Doordat er geen vlammen zijn, komen er bij Inductiekoken geen verbrandingsgassen vrij, waardoor de lucht in huis schoner is. Koken op inductieplaten is veiliger dan koken op gas omdat de plaat zelf nauwelijks warm wordt en snel afkoelt na gebruik. De kookzones reageren alleen als er een pan op staat.
Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
Inductiekookplaten hebben veel voordelen. Ze zijn efficiënt met energie, makkelijk schoon te maken en reageren snel. En er zijn zoveel mogelijkheden en afmetingen dat er voor iedereen een geschikt model is. Je moet misschien wel de groepenkast laten aanpassen of nieuwe pannen kopen.
Pannen testen
Blijft de magneet zitten? Dan is de pan geschikt voor koken op inductie. Pannen van aluminium, teflon en koper zijn vaak niet geschikt voor koken op een inductie kookplaat.
Geen nieuwe pannen nodig
Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen.
Ook moet je er op letten dat de hoofdverzekering het verhoogde stroomverbruik aankan. Er zijn verschillende soorten inductiekookplaten, die in drie groepen zijn onder te verdelen naar het stroomverbruik. Platen die maximaal 3.680 watt (dit noem je de aansluitwaarde) tegelijkertijd nodig hebben.
Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat maakt zo'n 30 procent meer op: ongeveer 225 kWh per jaar. Een 'gewone' elektrische kookplaat van gietijzer is het meest onzuinig: die verbruikt 260 kWh per jaar.
De gemiddelde kosten voor het aansluiten van een inductiekookplaat liggen tussen de €80 tot €150,-. Dit zijn de gemiddelde prijzen die onze professionals rekenen. Hier komen nog kosten bij voor materiaal. In deze prijsgids lees je ook meer over mogelijke extra kosten.
Je betaalt in 2022 ongeveer 0,80 euro per kubieke meter gas en 0,15 euro per kWh stroom (inclusief energiebelastingen en btw). Voor gas is dat vrijwel hetzelfde als vorig jaar. Voor stroom is het zo'n 7 cent minder, omdat er in 2022 een lagere energiebelasting voor stroom is.
Aanpassing kost tussen de 250 tot 300 euro. Ook moet er een extra elektriciteitskabel naar de keuken worden getrokken en is een zogeheten perilexstekker nodig, wat bij elkaar tussen de 500 en 750 euro kost.
Beste manier van koken
Als je het goedkoopste wilt dan is gas je keuze. Als je om het milieu geeft en een toekomstbestendige en veilige manier van koken wilt, dan is inductie koken de beste optie.
Bij een inductiekookplaat nooit een binnenlade of een gewone besteklade onder je kookplaat zetten! Inductie heeft meer circulatie nodig dan de gewone keramische en je bestek gaat idd heel erg warm worden ,alsook de bestekindeling.
Inductiekoken is reactiever dan koken op gas. De temperatuur kan nauwkeurig en snel worden aangepast. 1 Liter water kookt binnen 2 minuten als de powerboost-functie van de AEG MaxiSense™ inductiekookplaat is geactiveerd.
Groot voordeel van inductiekoken is de kortere kooktijd door de snelheid waarmee de pan wordt opgewarmd. Dit heeft een positief effect op de voedingswaarde van het voedsel. Koken op inductie is eveneens energiebesparend omdat er minder warmteverlies optreedt.
Als de aansluitwaarde lager is dan 3,6 kW kan de kookplaat op een 'normale' groep (1 fase). Bij hogere waarden heb je een aansluiting nodig met 2 of 3 fasen. Die aansluiting is in moderne huizen meestal standaard aanwezig. In oudere huizen moet je deze laten aanleggen door een installateur.
Bij het koken op inductie gaat u meer elektriciteit gebruiken. Om te voorkomen dat de stoppen doorslaan, heeft u voor de meeste inductiekookplaten een aangepaste of moderne meterkast nodig met een 3-fasen aansluiting (een zogenaamde krachtstroomaansluiting) of twee extra lichtgroepen.
Niet elke meterkast is zomaar geschikt voor het koken op inductie. Voor een inductie kookplaat heb een speciale groep in de meterkast nodig die bestaat uit twee gekoppelde groepen. Voor zeer grote inductie kookplaten heb je zelfs drie groepen nodig.
Bij een keramisch of inductie fornuis heeft u altijd een 3-fasen aansluiting nodig. De straattaal voor dit type aansluiting is krachtstroom. In de meterkast kunt u deze aansluiting herkennen aan een geheel aparte kracht-kookgroep.
Inductie is sneller en zuiniger dan keramisch. Het koken van 1 liter water gaat zo'n 40% sneller met inductie. Een inductieplaat verwarmt alleen de pan, terwijl bij keramisch de hele plaat warm wordt. Kies daarom bij keramisch een pitje dat even groot is als de pan.
Geschikte pannen voor inductie
Voor koken op inductie moet een pan een bodem hebben die magnetiseerbaar en geleidend is, het liefst een bodem die vlak is. Pannen met een dikke bodem en opgebouwd uit verschillende lagen trekken het minst krom. Daarom zijn deze pannen het beste voor inductie.
Bij een inductie kookplaat verwarmen je pannen door een magnetisch veld. Hierdoor maakt het apparaat geen gebruik van verwarmingselementen, maar warmt je pan meteen op. Hierdoor is je plaat binnen ongeveer 20 seconden warm. Je hebt voor inductie pannen nodig met een speciale magnetische bodem.
De GreenPan Venice is gekozen als beste keramische wokpan voor inductie. De sterke Thermolon keramische anti-aanbaklaag is perfect voor het wokken, de keramische laag is namelijk geschikt tot hoge temperaturen tot 450°C.