Dit medicijn voorkomt dat u een ontsteking krijgt. De oordruppels maken de huid in het oor zuurder. Hierdoor vermindert de groei van bacteriën die de ontsteking veroorzaken.
Zoals bij vele geneesmiddelen kan ook het gebruik van oordruppels tot bepaalde bijwerkingen leiden. Indien oordruppels in een gezond of reeds genezen middenoor terechtkomen, kan dat een beschadiging van het binnenoor geven. Dit heeft tot gevolg dat het gehoor minder wordt en dat er oorsuizen of duizeligheid optreden.
Houd het gaasje of de oortampon vochtig door regelmatig (ongeveer 6 tot 8 keer per dag) met de oordruppels te druppelen. De arts adviseert u meestal het gaasje of de oortampon na 24 uur te verwisselen.
De toediening van zure oordruppels kan een branderig gevoel veroorzaken. Een acute gehoorgangontsteking komt vaker voor bij mensen die in hun oor peuteren en hiermee kleine wondjes maken. Het is dus wijs om dit niet te doen. Er is vaak een reden waarom mensen jeuk hebben in hun gehoorgang (bijvoorbeeld eczeem).
Oordruppels verminderen de irritatie (jeuk) en behandelen de ontsteking. Ook wordt geprobeerd om het oor droog te krijgen en om eventuele nadelige gevolgen van een loopoor (littekenvorming, gehoorverlies) te voorkomen. De KNO-arts kan ook een advies geven om de eventuele neusinfectie te behandelen.
Met de oordruppels is een ontsteking van de gehoorgang binnen 1 tot 3 weken over. Krijgt u vaker een ontsteking van de gehoorgang? Dan kunt u de oordruppels steeds na het zwemmen (of ander contact met water) gebruiken. Of als u merkt dat de klachten terugkomen.
Ga liggen, waarbij de oorschelp naar achter-boven moet worden getrokken om de gehoorgang recht te maken. Laat een ander druppelen, hij/zij kan zien of de druppels goed de gehoorgang ingaan. Blijf na het druppelen zeker 10 minuten liggen. Druk gedurende deze tijd enige malen op het oorklepje.
Oorzaak verstopte oor is niet bekend
Ga dan even langs de huisarts. Doe dit ook als de klachten langer dan een week aanhouden of als u oorpijn krijgt. Zo kan het nodig zijn om uw oren even uit te laten spuiten of krijgt u bij een verkoudheid een neusspray, die ook zorgt dat uw oren weer opengaan.
Als een otitis niet goed behandeld wordt, kan het leiden tot gehoorverlies of zelfs totale doofheid in de ergste gevallen. Een otitis manifesteert zich door pijn aan de oren, het rood worden en zwellen van het gehoororgaan en veel jeuk aan het oor.
Als de druppels niet helpen, zijn de bacteriën die in het oor zitten ongevoelig voor deze druppels. Dan vervangt de KNO-arts de druppels door een andere type. Soms krijgt uw kind dan ook antibiotica tabletten. Het is belangrijk dat u niet te lang wacht met het geven van antibiotische druppels.
Oren laten uitspuiten
De dokter spuit lauwwarm water in de gehoorgang, waardoor grote proppen losweken. Zo kan hij de prop verwijderen met een haakje, maar soms komt het ook vanzelf naar buiten. Deze methode is erg effectief en meestal pijnloos. Soms kunt u duizelig worden na het uitspuiten van de oren.
Meestal zijn dit oordruppels met de antibiotica bacitracine en colistine. In die oordruppels zit dan ook hydrocortison, om de ontsteking te remmen. Als deze oordruppels niet gebruikt kunnen worden, kan de arts oordruppels voorschrijven met bijvoorbeeld dexamethason, framycetine en gramicidine.
De oorprop ook wel oorsmeerprop genoemd, kan optreden als u de volgende symptomen opmerkt: Een afname van het gehoorvermogen. Een verstopt oor of druk in het oor. Irritaties, jeuk of pijn in de gehoorgang.
Bij langdurige of chronische stress is er een overproductie aan adrenaline die een verhoogde bloeddruk veroorzaakt. Bij een hoge bloeddruk vermindert de bloedsomloop naar de oren en raken de haarcellen dus beschadigd.
Middenoorontsteking: dit is een ontsteking van het middenoor, dat vlak achter het trommelvlies zit. Deze vorm komt vooral voor bij kinderen. Uitwendige oorontsteking: dit is een ontsteking aan de gehoorgang. Deze vorm van oorontsteking komt vaker voor bij volwassenen.
Alleen bij zoogdieren leveren dode haarcellen in het oor permanente schade op, zo lijkt het. De afgelopen jaren zijn er flinke verbeteringen ontwikkeld op het gebied van hoortoestellen, maar de mogelijkheid om gehoorverlies ongedaan te maken is er nog niet.
Dit kunt u opheffen door de neus dicht te knijpen, druk te zetten en via die buis van Eustachius lucht in het oor te blazen. Dat doet u in situaties waarbij er drukverschillen ontstaan; zoals bij vliegen en bij duiken.
Om het middenoor open te krijgen kan de KNO-arts Otrivin/Xylometazoline neusdruppels voorschrijven. Een nadeel van deze druppels is dat ze maar gedurende één week gebruikt mogen worden. Langdurig gebruik van de druppels kan schade veroorzaken aan het slijmvlies van de neus.
Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
Spoel de gehoorgang met warm (maar geen heet) water. Maak de buitenranden van de ooropening voorzichtig schoon met een vochtig doekje. Steek nooit een wattenstaafje in je oren. Vraag je huisarts om oorsmeer te verwijderen als het jezelf niet lukt.
€ 1,31 exclusief afleverkosten. Afleverkosten zijn de kosten die uw apotheker hanteert voor het leveren van het geneesmiddel. Dit middel wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
Laat een paar druppels slaolie, olijfolie of water in het oor vallen. Blijf even zo zitten of liggen. De druppels hebben dan de tijd om in de gehoorgang te gaan. Doe dit 2 keer per dag.
Heb je toch een ontstoken oorlel, dan kan je dit best enkele dagen ontsmetten met ontsmettende alcohol. Draag gedurende deze behandeling ook enkele dagen geen oorbellen, maar laat de oorlel vrij zodat ze goed kan genezen.