Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis. Bijkomende symptomen van vermoeidheid kunnen zijn: vermoeide ogen, geheugenproblemen, een futloos gevoel en hoofdpijn.
Hypersomnie kan veroorzaakt worden door: slaapziekte (narcolepsie); hypersomnie met een onbekende oorzaak (idiopatische hypersomnie); slechte slaapkwaliteit door een andere slaapstoornis, zoals bijvoorbeeld een slaapademhalingsstoornis (slaapapneu-syndroom);
Iedereen is wel eens vermoeid. Een nacht slecht slapen, zware fysieke inspanningen en heftige emoties zijn allemaal aanleidingen waardoor je je moe kunt voelen. Dit is heel normaal. Een nachtje goed slapen en ontspanning is dan vaak voldoende om weer fit te worden.
Er zijn verschillende vitamines en mineralen die helpen bij vermoeidheid. Dit zijn vitamine B2, B3, B5, B6, B11, B12, C en de mineralen ijzer en magnesium. Deze B vitamines dragen bij aan de verbranding van vet, koolhydraten en eiwitten uit de voeding.
Iedereen ervaart vermoeidheid anders, maar wanneer je door hebt dat je je altijd erg futloos en lamlendig voelt of als je dagelijkse taken je heel veel energie kosten, dan kan je te maken hebben met extreme vermoeidheid. Je hebt veel behoefte aan slaap en als je wakker wordt voel je je nog steeds extreem vermoeid.
Als u genoeg slaapuren gehad hebt maar toch vermoeid bent heeft u kwalitatief gezien geen optimale nachtrust gehad. U heeft waarschijnlijk te veel uren doorgebracht in fase 2, de licht slaap, en te weinig diepe slaap en REM-slaap gehad.
Vitamine B en C helpen bij vermoeidheid
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen.
Hypersomnia is een slaap-waak stoornis waarbij iemand last heeft van extreme slaperigheid, ondanks genoeg uren slaap. Bij insomnia is het tegenoverstelde aan de hand: dan is er sprake van slapeloosheid, en lukt het maar niet om te slapen. Teveel slapen en zich overmatig slaperig voelen komt vaak voor.
Moeheid is een normaal verschijnsel, iedereen is wel eens moe. Meestal voel je je na een nacht goed slapen alweer een stuk beter. Als de vermoeidheidsklachten langere tijd aanwezig zijn en ook erger worden, is er sprake van oververmoeidheid. Oververmoeidheid kan zowel lichamelijke als geestelijke klachten veroorzaken.
Hypersomnie is een slaapstoornis waarbij er sprake is van een verhoogde behoefte aan slaap, vaak gepaard met een slaperig gevoel overdag. Mensen met hypersomnie hebben zo'n 10 à 12 uur slaap nodig per nacht om zich uitgerust te voelen overdag. Hypersomnie is erg zeldzaam: zo'n 2% van de bevolking heeft er mee te maken.
Tips over voeding bij vermoeidheid
Kies bijvoorbeeld voor een schaaltje yoghurt of kwark, volkoren cracker met hartig beleg, fruit, een handje noten, groenten met dip. Neem bewust een eetmoment en zie dat tegelijkertijd als een rust- of pauzemoment. Eet op momenten dat je minder moe bent.
Het is een gevoel van uitputting die heftiger is dan gewone vermoeidheid: Voordat u ziek werd kon u ook moe zijn, als u druk was geweest of na het sporten. Maar vermoeidheid bij kanker is anders. De vermoeidheid is er vaak of steeds.
Moe zijn door niks doen
Het klinkt tegenstrijdig, maar ook van niks doen, kun je moe worden. Dat zit zo: wanneer je overdag weinig actief bent, gaat je stofwisseling naar beneden. In je lichaam, maar ook in je hersenen. Hierdoor neemt je motivatie af om dingen te ondernemen, oftewel, je ervaart een futloos gevoel.
Futloos of sloom gevoel. Duizeligheid, draaierigheid of misselijkheid. Veel gapen en in de ogen wrijven. Lusteloosheid, nergens meer zin in hebben.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Dat stress en spanning je uitput, is niet zo gek. Stress zet je lichaam aan om in actie te komen: stresshormonen komen vrij en je lichaam wordt in paraatheid gebracht. Dat is handig voor even, maar als dit lang aanhoudt, put het je uit.Je voelt je moe, leeg en simpele dingen kosten je meer moeite dan normaal.
Te weinig slapen is ongezond, maar teveel slapen ook. Als je meer dan 8 uur per nacht slaapt, neemt de kans op een hartaanval toe. Te weinig slapen is niet gezond, dat weten we allemaal. Maar te veel slapen blijkt nu ook ongezond te zijn.
Dit betekent dat het goed door het lichaam wordt opgenomen en goed wordt verdragen door maag en darmen. Het heeft geen laxerend effect. Magnesium is goed voor de werking van de spieren, draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid en draagt bij aan geestelijke veerkracht.
De dagen zijn korter en je komt minder vaak buiten. Doordat je minder daglicht ziet, maken je hersenen bepaalde stoffen minder of juist meer aan. En dat maakt veel uit voor je humeur en hoe je je voelt. De winter kan dus echt voor vermoeidheid zorgen.
De meest voorkomende symptomen van een vitamine D tekort
Je kunt merken dat je moeite hebt om dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals traplopen of het tillen van voorwerpen. Vermoeidheid en lusteloosheid: Een tekort aan vitamine D kan ook leiden tot vermoeidheid en een algemeen gevoel van lusteloosheid.
Zware vermoeidheid is een van de meest voorkomende symptomen bij kankerpatiënten. Verschillende oorzaken spelen daarbij een rol. Daarom is ook een aangepaste behandeling nodig, die kan verschillen van patiënt tot patiënt.
Doodmoe terugkomen van een simpel bezoekje. Veel mensen met een hart- of vaataandoening hebben last van ernstige vermoeidheid, als gevolg van de ziekte en de operaties. Het Helen Dowling Instituut en Harteraad geven je meer informatie, ervaringen en tips over deze vervelende vermoeidheid.
Onderzoek bij aanhoudende vermoeidheid
De internist stelt u vragen over uw gezondheid en verricht een algemeen lichamelijk onderzoek. Er wordt ook een laboratoriumonderzoek afgesproken. Dit is nodig om een mogelijke ziekte aan te tonen of uit te sluiten.