Bieslook houdt niet van droge grond. Wanneer bieslook in de volle grond staat moet je in droge periodes regelmatig water geven. Wanneer het tuinplantje in een pot staat moet je nog iets vaker water geven. Houdt de grond in de pot goed in de gaten, wanneer de grond droog aanvoelt moet het plantje water krijgen.
Hoe vaak water geven is afhankelijk van hoeveel het regent en of de bieslook in de volle staat. Geef bieslook in de volle grond regelmatig water, zeker in droge perioden.Bieslook in potten mag ook niet uitdrogen.Controleer daarom dagelijks of de grond nog vochtig is.
Bieslook is een winterharde vaste plant, na het zaaien en/of planten heb je er dus vele jaren plezier van. Je kunt dan elk jaar van ongeveer begin maart tot ver in oktober constant de eetbare sprieten knippen. De sprieten hebben een frisse, uiachtige smaak.
Kruidenplantjes houden van water! Plaats je plantje in een pot of op een schaaltje, waarmee je een waterreservoir creëert. Geef je plantje elke dag water door water onder in de pot te gieten of op het schoteltje. Of koop een plantje met een Aquastick, zodat je plantje altijd goed gehydrateerd wordt.
Bieslook houdt van zon en halfschaduw. Op zonnige standplaatsen groeit de plant compacter, bloeit rijker en is het aroma intenser. Een standplaats in de volle zon vraagt echter om voldoende bodemvocht. Als de grond wordt gekenmerkt door droogte, wordt het blad stevig en houtachtig.
Knip de blaadjes tot ongeveer 4 cm boven de grond af en laat de plant vervolgens een aantal weken met rust. Na 4 weken heb je weer een nieuwe oogst aan de bladeren die je vervolgens weer kunt afknippen. Knip je de plant niet af, dan ontstaan er in de zomer bloemen die óók eetbaar zijn!
Bieslook kun je binnen onder glas of op een zonnige vensterbank al vanaf maart zaaien. Wanneer je liever direct in de volle grond zaait kun je vanaf mei starten met kweken.
Bieslook planten
Vanaf april kun je de bieslook plant buiten planten. De grond waar het tuinplantje in staat moet vruchtbaar zijn. Wanneer de grond niet vruchtbaar is kun je wat compost en mest toevoegen. Ook moet de bodem goed doorlatend zijn, het water moet goed weg kunnen lopen zodat er geen wortelrot kan ontstaan.
Munt moet alleen
Die kun je beter niet met andere kruidenplantjes combineren. Dat komt omdat munt erg snel groeit en daarmee al snel de ruimte voor andere kruiden in kan pikken. Daarnaast voorkom je hiermee ook kruisbestuiving. Plant je munt dus apart voor de puurste smaak.
Maar wat soms minder bekend is over de bieslook is dat de bloemen net zo eetbaar (en net zo lekker) zijn als de stengels. Net als de stengels hebben de bloemen een ui-achtige smaak. Ze kunnen een mooie garnering zijn voor salades, pasta's en eiersalades.
Bieslook is een vaste plant. In het najaar sterven de bovengrondse delen van de plant af en in het voorjaar loopt ze weer uit. Aan het eind van de lente gaat de plant bloeien, met mooie ronde paarse bloemetjes. Na de bloei kun je het beste de uitgebloeide bloemetjes verwijderen, behalve als je zaadjes wilt oogsten.
Bieslook invriezen (tot 5 maanden)
Bewaren in de diepvries is goed mogelijk en eenvoudig te doen. Uiteraard is er niets lekkerder dan genieten van vers geoogste bieslook. Als je toch teveel van het kruid hebt ingeslagen is bewaren een goede optie.
Bieslook gaat slap hangen als je het te weinig water geeft. Als gevolg van droogte dus, net zoals vrijwel alle planten slap gaan hangen bij een gebrek aan vocht.
Bieslook, munt, rozemarijn, dragon, oregano, salie en tijm worden allemaal gemakkelijk vermeerderd door deling. Je kan de gedeelde planten ook eerst in een plantcontainer met potgrond zetten tot ze voldoende wortels hebben gemaakt om vervolgens in de volle grond uit te planten.
Bieslook smaakt heerlijk in gerechten met aardappel, room, zuivel, komkommer, champignons, asperges of met een eitje. De smaak is een beetje uiig en doet denken aan knoflook, alleen dan een stuk milder. Als je van een frisse adem houdt, kun je dus beter wat bieslook over je gerecht strooien, dan rauwe knoflook eten.
De meeste kruiden houden van zon
Veel kruiden komen uit mediterrane gebieden en willen in de (volle) zon staan. Dragon, tijm, salie, oregano en basilicum bijvoorbeeld. Andere kruiden, zoals peterselie, bieslook en rozemarijn, staan liever in de halfschaduw.
De meeste kruiden hebben zon nodig om goed te kunnen groeien en gezond te blijven. Ook doe je er goed aan je kruiden te beschermen tegen wind. Als je kunt kiezen, is de beste ligging van je kruidentuin dan ook een zonnige, beschutte plek. Maar ook als je een dergelijke plek niet hebt, kun je prima kruiden kweken.
Zaai 1 cm diep in moestuingrond en houd een plantafstand van 20 cm. Zorg voor een vochtige en onkruidvrije moestuin, kas of serre. Maak de grond luchtig met vermiculiet, perliet of grof zand. Oogst (tot oktober) de bieslook plantjes door ze dicht bij de bodem af te knippen.
Hartstikke gezond: het levert volop vitamine a, b en c en diverse mineralen: natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer… Daarnaast werkt bieslook bacterieremmend, reguleert het een hoge bloeddruk en voorkomt het het vasthouden van een teveel aan vocht. Bieslook versterkt de spijsvertering en de bloedsomloop.
Zaai de zaadjes in groepjes van drie door een gaatje in de grond te maken met je vinger (1 cm diep) en strooi daar 3 zaadjes in. Dek het gaatje weer toe. Je kan ze in een pot op ongeveer 6 cm van elkaar zaaien zodat je een hele dichte bos bieslook in het potje krijgt. Gewoon uitstrooien over het potje kan ook.
Bieslook houdt van een plekje in de zon of in de halfschaduw. De bodem mag wel wat humus bevatten zodat een teveel aan water afgevoerd kan worden, maar ze houdt ook niet van droge grond; bij voorkeur dus luchtig en vochtig. Spit wat compost of verteerde stalmest onder voor je haar gaat planten.
Bieslook groeit goed in de meeste omstandigheden en is bestand tegen arme grond, vorst, gedeeltelijke schaduw en volle zon.
Kruiden invriezen
Dat kan met eerder genoemde kruiden, maar ook met basilicum, bieslook, marjolein, munt, oregano, kervel en dragon. Was de takjes en dep ze droog. Leg ze daarna in een plastic zakje in de vriezer. Van de bevroren kruiden kun je telkens afbreken wat je nodig hebt.