Werkethiek – ook wel arbeidsethos genoemd – is niets anders dan de innerlijke wil om te werken. Het geeft aan met hoeveel inzet een medewerker zijn of haar taken uitvoert. Is iemand bereid om alles te doen voor zowel klanten als de organisatie zonder zichzelf weg te cijferen? Dan heeft zo iemand een goede werkethiek.
Wat is werkethiek? Werkethiek is een weerspiegeling van jouw werkstijl en consistent prestatievermogen op de werkplek.
Soft skill 1: sterke werkethiek
Dat betekent dat er verwacht wordt dat het werk af is, ook als je daarvoor soms wat extra uren moet presteren. Maar dat je in rustigere periodes gerust een uurtje vroeger kan doorgaan, voor een afspraak bij de tandarts bijvoorbeeld.
Mensen met een sterk arbeidsethos zijn meestal zeer gemotiveerd om hun werk goed te doen, werken hard om hun doelen te bereiken en zijn bereid om extra inspanningen te leveren om succes te behalen. Ze vinden voldoening en trots in hun werk en zien hun carrière als een belangrijk onderdeel van hun leven.
Werkethiek – ook wel arbeidsethos genoemd – is niets anders dan de innerlijke wil om te werken. Het geeft aan met hoeveel inzet een medewerker zijn of haar taken uitvoert. Is iemand bereid om alles te doen voor zowel klanten als de organisatie zonder zichzelf weg te cijferen? Dan heeft zo iemand een goede werkethiek.
Werkgelegenheid kan worden uitgedrukt in personen en in arbeidsjaren: Met werkgelegenheid in personen bedoelen we hoeveel mensen een baan hebben. Met werkgelegenheid in arbeidsjaren bedoelen we het arbeidsvolume in uren wat we omrekenen naar voltijdbanen.
Je werkt tegenwoordig niet meer alleen voor geld; werk moet ook bijdragen aan waarden als welzijn, geluk, of creativiteit. De waarde van werken zit dus niet alleen in het resultaat ofhet product, maar juist in het werken zelf. Werk is van middel een doel geworden. (van extrinsieke motivatie naar intrinsieke motivatie).
Werkwaarden zijn de drijfveren die mensen hebben om voor een bepaalde functie en een bepaalde organisatie te kiezen. Jouw werkwaarden laten zien wat jij belangrijk vindt in een baan en andersom dus ook waarom een bepaald beroep of bepaalde baan bij jou past of niet.
Werk neemt in het leven van mensen en binnen de samenleving een belangrijke plek in. Je werk maakt deel uit van wie je bent. Het bepaalt mede je identiteit, je plek in de samenleving, hoe je je kunt ontwikkelen, geeft structuur en doel, en zorgt voor sociale contacten.
Een goede baan betekent voor medewerkers vandaag de dag op zijn minst dat de volgende elementen aanwezig zijn: Veel voldoening (een betekenisvol doel hebben).Autonomie en controle over het eigen werk en de indeling daarvan.Aanvaardbare niveaus van verandering.
Door te werken ontwikkel je vaardigheden. Op veel werkplekken is er een mogelijkheid om door te groeien, je verder te ontwikkelen. Nieuwe vaardigheden leren, andere uitdagingen. Sowieso is werk onderhevig aan veranderingen, dus daar zal je mee moeten omgaan, wat je flexibiliteit bevordert en creativiteit stimuleert.
'Arbeid' heeft te maken met het biologische proces van het menselijk lichaam, 'werk' met de onnatuurlijkheid van het menselijk bestaan, en 'handelen' met de veelvormigheid van mensen. In onze moderne cultuur is arbeid dominant geworden. En arbeid staat in de ordening van Arendt het laagst.
“Werkgeluk betekent dat u echt blij bent met wat u doet.Dat uw werk u energie geeft, inspireert, u verder brengt en ook gezonder maakt. Dat u tróts bent op uw werk en uw bedrijf”. Werkgeluk is voor iedereen anders.
Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.
De commissie legde de klemtoon op vijf zogenaamde "hoofdwaarden": vrijheid, gelijkheid, solidariteit, respect en burgerschap.
Drijfveren zijn de redenen waarom je iets doet of waarom je een bepaalde keuze maakt. Ze bepalen wat je belangrijk vindt en wat je principes en doelen zijn. De belangrijkste drijfveren zijn vrijheid, creativiteit, sociale contacten en zekerheid.
Er zijn veel factoren die kunnen maken dat je ongelukkig wordt van je werk, zoals zenuwslopende reorganisaties, psychopathische bazen en onrealistische doelstellingen. En dan kun je ook een persoonlijkheidsstructuur hebben die je af en toe in de weg zit (de meeste mensen hebben zo'n persoonlijkheidsstructuur).
Extra uitleg. Er zijn verschillende vormen van werkloosheid: Conjuncturele werkloosheid. Structurele werkloosheid: kwantitatieve structurele werkloosheid, kwalitatieve structurele werkloosheid, seizoenswerkloosheid en frictiewerkloosheid.
Meerdere begrippen vallen onder deze noemer: arbeidsplaatsen (zowel vervulde arbeidsplaatsen, oftewel banen, als onvervulde arbeidsplaatsen, oftewel openstaande vacatures), werkzame personen, werkzame beroepsbevolking en arbeidsvolume.
Werkgelegenheid wordt niet gecreëerd bij wet of besluit.In eerste instantie is hiervoor een gezonde economie en een goede economische groei nodig. Maar door het creëren van het juiste kader kan de overheid toch een belangrijke rol spelen. Bijdragen aan een vlot werkende arbeidsmarkt, die open staat voor iedereen.