Thermoregulatie houdt het paard warm - De bloedvaten in de huid worden kleiner. Hierdoor wordt er minder warmte van het bloed afgegeven aan de omgeving. - De haren van het paard gaan overeind staan. Zo houden ze lucht vast, en deze lucht dient als een isolatielaag.
Bij temperaturen van 15 graden of warmer, heb je geen deken nodig voor je paard om deze warm te houden.
Wanneer het kouder wordt zet je paard zijn haren overeind en wordt er lucht gecreëerd tussen de haren en de huid wat de lichaamswarmte isoleert. Op deze manier houdt je paard zichzelf warm. Je paard heeft dus geen deken nodig maar....
paarden hebben een lagere comfortzone dan mensen en zijn dus veel beter tegen kou bestemd; als het voor paarden echt te koud zou worden (temperatuur < -10° tot -20° C), moeten extra maatregelen worden genomen; deze lage temperaturen komen in Nederland vrijwel nooit voor.
Paardendekens worden in de zomer meestal gebruikt om het paard te beschermen tegen insectenbeten, zoals vliegen en dazen. We hebben het dan over een vliegendeken. Ook beschermt een paardendeken het dier tegen verkleuring. Sommige dieren, zoals Friese paarden, worden in de zon snel bruin.
Geschoren paarden hebben wel een deken nodig. Maar welke deken heb je nodig bij welke temperatuur? Bij temperaturen van 15 graden of warmer, heb je geen deken nodig voor je paard om deze warm te houden. Deze lekkere lente/zomer temperaturen zijn prima voor een paard of pony zonder deken.
Een paard heeft in principe geen deken nodig en is prima in staat om zichzelf warm te houden. Je paard heeft namelijk een mechanisme wat zich tegen de kou beschermt. Wanneer het kouder wordt zet je paard zijn haren overeind en wordt er lucht gecreëerd tussen de haren en de huid wat de lichaamswarmte isoleert.
Als een paard het toch wat koud heeft in de winter zullen de haren omhoog gezet worden. Dit zorgt voor een isolatielaag van lucht tussen de haren. Wanneer dit niet voor voldoende warmte zorgt en het paard het echt koud heeft dan zal hij gaan rillen.
Door veel ruwvoer te voeren voorkom je verveeldheid en het zorgt voor een tevreden paard. Goede energiebronnen voor 'pittige paarden' is voer met een laag zetmeel en suikergehalte en hoog in vetten en vezels. Deze laatste ingrediënten zorgen voor een langzaam vrijkomende energie.
Langdurig staan op een natte ondergrond kan leiden tot pijnlijke kwalen als rotstraal en mok. Bovendien kunnen paarden niet liggen in de nattigheid. Zorg voor beschutting tegen regen en harde wind. Een inloop stal, zodat je paard zelf kan kiezen is ideaal.
Pijn en stress veroorzaken een typische houding
Paarden die stress of pijn hebben, trekken hun rug- en nekspieren vaak strak. Je ziet dit aan een holle of juist een rechte rug en een rechte nek. Net zoals mensen, kunnen ook paarden bij stress maag-, nek- of rugklachten krijgen.
TEMPERATUUR METEN PAARD
U kunt de temperatuur opnemen in het rectum. Dit gedeelte ligt achter in de anus. Voor een goede meting moet de thermometer er dus ver genoeg in (zodat u hem nog net kunt vasthouden). Let erop dat u hem niet los laat in de soms wat zuigende werking van de anus.
Om te voorkomen dat het paard het koud krijgt, moet het op de dag van het douchen ten minste 20°C warm zijn. Maar ook de temperatuur van het water speelt een belangrijke rol: het mag niet te warm en niet te koud zijn. Als het voor ons mensen aangenaam is, kunnen we aannemen dat het ook voor het paard goed voelt.
De normale lichaamstemperatuur van het paard in rust is 37.5°C – 38.2°C.
Een regendeken is een waterdichte deken zonder vulling. Deze deken is al een stuk warmer dan een zomerdeken.Door de waterdichte coating ademend de deken ook een stuk minder. Ik adviseer pas een regendeken op te doen als de tempratuur overdag niet boven de 15 graden komt of alleen op een hele regenachtige dag.
Een fleecedeken, ook wel zweetdeken genoemd, is de ideale deken om je paard mee uit te laten zweten na dat hij hard heeft gewerkt. Deze deken heeft een groot vocht opnemend vermogen waardoor je paard niet te hard afkoelt na de training. Dit geldt ook voor na het wassen.
Energie uit voer kan snel of langzaam vrijkomen. De belangrijkste energiebron voor een paard zijn vezels uit ruwvoer zoals hooi, voordroog, gras en luzerne. In de dikke darm verteren deze vezels, daarbij ontstaan vluchtige vetzuren. Die neemt je paard op en zet ze om in langzaam vrijkomende energie.
Laat je paard regelmatig zijn of haar benen stretchen en zijn of haar kin op de borst leggen. Ook de rug moet opgerekt worden door het hoofd omhoog te strekken en juist helemaal naar beneden en opzij. Tot slot is achterwaarts lopen een goede oefening wanneer je paard last heeft van een stijve achterhand.
De structuur in luzerne nodigt uit tot goed kauwen. Dit is op zichzelf al een goede maatregel om de ontwikkeling van maagzweren tegen te gaan, maar daarnaast bevat het veel calcium wat helpt om maagzuur te neutraliseren.
Paarden krijgen in de winter een wintervacht en zetten deze haren omhoog om zich warm te houden, is dit niet voldoende dan zal het paard trillen. Kouden benen, oren en neus kunnen geen kwaad. Je kunt jouw paard helpen met een winterdeken, maar ook voeding is erg belangrijk.
Een paard kan altijd buiten staan, ook bij heel warm of koud weer. Wel is het belangrijk om het paard te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals het weer of insecten. Een goede bescherming kan zijn een beschutte plek in de wei, of het aankleden van het paard met een paardendeken.
Een paard dat acute stress ervaart kan gaan zweten en trillen.Dit komt doordat de ademhaling en hartslag tijdens acute stress bij paarden verhoogt. Ook kan een paard met acute stress vluchtgedrag vertonen. Een paard is van nature een vluchtdier, dus zal in een stressvolle situatie direct willen vluchten.
Tienduizenden paarden in Nederland staan eenzaam in de wei, waardoor ze vaak aan chronische stress leiden. Het gebrek aan fysiek contact met andere paarden is een van de grootste problemen in de paardenhouderij, stelt dierenwelzijnsorganisatie Dier&Recht op basis van eigen onderzoek.
Een zomerdeken is vaak een licht katoenen deken welke lekker luchtig is. Daardoor is deze geschikt voor in de zomer. Een zomerdeken wordt veelal gebruik om een paard te beschermen tegen de zon en UV-straling. Een zomerdeken is ook uitermate geschikt tijdens het transport of om je paard schoon te houden.
Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld een keer voor de training en een keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock. Indien er geen training plaatsvindt, dient er sprake te zijn van minimaal 2 uur weidegang of paddock.