Paella is het nationale gerecht van Spanje, en komt uit het gebied rond Valencia. De basis bestaat uit rijst, saffraan en olijfolie, vaak aangevuld met kip, chorizo, mosselen, langoustines en doperwten. Het gerecht krijgt zijn Spaanse temperament door de toevoeging van cayennepeper.
Paella. Ongetwijfeld het bekendste gerecht uit de Spaanse keuken. Ondanks dat er per regio kleine verschillen zijn qua ingrediënten, is de basis altijd dezelfde: rijst. Paella komt oorspronkelijk uit de streek van Valencia, maar wordt overal in Spanje gemaakt.
Spaanse delicatessen en specialiteiten omvatten paella, gazpacho, churros en chorizo. Zo zijn er ook regionale gerechten die per regio in Spanje bekend zijn.
Wat er aan warme tapas te krijgen is, zie je vaak op speciale borden of op de menukaart aangeduid. Zo zijn er vers gegrilde spiesjes, ribbetjes, chorizo, butifarra worstjes ofwel zeevruchten die á la plancha worden klaargemaakt. Bij tapas wordt vaak jonge wijn, cava of droge sherry geschonken.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Een typische lunch heeft meerdere gangen. De eerste gang is iets lichts, zoals salade of soep, terwijl de tweede gang een vis- of vleesgerecht is. Het toetje is fruit, een typisch Spaanse flan, een gebakje of cake.
Het avondeten (cena) vindt in Spanje later plaats dan in enig ander land in Europa; de plaatselijke bevolking gaat rond 21.30 uur aan tafel. Dit is vaak een lichtere maaltijd, dus je kunt salades, aardappelomeletten (tortilla de patatas), gebakken aardappelen (patatas bravas) of vleeswaren op het menu zien staan.
De etenstijden in Spanje zijn heel anders dan hier. Zo vindt tijdens de beroemde siësta, tussen 13:00 en 17:00, de lunch plaats, gevolgd door de middagrust. Traditioneel staat het leven op dit heetste moment van de dag praktisch stil, en de siësta is nog steeds wijdverbreid in het moderne Spanje.
Spanjaarden zijn echte familie mensen en daarom wordt de lunch vaak thuis gegeten met de familie. De lunchpauze op het werk is vaak zo'n 2 uur waardoor er tijd is om naar huis te gaan en vervolgens voldaan terug te keren op het werk. Op het menu staat dan veelal paella of fideua, stoofgerechten en natuurlijk veel vis.
De Spaanse keuken is rijk, divers en dankzij het Mediterrane dieet behoorlijk gezond. In Spanje koken ze met pure ingrediënten, noten en veel gezonde vetten. Ook eet men in Spanje veel zeevruchten, volkoren en verse producten, zaden en erg veel groenten en fruit.
Wat is het beroemdste eten van Madrid? Enkele van Madrid's meest bekende gerechten zijn de bocadillo de calamares (gebakken broodje calamares), cocido madrileño (stoofpot van kikkererwten, vlees en groenten), en callos a la madrileña (stoofpot van pens in Madrileense stijl).
Wat is de reden voor deze Spaanse gewoonte? De belangrijkste oorzaak van het verschil in eetgewoonten heeft te maken met de tijdsindeling. Als de zon op haar hoogst staat, dat wil zeggen om 12 uur, geven de klokken in Spanje 13.30 uur aan. Die anderhalf uur achterstand op de 'natuurlijke' tijd dateert uit 1942.
Twaalf druiven (Spaans: Doce uvas) is een Spaanse traditie op oudejaarsavond. Bij elke klokslag om middernacht, op 31 december, wordt een druif gegeten.
Het aantal uren wat een Spanjaard slaapt is dan ook vaak minder dan in andere landen. Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen.
De laatste maaltijd van de dag wordt genuttigd rond 21.00 uur of later. Het is meestal lichter dan 'la comida' (de lunch). Er zijn verschillende soorten diners, maar de meest populaire is het delen van enkele kleine tapas.
Na de maaltijd kun je als toetje een Moscatel bestellen, een typisch Spaanse dessertwijn met krachtige kruidige en zoete smaak. Verder drinken de Spanjaarden graag koffie. In de ochtend het liefst met veel melk en suiker.
Platos Combinados: Dit is de naam die vaak gegeven wordt aan wat we ook wel 'vlees en twee porties groenten' noemen - een volledige maaltijd op een schaal. Maar het wordt ook wel gerelateerd aan tapas.
Tapas zijn aperitiefhapjes, die traditioneel in Spaanse cafés werden geserveerd bij alcoholhoudende drankjes zoals bier, wijn en sherry.
Ga ongeveer uit van 5 tot 6 tapas per persoon als je het als hoofdmaaltijd serveert. Voor een borrel heb je genoeg aan ongeveer 2 tot 3 gerechtjes. Hoeveel tapas je per persoon nodig hebt, hangt ook erg af van het soort gerechtjes dat je maakt.