Zonnebrandcrème en zonnebrandolie gebruik je beide ter bescherming tegen zonlicht. Het verschil is dat je door zonnebrandcrème te gebruiken minder bruin wordt dan wanneer je zonnebrandolie gebruikt. Door zonnebrandolie op te smeren wordt je sneller bruin en je krijgt er nog een mooie glanzende huid van ook!
Er zit namelijk geen verschil in bescherming. Wel word je met een zonnebrandolie sneller bruin, dit komt door de weerkaatsing. Je wordt echter niet minder bruin van zonnebrand crème, melk of -lotion. Ook zonnebrandolie heeft een hoge beschermingsfactor, waardoor je niet verbrand.
Voor goede bescherming moet een crème gebruikt worden vanaf zonbeschermingsfactor (SPF, sun protection factor) 30. De meest optimale bescherming biedt een crème met factor 50 ('sunblocker'). Ook is het belangrijk om de zonnebrandcrème herhaaldelijk en regelmatig aan te brengen: elke twee tot drie uur smeren.
Deze hebben we vergeleken op basis van inhoud, de beschermingsfactor, UVA- en UVB-bescherming en natuurlijk de prijs. Uiteindelijk is de Niveau Sun Protect & Hydrate door ons panel benoemd tot de beste zonnebrand van 2022!
Veel dermatologen raden aan om minstens een SPF van 30 of hoger te gebruiken, maar het hangt ook van je huidtype af. Heb je een bleke huid, dan is SPF 50 beter, terwijl je bij een al enigszins getinte huid ook al genoeg kan hebben aan een factor 20.
De Hydraplus Zonnespray SPF 50+ van Biodermal is de beste zonnebrand van 2022.
Procentueel verschil tussen factor 30 en 50
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Wil jij het bruiningsproces dus graag versnellen, dan is zonnebrand met zelfbruiner de oplossing. De bronzer zorgt er namelijk voor dat je huid op een natuurlijke manier een bruinere teint krijgt. Ideaal voor als je bijvoorbeeld niet spierwit op het strand wil liggen.
De Zenova zonnebrand van de Action vind ik niet verantwoord vanwege de alcohol en samenstelling van chemische filters. De zonnebrand kan nog zo fijn uitsmeren maar het doet je huid meer kwaad dan goed. Investeer beter in een wat duurdere zonnebrand zonder troep.
Onderzoek naar of zonnebrand kankerverwekkend is
Ondanks het alarmerende bericht, adviseert de FDA mensen om wel zonnebrand te blijven gebruiken. Niet smeren is nog steeds zeer gevaarlijk, omdat dat een groot gevaar voor huidkanker oplevert.
Wat een fijne zonnebrand! Ik merk echt dat ik sneller bruin word met deze spray gel van Australian Gold en dat het mijn huid goed beschermt. Daarnaast is de geur echt verrukkelijk! Ik zou de geur het beste omschrijven als tropisch en een mooie combinatie van karamel en kokos.
Australian Gold is wellicht een van de bekendste merken op het gebied van bruinen. Deze zonnecrème voor het gezicht met factor 45 beschermt je gezicht tegen de schadelijke zonnestralen en bevat een graduele zelfbruiner. Een mooie, bruine tint zonder artificiële ingrediënten?
Zonneolie beschermt je huid ook
Olie zorgt, net als water, dat de zonnestralen op je huid worden vergroot. Je wordt dus sneller bruin als je een minder gevoelige huid hebt, maar je huid loopt hierdoor ook schade op omdat de gevaarlijke stralingen niet worden gefilterd.
Aangetoond is dat deeltjes oxybenzone door de huid kunnen dringen en zo in het lichaam terechtkomen. In dit onderzoek is vastgesteld of natuurlijke producten, zoals canolaolie, citronellaolie, olijfolie of kokosnootolie werken als uv-filter en daarmee mogelijk een alternatief kunnen zijn voor de 'standaard' zonfilters.
De beste tijd om te zonnen is tussen 10 uur het 's morgens en 2 uur 's middags. Rond dit tijdstip zijn de zonnestralen het sterkste. Ook zal rond dit tijdstip de zon recht boven je schijnen, waardoor je hele lichaam wordt blootgesteld aan het zonlicht.
Eet kilo's wortelen. In de oranje stengels van wortelen zit bètacaroteen: een stof die er daadwerkelijk voor kan zorgen dat je huid bruiner oogt. Maar ook abrikozen, meloenen, paprika's, pompoen, spinazie, broccoli… zitten boordevol carotenoïden die zich ophopen in je huid, waardoor ze de kleur iets kunnen beïnvloeden.
Het is een misverstand dat je niet bruin wordt wanneer je goed smeert met zonnebrandcrème. De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet.
Mensen, die factor 50 smeren, denken vaak dat ze perfect beschermd zijn en zijn daardoor minder voorzichtig met zonnen. Vaak smeren ze zichzelf minder vaak in en liggen ze weinig in de schaduw. Hierdoor zijn ze uiteindelijk toch minder goed beschermd tegen de zon en hebben ze een grotere kans om te verbranden.
Laat je ook niet misleiden door de stelling: 'minder vaak smeren dankzij factor 50'. Dermatoloog Menno Gaastra legt uit: "Smeer altijd minstens iedere drie uur, ongeacht de factor. Een hogere factor betekent namelijk niet dat hij langer blijft zitten, laat staan dat je hem minder vaak hoeft aan te brengen.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.
Jetske Ultee | Suncover SPF 30 (non-profit) Deze zonnebrandcrème bevat Tinosorb S, Tinosorb A2B, Uvinul-A-Plus en Ensulizole. Deze filters behoren tot de meest effectieve en veilige zonnefilters die de huid beschermen tegen uv A- en uv B-straling.
De Nivea Sun Protect & Hydrate Zonnespray SPF is als beste uit de zonnebrandcrème test van 2022 gekomen. Geen enkele zonnebrand beschikt over zo'n goede prijs / kwaliteit en beschermt je huid zo goed tegen de zon als deze spray van Nivea. Deze spray plakt niet, trekt snel in en ruikt heerlijk.
Met de zomer in aantocht heeft consumentenorganisatie Test-Aankoop verschillende zonneproducten getest. In de categorie van zonnecrèmes met een factor 30, behaalde de Solait SPF 30 High Sunmilk van Kruidvat een score van 66 en is daarmee de Beste van de Test van Test Aankoop.