Het voedsel van de zanglijster bestaat uit regenwormen, insecten, duizendpoten, pissebedden en slakken. Foerageert vaak rennend en springend op gras. De huisjes van slakken breken ze op vaste plekken open, de 'smidse'. Eet ook fruit zoals appels en bessen.
Naast regenwormen eten ze ook slakken, kevers en andere ongewervelden. In de herfst en winter eten ze ook bessen en zaden.
Een zadenmix met gedroogde meelwormen is dan ook ideaal voer om de zanglijster te lokken. Wil je het de zanglijster helemaal naar de zin maken, zorg dan voor gelegenheid om te badderen in een vogelbadje op de grond. Zo'n vogelbadje fungeert ook als drinkschaal. Heel belangrijk in droge tijden!
Als nestmateriaal nemen ze kokosvezel, twijgjes, hooi en stro. Ze leggen 4 à 5 eitjes, die door de pop gedurende 13 à 14 uitgebroed worden. Na 3 tot 4weken vliegen de jongen uit, waarna de nog 2 tot 3 weken door beide ouders bijgevoerd worden. Een (gezond) koppel kan 2 nesten per jaar groot brengen.
Hij zoekt brood, gewelde krenten en rozijnen, kaasresten, fruit, schillen en klokhuizen, alle soorten bessen en gekookte aardappelen. Strooi het voer op de grond, op een sneeuwvrije open plek met beschutting dichtbij.
Een deel van de doortrekkers overwintert in Nederland, met name in het westen en uiterste zuiden van ons land. Vanaf eind februari vindt de trek in omgekeerde richting plaats.
De oudste bekende wilde vogel is een Laysan-albatros. Ze heeft de naam 'Wisdom' gekregen, is nu 67 jaar en broedt nog elk jaar een ei uit! Dat is toch fantastisch. Veel zeevogels kunnen dankzij hun relatief veilige levensstijl vrij oud worden (rond de 40).
De zanglijster is een bruine lijster met een gevlekte buik. Ze is vooral bekend om haar rijke, luide zang en haar voorkeur voor slakken.
Conclusie: strooi broodkruimels, zaad en meelwormen in de tuin en je krijgt geheid roodborsten in de tuin. Evenals tal van andere tuinvogels trouwens. En voeren mag je het hele jaar door. De kans dat je een roodborst door voeren in de tuin krijgt, is in najaar en winter het grootst.
Leg een grasveldje aan (grasmatten of graszaad), want in het gras vinden vogels insecten en merels jagen er op wormen. Gebruik boomschors of grind voor paden. Kies voor dichte bomen en struiken: die bieden beschutting, veiligheid en voedsel. Liefst soorten die fruit of bessen dragen of doorns hebben.
Volgens deskundigen is dat lokken niet goed voor de vogels. Vaak hebben ze net een nestje met jonkies, en schrikken ze van de harde geluiden en klikkende camera's. Niet doen dus, waarschuwen natuurbeschermers.
De borst is opvallender gespikkeld dan bij de vrouwtjes merel. De zanglijster is iets kleiner van postuur met een kortere staart. Ook de bruine lichaamsonderdelen zijn algemeen bleker dan het merelvrouwtje. De snavel is vaalgrijs en de lijster heeft een bleke oogrand en bleke wangstrepen.
De nachtegaal zingt, fluit, tsjilpt … 's nachts én overdag. Hij kent tot 260 verschillende melodietjes, telkens tussen de 2 en de 4 seconden lang, en kan volgens sommige bronnen zelfs meer dan 1000 verschillende geluiden produceren.
De meeste lijsterachtigen komen in de winter, zo rond januari, weer naar Nederland. Ook de zanglijster. Het is dus een trekvogel. In Nederland broeden jaarlijks zo ruim 120.000-160.000 broedparen zanglijsters.
Het merelvrouwtje is bruin en lijkt wat op de zanglijster en koperwiek maar is veel egaler bruin. Het mannetje is zwart met een gele snavel, dus makkelijker herkenbaar. Het liefst zoeken ze wormen op het gazon.
Merel, zanglijster, koperwiek, kramsvogel en spreeuw
Voedsel: gewelde krenten en rozijnen, fruit, schillen en klokhuizen, alle soorten bessen, wat broodkruimels, Premium voedertafelmix. Voerplaats: een sneeuwvrije plaats op de grond met beschutting vlakbij.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven. Dit alles in één dag.
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
Wetenschappers denken dat de kwal minstens 45 meter is. Daarmee is de kwal het langste dier op aarde. Buiskwallen bestaan uit meerdere deeltjes die in een soort lange slang met elkaar verbonden zijn.
Maak een opname van een vogelgeluid in 'Warblr' en de app geeft je het antwoord. Zoals Shazam met liedjes doet. Je krijgt snel de vogel op je scherm te zien, inclusief afbeeldingen én een uitgebreide beschrijving. Zo weet je meteen alles over het vogeltje dat jij net zo mooi hebt horen zingen.
In broedtijd vooral insecten en hun larven (rupsen), spinnen en andere geleedpotigen. In de winter ook veel zaden (onder meer berk, lariks, haagbeuk Spaanse aak) en pinda's; zijn dan ook veel te vinden op voedertafels. 's Winters ook in riet, op zoek naar insecten die uit de rietstengels worden gehakt.
Merels eten wormen en insecten maar ze zijn ook gek op de bessen in je tuin. Leg in de winter eens een appel in je tuin en ze zijn voor altijd je vriend. Als een merel aan je gewend is zal hij zich redelijk tam gedragen al blijft hij altijd voorzichtig en op scherp.