkers worden ingezet. Dit heet de 3-uursregeling.
Bij een arbeidstijd van 5,5 uur moet een medewerker minimaal een half uur pauze krijgen. Als iemand langer dan 10 uur werkt, is drie kwartier verplicht.
Pauze is geen werktijd. Naast regels voor pauzes zijn er ook regels voor onafgebroken rusttijden per week of per 2 weken.
Een werkgever is verplicht om een medewerker pauze te geven als deze langer dan 5,5 uur werkt. Daarnaast gelden er bepaalde regels voor een pauze.
Werkdruk (zeer) hoog
61 procent van de werknemers in de kinderopvang vindt de werkdruk hoog of zeer hoog. Sinds het CBS in 2019 is begonnen met meten, lag dit percentage nog niet zo hoog. En dat merken medewerkers ook in de kwaliteit die ze kunnen leveren.
De cao VVT bepaalt dat een rooster 28 dagen van tevoren bekend moet worden gemaakt.
Een Medewerker Kinderopvang in Nederland verdient gemiddeld € 2.700 bruto per maand.
De keerzijde: personeelstekorten nu en in de toekomst
Sinds 2021 lopen de tekorten aan kinderopvangmedewerkers snel op. Eind 2021 waren er ruim 4000 vacatures, een jaar later waren dat er al bijna 7000. Als de kinderopvang bijna gratis wordt zal de vraag sterk toenemen, en het personeelstekort dus ook.
Volgens de CAO kinderopvang is een fulltime contract in de kinderopvang 36 uur per week. De medewerkers op het kinderdagverblijf werken gemiddeld genomen meer dan de werknemers op de buitenschoolse opvang. Doordat het kinderdagverblijf de hele dag opvang biedt, zijn er veel uren voor de werknemers te vervullen.
Je mag niet langer dan 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Tussen twee diensten in moet je minimaal 11 uur rust hebben, en je mag niet meer dan vijf dagen achter elkaar werken zonder een rustdag te hebben.
Algemeen principe. Elke werknemer heeft per tijdvak van 24 uren, d.w.z. tussen twee dagelijkse arbeidsprestaties, recht op een rustperiode van tenminste 11 opeenvolgende uren (artikel 38ter, §1 van de Arbeidswet van 16 maart 1971).
En de uren dan later gebruiken voor vrije tijd en/of verlof. De medewerker mag ieder jaar maximaal 66 verlofuren meenemen naar een volgend kalenderjaar. De verlofuren blijven maximaal vijf jaar staan.
Als je 16 of 17 bent en meer dan 4,5 uur werkt, heb je recht op een half uur pauze. Ook heb je recht op extra rusttijden.
Het is verplicht om het moment en de duur van de pauze in het arbeidsreglement te vermelden. De werkgever die zijn werknemers laat werken zonder de verplichte pauze toe te kennen, riskeert strafsancties. De middagpauze overslaan of een snelle hap achter het bureau nemen om vroeger te vertrekken, mag dus niet.
Wanneer douchen en omkleden verplicht is voor de werknemer, bijvoorbeeld omdat het noodzakelijk is in het kader van goed arbobeleid – de werknemer werkt bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen – dan zal douchen en omkleden tot de arbeidstijd horen.