Een neuswiel is zeker niet verplicht, maar in de meeste gevallen wel zeer handig. Bij een zeer lichte enkelasser zou wellicht alleen een valbeugel volstaan. Bij aanhangwagens die niet handmatig te verplaatsen zijn volstaat meestal alleen een steunpoot (bijvoorbeeld landbouwvoertuigen).
Een aanhangwagen of caravan heeft een eigen kenteken nodig als deze zwaarder is dan 750 kilo (toegestane maximummassa). Is de aanhanger lichter, dan krijgt deze hetzelfde kenteken als het voertuig dat de aanhanger trekt.
Een ongeremde aanhanger hoeft niet gekeurd te worden door het RDW. Je hebt dus ook geen kenteken nodig. Een ongeremde aanhanger die niet zwaarder is dan 750 kg dan mag je de aanhanger trekken met rijbewijs B.
Aanhanger keuren zonder papieren
Wanneer je met een aanhanger wilt gaan rijden met een maximummassa van meer dan 750 kg moet deze door de RDW gekeurd worden. Dit geldt voor een eigenbouw aanhanger maar ook voor aanhangwagens die niet uit de EU afkomstig zijn. Deze moeten dan een toelatingskeuring ondergaan.
Voor aanhangwagens boven de 750 kg is aanhanger keuren verplicht. Ook moet een geremde aanhangwagen gekeurd worden die boven de 750 kg is. Deze aanhangwagens moeten bovendien voorzien zijn van een eigen kenteken. De RDW voert de keuring uit en geeft nadat de aanhangwagen is goedgekeurd een kentekenbewijs af.
Sinds 1 januari 2007 is het verplicht om een aanhangwagennet of afdekzeil te gebruiken als je losse lading op je aanhanger vervoert. Een aantal voorbeelden van losse lading zijn tuinafval, stenen, puin, brandhout en zelfs zand. Er zijn natuurlijk nog legio andere voorbeelden te bedenken.
Een aanhangwagen kent zelf geen motor, vandaar dat er een speciale driehoek reflector moet worden toegevoegd aan de signalering van aanhangwagens.
Hoeveel bedraagt de boete voor het rijden zonder keuring? De wet voorziet een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maand en / of een geldboete van 80 tot 80.000 euro. Vooral wanneer u meerdere keren betrapt wordt op het rijden zonder geldig keuringsbewijs kan u een gevangenisstraf oplopen.
Heeft u rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen); een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Daar waar je bij een ongeremde aanhangwagen prima achteruit kunt rijden, is dit bij een geremde aanhanger niet zomaar mogelijk. Hiervoor moet er een mechaniek aanwezig zijn waardoor je de rem tijdelijk kunt uitschakelen. Bij nieuwe aanhangers is deze standaard voorzien in de vorm van een terugrijautomaat in de wielen.
Een belangrijk verschil tussen een geremde en ongeremde aanhanger zit in de maximale toegelaten massa. Binnen Europa mag deze massa bij een ongeremde aanhanger niet boven de 750 kilogram uitkomen. Kies je voor een geremde aanhanger, dan mag de massa hiervan wel boven de 750 kilogram liggen.
Aanhangwagens met een MTM van >750kg dienen wel ingeschreven én periodiek gekeurd te worden. Wanneer u een nieuwe (of tweedehands) aanhangwagen koopt, dient deze na aankoop ingeschreven te worden bij het DIV (Dienst Inschrijvingen van Voertuigen).
De kentekenplaatplicht wordt gefaseerd ingevoerd. Tot 1 januari 2025 hoeven geregistreerde (land)bouwvoertuigen, die niet sneller kunnen of niet sneller rijden dan 25 km/u, nog geen kentekenplaat te voeren.
Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750.
Een aanhanger of caravan die aan je auto is gekoppeld valt altijd onder de WA dekking van je auto. Dit betekent dat de schade die je met het gesleepte voorwerp veroorzaakt altijd vergoed wordt door de verzekeraar van het trekkende voertuig.
Bij vrachtwagens met een gewicht van meer dan 3.500 kg ben je verplicht om in het bezit te zijn van rijbewijs C. Voor 'lichte' vrachtwagens waarbij de toegestane maximummassa tussen de 3.500 kg en 7.500 kg ligt is rijbewijs C1 voldoende.
Als u rijbewijs B hebt, dan mag u rijden met een aanhanger tot maximaal 750 kg (leeggewicht + laadvermogen). Daarnaast mag het totale gewicht van de combinatie (auto + aanhanger) niet zwaarder zijn dan 3.500 kg.
Een eerste overtreding wordt met een geldboete afgedaan. Bij een tweede overtreding wordt de verdachte gedagvaard voor de Kantonrechter en wordt er een geldboete en 1 week hechtenis voorwaardelijk geëist. Bij een derde overtreding vordert de officier van justitie een hechtenis van twee weken.
Gebreken die aanleiding geven tot herkeuring (code 2)
U moet uw voertuig binnen de 15 dagen opnieuw voorrijden bij de keuring. Zolang de gebreken niet hersteld zijn, mag het voertuig zich niet meer op de openbare weg begeven, behalve voor proefritten of om naar de keuring te rijden.
Wat te doen bij een verlopen APK
Je mag volgens dit artikel met jouw voertuig tot maximaal 2 maanden na het verlopen van de APK-vervaldatum stilstaan op de openbare weg. Let op: je mag er dus niet mee rijden! Na deze periode moet jouw auto APK goedgekeurd zijn, of moet het voertuig zijn geschorst.
De COC verklaring van uw aanhangwagen
Dit Europese document wordt door de fabrikant verstrekt bij geproduceerde aanhangwagens, en is verplicht bij aanhangwagens die na de eerder genoemde datum zijn toegelaten.
Qua snelheid gelden de regels van een aanhanger, eigenlijk hetzelfde als voor een caravan. Daarom is de maximumsnelheid op de snelwegen 90 kilometer per uur als het gewicht van de aanhanger onder de 3500 kg blijft. Is het gewicht hoger dan 3500 kg, dan is de maximumsnelheid 80 kilometer per uur.
Wettelijke verplichting
Vanaf juli 2011 is het wettelijk verplicht dat alle nieuwe kentekenplichtige aanhangwagens voorzien zijn van achteruitrijverlichting. Aanhangwagens tot zes meter lengte zijn verplicht één achteruitrijlamp te voeren, een tweede mag.